You Tube • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 




Obecny czas: 23 Lip 2018, 14:02

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 35 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 
 Post #748560 Wysłany: 28 Paź 2014, 14:24; 
 Temat postu: Punto 2014 i czujniki TPMS
Offline
Forumowicz

Imię: Kajto
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: dolnośląskie [D]
Rejestracja: 12 Paź 2014,
Posty: 3
Cześć wszystkim !

Mam pytanie odnośnie systemu TPMS, czyli czujnikami ciśnienia w oponach. A mianowicie nadciąga zima więc czas zmienić opony z letnich na zimowe, więc moje pytanie brzmi czy ten system można jakoś obejść? Będzie on powodował jakieś problemy jak zmienię sobie oponki?


Góra
 Profil  
 

 
 Post #748576 Wysłany: 28 Paź 2014, 16:16; 
 Temat postu: Re: Punto 2014 i czujniki TPMS
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Lake Titicaca ;)
Rejestracja: 08 Sie 2007,
Posty: 9193
Pomógł: 40
A jesteś pewien że kontrola ciśnienia odbywa się za pośrednictwem czujników w wentylach, a nie przy użyciu odczytów z czujników ABS/ESP?

_________________
Punto II 5D - Rosso Ssilla HWB - 1.2 60KM - 2001' topic5545.html
ImageImageImageImage
Image


Góra
 Profil  
 
 
 Post #748588 Wysłany: 28 Paź 2014, 17:27; 
 Temat postu: Re: Punto 2014 i czujniki TPMS
Offline
Forumowicz

Imię: Kajto
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: dolnośląskie [D]
Rejestracja: 12 Paź 2014,
Posty: 3
Z tego co mnie wiadomo ten system o którym mówisz występuje w niemieckich VW, jest niby droższe, więc budżetowego fiata bym o ten system nie podejrzewał... Ale oczywiście mogę się mylić..


Góra
 Profil  
 
 
 Post #748597 Wysłany: 28 Paź 2014, 18:14; 
 Temat postu: Re: Punto 2014 i czujniki TPMS
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Lake Titicaca ;)
Rejestracja: 08 Sie 2007,
Posty: 9193
Pomógł: 40
Nie tylko, PSA tez to stosuje i chyba jest to tańszy system bo jedyne co zmieniają to oprogramowanie kalkulatora ABS/ESP.

_________________
Punto II 5D - Rosso Ssilla HWB - 1.2 60KM - 2001' topic5545.html
ImageImageImageImage
Image


Góra
 Profil  
 
 
 Post #748600 Wysłany: 28 Paź 2014, 18:31; 
 Temat postu: Re: Punto 2014 i czujniki TPMS
Offline
Forumowicz

Imię: Kajto
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: dolnośląskie [D]
Rejestracja: 12 Paź 2014,
Posty: 3
Zgłupiałem już... ale większość informacji mówi o jakimś gadzie przy wentylu, który wysyła bezprzewodowo informacje...


Góra
 Profil  
 
 
 Post #752482 Wysłany: 28 Lis 2014, 12:29; 
 Temat postu: Re: Punto 2014 i czujniki TPMS
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Punto 2012
Silnik: 0.9 105KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: mazowieckie [W]
Rejestracja: 28 Paź 2014,
Posty: 127
Pomógł: 1
Według informacji z salonu Fiata:

Punto 2012 do kontroli ciśnienia opon wykorzystuje czujniki ABS (mogłem źle zapamiętać i może chodzić o ESP). Czujnik sprawdza obroty koła. Przy dużej różnicy w stosunku do pozostałych (chyba 10 lub 20%) system pokazuje komunikat o nieprawidłowym ciśnieniu. Dlatego nie ma konieczności dodatkowego serwisowania przy wymianie opon.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #752494 Wysłany: 28 Lis 2014, 14:32; 
 Temat postu: Re: Punto 2014 i czujniki TPMS
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Lake Titicaca ;)
Rejestracja: 08 Sie 2007,
Posty: 9193
Pomógł: 40
Kropkownik napisał(a):
wykorzystuje czujniki ABS (mogłem źle zapamiętać i może chodzić o ESP

To jedne i te same czujniki. ;)

_________________
Punto II 5D - Rosso Ssilla HWB - 1.2 60KM - 2001' topic5545.html
ImageImageImageImage
Image


Góra
 Profil  
 
 
 Post #752501 Wysłany: 28 Lis 2014, 15:50; 
 Temat postu: Re: Punto 2014 i czujniki TPMS
Offline
Cesarz Bendzina
Awatar użytkownika

Imię: Michał
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: Sport
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: SBE - Śląskie Betlejem :E
Rejestracja: 05 Kwi 2007,
Posty: 2418
Pomógł: 3
ciekawe cyz da si eto do programować w gp ??

