miodas007 napisał(a):
I jeszcze przy okazji inne pytanie: jest wyciek z uszczelniacza osi na lewym przodzie. Mechanik u którego zazwyczaj serwisuje mi powiedział że Punto tak ma, że lekko cieknie ze skrzyni.
Spotkaliście się ?
Jeśli to skrzynia C514, to może cieknąć z wybieraka - tak, ten typ tak ma. Natomiast z samej skrzyni nie powinno. U mnie wybierak się pocił od nowości, trochę oleju sciekało na gumę lewego przegubu i wyglądało jakby tam coś wyciekało, ale nigdy nie kapało na ziemię. Po 8 latach zaczęło cieknąć też z samej skrzyni - pojechałem do serwisu, uszczelnili skrzynię, wybierak i jest sucho do dziś (od 6 lat).
Co do rdzy - u mnie po 14 latach w tym roku zauważyłem rudy nalot na krawędzi tylnej klapy. Lakier mam w tym miejscu lekko wytarty (chyba żona pierścionkami zeskrobała przy otwieraniu bagażnika
). Mam już kupioną zaprawkę i jak się zrobi cieplej to muszę to ogarnąć. Natomiast nigdzie indziej na karoserii nie zauważyłem rudej, ale auto jest garażowane i przynajmniej raz w roku porządnie myte z glinkowaniem, odtłuszczaniem lakieru i woskowaniem (2 warstwy).
Jak ktoś trzyma auto pod chmurką, nie specjalnie dba o lakier, to po 12 latach - moim zdaniem - żaden samochód nie uchowa się bez ognisk korozji w newralgicznych miejscach. Żodyn!