_________________
Image

MOJE Quasi Sport , Bianco & Nero Edizione Grande Punto ;)


Góra
 Profil  
 
 
 Post #752507 Wysłany: 28 Lis 2014, 16:40; 
 Temat postu: Re: Punto 2014 i czujniki TPMS
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Lake Titicaca ;)
Rejestracja: 08 Sie 2007,
Posty: 9193
Pomógł: 40
Wątpie, myślę, że albo jest osobny kalkulator do tego, albo jest zmodyfikowany ten od ABS/ESP.
Do tego powinien być gdzieś przycisk do resetowania zadanych parametrów obrotowych koła np. po wymianie na dojazdówkę, dopompowaniu czy wymianie kół na inne.

_________________
Punto II 5D - Rosso Ssilla HWB - 1.2 60KM - 2001' topic5545.html
ImageImageImageImage
Image


Góra
 Profil  
 
 
 Post #808546 Wysłany: 14 Lip 2016, 13:09; 
 Temat postu: Re: Punto 2014 i czujniki TPMS
Offline
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Imię: Paweł
Samochód: Abarth Punto Evo
Silnik: 1.4 16V 180KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Esseesse
Województwo: śląskie [S]
Rejestracja: 19 Sty 2016,
Posty: 21
Czy da się dezaktywować czujniki TPMS za pomocą FES lub MESa?


Góra
 Profil  
 
 
 Post #808547 Wysłany: 14 Lip 2016, 13:39; 
 Temat postu: Re: Punto 2014 i czujniki TPMS
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Lake Titicaca ;)
Rejestracja: 08 Sie 2007,
Posty: 9193
Pomógł: 40
Z ciekawości, czemu chcesz wyłączyć kontrolę ciśnienia?

_________________
Punto II 5D - Rosso Ssilla HWB - 1.2 60KM - 2001' topic5545.html
ImageImageImageImage
Image


Góra
 Profil  
 
 
 Post #808567 Wysłany: 14 Lip 2016, 21:25; 
 Temat postu: Re: Punto 2014 i czujniki TPMS
Offline
Puntoświr

Imię: Krzysiek
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Energy
Województwo: pomorskie [G]
Rejestracja: 06 Lis 2007,
Posty: 922
Pomógł: 16
A po co akurat tu dezaktywować, skoro nie ma żadnych czujników w kołach, więc i problemu z wymianą kół. Jak dla mnie jest to najlepsze rozwiązanie jeśli chodzi o pomiar ciśnienia w kołach (może nie dokładne, aż tak jak czujniki w kołach, ale dużo tańsze w serwisowaniu).

_________________
Fiat Grande Punto 1.4 8V 77km, Energy, 3 dzwiowy, szary jungle.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #808709 Wysłany: 18 Lip 2016, 07:11; 
 Temat postu: Re: Punto 2014 i czujniki TPMS
Offline
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Imię: Paweł
Samochód: Abarth Punto Evo
Silnik: 1.4 16V 180KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Esseesse
Województwo: śląskie [S]
Rejestracja: 19 Sty 2016,
Posty: 21
Czy ktoś próbował wyłączyć TMPS za pomocą FES/MES? Wkurza mnie ta kontrolka na zegarach..Bo najprawdopodobniej muszę mieć czujniki w kołach, a niestety nie uśmiecha mi się płacić za nie 800zł.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #808712 Wysłany: 18 Lip 2016, 09:14; 
 Temat postu: Re: Punto 2014 i czujniki TPMS
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Lake Titicaca ;)
Rejestracja: 08 Sie 2007,
Posty: 9193
Pomógł: 40
Robiłeś ponowną inicjalizcje systemu?

_________________
Punto II 5D - Rosso Ssilla HWB - 1.2 60KM - 2001' topic5545.html
ImageImageImageImage
Image


Góra
 Profil  
 
 
 Post #808713 Wysłany: 18 Lip 2016, 09:33; 
 Temat postu: Re: Punto 2014 i czujniki TPMS
Offline
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Imię: Paweł
Samochód: Abarth Punto Evo
Silnik: 1.4 16V 180KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Esseesse
Województwo: śląskie [S]
Rejestracja: 19 Sty 2016,
Posty: 21
Nie, jakiś manual?

Wczoraj bawiłem się tylko w MESie. CAN Setup/PROXI Alignment Procedure i w obecnych modułach CAN mam : Węzeł kontrola ciśnienia w oponach. Pytanie jak ten moduł odłączyć?! Ewentualnie samą kontrolkę z deski wywalić.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #808731 Wysłany: 18 Lip 2016, 16:15; 
 Temat postu: Re: Punto 2014 i czujniki TPMS
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Lake Titicaca ;)
Rejestracja: 08 Sie 2007,
Posty: 9193
Pomógł: 40
Jeśli jest tam system bez czujników ciśnienia w oponach (a raczej tak jest) to ponowną inicjalizację robi się gdzieś dedykowanym przyciskiem lub z menu komputera pokładowego. Wszystko powinna opisywać zwykła instrukcja obsługi.

_________________
Punto II 5D - Rosso Ssilla HWB - 1.2 60KM - 2001' topic5545.html
ImageImageImageImage
Image


Góra
 Profil  
 
 
 Post #808756 Wysłany: 18 Lip 2016, 19:30; 
 Temat postu: Re: Punto 2014 i czujniki TPMS
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Punto 2012
Silnik: 0.9 105KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: mazowieckie [W]
Rejestracja: 28 Paź 2014,
Posty: 127
Pomógł: 1
Kiedyś o tym pisałem: topic48928.html

Kropkownik napisał(a):
Według informacji z salonu Fiata:

Punto 2012 do kontroli ciśnienia opon wykorzystuje czujniki ABS (mogłem źle zapamiętać i może chodzić o ESP). Czujnik sprawdza obroty koła. Przy dużej różnicy w stosunku do pozostałych (chyba 10 lub 20%) system pokazuje komunikat o nieprawidłowym ciśnieniu. Dlatego nie ma konieczności dodatkowego serwisowania przy wymianie opon.

W menu komputera samochodu jest opcja "kontora ciśnienia" (czy jakoś tak, może być TPMS). Tam się tylko resetuje ustawienia. Czyli "dłubiemy" przy ciśnieniu w kole, system wykrywa różnice i pali się lampka. Jeśli po tym "dłubaniu" zresetujemy ustawienia, lampka się nie zaświeci. Jeśli już się zaświeciła, a jesteśmy pewni, że wszystko jest w porządku, resetujemy ustawienia i lampka gaśnie.

Ja zapomniałem zresetować ustawienia po zmianie opon na letnie/zimowe i lampka się zaświeciła po ok 20 kilometrach. Zobaczyłem optycznie, że wszystko jest w porządku, zresetowałem ustawienia i pojechałem dalej. Więcej "problemów" z tym nie miałem. Profilaktycznie resetuję po sprawdzeniu ciśnienia czyli raz na jakiś czas.

Pozdrawiam


Góra
 Profil  
 
 
 Post #808769 Wysłany: 18 Lip 2016, 21:48; 
 Temat postu: Re: Punto 2014 i czujniki TPMS
Offline
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Imię: Paweł
Samochód: Abarth Punto Evo
Silnik: 1.4 16V 180KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Esseesse
Województwo: śląskie [S]
Rejestracja: 19 Sty 2016,
Posty: 21
Niestety w moim samochodzie muszą być czujniki w kołach. Już grzebałem w menu i nie ma funkcji "kontrola ciśnienia", nawet w serwisie się zdziwili..Dlatego pytam czy da się to wyłączyć za pomocą FES/MESa..
Strona 93 w instrukcji:
http://aftersales.fiat.com/eLumData/PL/66/199_PUNTO2012/66_199_PUNTO2012_603.99.161_PL_01_04.12_L_LG/66_199_PUNTO2012_603.99.161_PL_01_04.12_L_LG.pdf


Góra
 Profil  
 
 
 Post #808778 Wysłany: 19 Lip 2016, 08:35; 
 Temat postu: Re: Punto 2014 i czujniki TPMS
Offline
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Imię: Łukasz
Samochód: Panda
Silnik: 1.2 8V 69KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Easy
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Sieradz
Rejestracja: 15 Paź 2007,
Posty: 3936
W Punciaku z 2016 r wygląda to tak :) :


Załączniki:


_________________
Jest :)
Fiat Panda Easy 1.2 8v 69KM
Dacia Logan MCV Laureate 0.9 TCe 12v 90KM
było :/
Fiat Punto Sporting 1.2 16v 80KM
Fiat Bravo Dynamic Sport 1.4 T-Jet 16v 120KM
Fiat Seicento Sound almost Sporting 1.1 8v 54KM
Suzuki SX4 Comfort 1.6 16v 120KM
Góra
 Profil  
 
 
 Post #808779 Wysłany: 19 Lip 2016, 08:46; 
 Temat postu: Re: Punto 2014 i czujniki TPMS
Offline
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Imię: Paweł
Samochód: Abarth Punto Evo
Silnik: 1.4 16V 180KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Esseesse
Województwo: śląskie [S]
Rejestracja: 19 Sty 2016,
Posty: 21
W moim nie ma takiej funkcji w menu. Muszę mieć czujniki w kołach.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #808780 Wysłany: 19 Lip 2016, 09:29; 
 Temat postu: Re: Punto 2014 i czujniki TPMS
Offline
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Imię: Łukasz
Samochód: Panda
Silnik: 1.2 8V 69KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Easy
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Sieradz
Rejestracja: 15 Paź 2007,
Posty: 3936
Ale nawet jakbyś miał czujniki w kołach to też musi być opcja ich resetowania :)

_________________
Jest :)
Fiat Panda Easy 1.2 8v 69KM
Dacia Logan MCV Laureate 0.9 TCe 12v 90KM
było :/
Fiat Punto Sporting 1.2 16v 80KM
Fiat Bravo Dynamic Sport 1.4 T-Jet 16v 120KM
Fiat Seicento Sound almost Sporting 1.1 8v 54KM
Suzuki SX4 Comfort 1.6 16v 120KM


Góra
 Profil  
 
 
 Post #808781 Wysłany: 19 Lip 2016, 09:42; 
 Temat postu: Re: Punto 2014 i czujniki TPMS
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Lake Titicaca ;)
Rejestracja: 08 Sie 2007,
Posty: 9193
Pomógł: 40
Może mylisz kontrolkę z inną?

_________________
Punto II 5D - Rosso Ssilla HWB - 1.2 60KM - 2001' topic5545.html
ImageImageImageImage
Image


Góra
 Profil  
 
 
 Post #808782 Wysłany: 19 Lip 2016, 09:49; 
 Temat postu: Re: Punto 2014 i czujniki TPMS
Offline
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Imię: Paweł
Samochód: Abarth Punto Evo
Silnik: 1.4 16V 180KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Esseesse
Województwo: śląskie [S]
Rejestracja: 19 Sty 2016,
Posty: 21
Poczytaj instrukcję, którą wrzuciłem (TPMS strona 92-93 oraz kontrolka, która się pali str. 149). W instrukcji ABARTHa nawet nie jest wspomniane o "resecie ciśnienia". Byłem z tym problemem w serwisie i sami nie wiedzieli co i jak, w końcu powiedzieli że muszę kupić czujniki do kół. Zapytałem czy da się system dezaktywować niestety Panowie nie potrafili odpowiedzieć na moje pytanie. Dlatego zapytałem na forum czy MES/FES da radę dezaktywować ten zbędny bajer?


Góra
 Profil  
 
 
 Post #808791 Wysłany: 19 Lip 2016, 11:06; 
 Temat postu: Re: Punto 2014 i czujniki TPMS
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Kuba
Samochód: Punto 2012
Silnik: 1.2 8V 69KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Easy
Województwo: łódzkie [E]
Rejestracja: 14 Paź 2015,
Posty: 691
To co wstawiłeś w instrukcji do Abartha - mam to samo w Astrze IV rodziców. Nie istnieje możliwość resetowania tego z poziomu auta. Jest potrzebny specjalny kalibrator, podejrzewam że te czujniki są też powiązane GM/FIAT, ustawiasz go i kierunkowskazem stale palącym się pokazuje Ci które koło jest do kalibracji. Co wymiana kół letnie/zimowe muszę to robić. Z tego co wiem kalibrator kosztuje od 200 do 400zł. W zaprzyjaźnionym serwisie Opla pokazali mi jak to robić bo zamierzam kupić kalibrator, nie chce mi się jeździć 40km tylko po to żeby zresetować czujniki, tym bardziej że nie zawsze jest czas :)

_________________
Punto MY2012 Argento 1.2 8V
Image
http://fiatpunto.com.pl/topic53327.html


Góra
 Profil  
 
 
 Post #808823 Wysłany: 20 Lip 2016, 11:48; 
 Temat postu: Re: Punto 2014 i czujniki TPMS
Offline
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Imię: Paweł
Samochód: Abarth Punto Evo
Silnik: 1.4 16V 180KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Esseesse
Województwo: śląskie [S]
Rejestracja: 19 Sty 2016,
Posty: 21
Rozumiem, że nikt nie ma pomysłu jak dezaktywować to ustrojstwo?


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 35 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Style based on FI Subsilver by phpBBservice.nl
Forum Fiata Punto © 2006 - 2013
Tłumaczenie: phpbbhelp.pl
phpBB SEO