You Tube • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 




Obecny czas: 25 Wrz 2017, 22:24

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 
 Post #824596 Wysłany: 11 Cze 2017, 22:20; 
 Temat postu: MES nie łączy z ECU, a Torque tak
Offline
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Imię: Michał
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice
Rejestracja: 07 Paź 2013,
Posty: 47
Cześć wszystkim! ;)

Mam problem z diagnozą kropka i nie umiem sobie z nim poradzić, szukanie porad w necie okazało się bezowocne, na forum też nie znalazłem rozwiązania.
Mam ELM327 w wersji BT (chińska v2.1) i problem leży w komunikacji na linii MES<->ECU. Sama komunikacja na linii komputer<->ELM działa poprawnie, rozkazy ala AT docierają i są poprawne odpowiedzi:

Image

Natomiast nie potrafi się połączyć już z samym ECU, wywala błąd "elm327 ecu connection failed":

Image

Początkowo myślałem, że to wina wadliwego interfejsu albo połączenia kostki, ale apka na Androida Torque działa bez problemu, dzisiaj sczytałem kod błędu i go wykasowałem skutecznie.
Wydaje się, jakby MES wysyłał niezrozumiałe komendy, bo na interfejsie żółta dioda od transmisji ani razu nie mruga, natomiast przy Torque i czytaniu odczytów miga non stop.

Czy ELM wymaga jakiś specjalnych ustawień pod Windowsem do poprawnej komunikacji? Próbowałem w menadżerze urządzeń różne ustawienia bufora, również baudrate w apce i w sterowniku, ale bez sukcesu, dalej ten sam błąd. Czy jeśli coś bym tam miał źle ustawione, to by test komunikacji komendami ze screena wyżej nie przebiegł pomyślnie, dobrze myślę?

Czy to może być problem najnowszej wersji MES'a? Próbować ze starszą wersją Fiat Ecu Scan?
Czy może są inne programy które działają z ELMem i potrafią zalogować dane z sond lambda i pozostałych czujników?

Dzięki bardzo za pomoc i pozdrawiam! :)


Góra
 Profil  
 

 
 Post #824777 Wysłany: 16 Cze 2017, 10:52; 
 Temat postu: Re: MES nie łączy z ECU, a Torque tak
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Tomek
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: ELX
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Poznań
Rejestracja: 16 Lis 2011,
Posty: 973
Pomógł: 28
Czy na dole tego Test Interface Connection masz napisane, że uda się połączyć? Bo to że są te pierwsze komunikaty to nie znaczy, że jest ok:)
Nie możesz połączyć się z żadnym modułem? Nawet z silnikiem? Kiedyś miałem FESa i elm na bluetooth łączył się ze wszystkim, a teraz nie mogę połączyć się ze skrzynią i wskaźnikami i chyba z nadwoziem i miałem identyczny komunikat. Spróbuj na FESie.

_________________
szamot666

Moja kropka -> http://fiatpunto.com.pl/topic32828.html


Góra
 Profil  
 
 
 Post #824778 Wysłany: 16 Cze 2017, 11:18; 
 Temat postu: Re: MES nie łączy z ECU, a Torque tak
Offline
Puntomaniak
Awatar użytkownika

Imię: Artur
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 16V 95KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
Miejscowość: Szczecin
Rejestracja: 08 Maj 2016,
Posty: 90
Nie możesz połączyć się z żadną z centralek?
Ja co prawda mam ELMa po kablu USB, a nie po BT, ale podobny błąd mi wywalało gdy próbowałem się podłączyć do niektórych centralek bez użycia "żółtego" adaptera.
Właściwie to bez adaptera można się połączyć tylko z 1, czy tam 2 centralkami. Wszystkie inne, włącznie z CAN Info wymagają użycia adaptera, tak jak podają na stronie MESa:
http://www.multiecuscan.net/SupportedVehiclesList.aspx
Ale wtedy MES powinien krzyczeć przed próbą połączenia, żebyś użył adaptera.

Jeśli nie możesz się połączyć z żadną z centralek, to obstawiam problem komunikacji pomiędzy MES a ELM.
Może jest problem ze sterownikiem od BT i "wirtualny" port COM nie jest dobrze rozpoznany przez MESa?

_________________
Grande Punto 1.4 16V Starjet Dynamic Blue&Me 2009r.
+ ESP/ASR/Hill Holder, światła przeciwmgłowe, listwy boczne, podłokietnik
Dołożone: czujniki parkowania, tempomat, lotka, lusterko fotochromatyczne, oświetlenie Submarine


Góra
 Profil  
 
 
 Post #824787 Wysłany: 16 Cze 2017, 15:40; 
 Temat postu: Re: MES nie łączy z ECU, a Torque tak
Offline
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Imię: Piotr
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Sporting
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kraków
Rejestracja: 10 Mar 2017,
Posty: 38
Ale ty piszesz o Grande, tam musisz mieć przejściówki, a tu chodzi, z tego co widzę o Punto 2, gdzie przejściówka jest potrzebna tylko do ABS-u.

A co do tematu to niestety nie pomogę gdyż ja mam ELM na kablu


Góra
 Profil  
 
 
 Post #824812 Wysłany: 16 Cze 2017, 21:22; 
 Temat postu: Re: MES nie łączy z ECU, a Torque tak
Offline
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Imię: Michał
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice
Rejestracja: 07 Paź 2013,
Posty: 47
Torque ma magiczną funkcję skanowania, leci po dziesiątkach protokołów OBD i innych, a potem automagicznie łączy się z ECU.
Ale raczej są to tylko podstawowe parametry z OBD, jak RPM, temperatury cieczy/powietrza, % otwarcia przepustnicy no i na szczęście odczyty z sondy lambda.
A przydałyby mi się dokładniejsze info typu czas ładowania cewek, ciśnienie w dolocie i inne, bo lambdy pracują ok, a problem nie znika.

Cytuj:
Czy na dole tego Test Interface Connection masz napisane, że uda się połączyć? Bo to że są te pierwsze komunikaty to nie znaczy, że jest ok:)
Nie możesz połączyć się z żadnym modułem? Nawet z silnikiem? Kiedyś miałem FESa i elm na bluetooth łączył się ze wszystkim, a teraz nie mogę połączyć się ze skrzynią i wskaźnikami i chyba z nadwoziem i miałem identyczny komunikat. Spróbuj na FESie.

Na samym końcu jest tylko komunikat że się z CAN nie połączy:
Image
A nie łączy się z engine na którym mi zależy. Spróbuję znaleźć jakiegoś starszego FESa, może on zadziała. A może to chińszczyzna która udaje ELM a obsługuje tylko protokół OBD, a nie te specyficzne dla sterowników fiatowskich protokoły ;)

Cytuj:
obstawiam problem komunikacji pomiędzy MES a ELM.
Może jest problem ze sterownikiem od BT i "wirtualny" port COM nie jest dobrze rozpoznany przez MESa?

No właśnie problem z portem by był jakby ELM nie odpowiadał na komendy AT-podobne, a odpowiada, tylko potem nie wykrywa ECU :(


Góra
 Profil  
 
 
 Post #824914 Wysłany: 21 Cze 2017, 08:55; 
 Temat postu: Re: MES nie łączy z ECU, a Torque tak
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Tomek
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: ELX
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Poznań
Rejestracja: 16 Lis 2011,
Posty: 973
Pomógł: 28
Moim zdaniem to nie jest ELM tylko jakaś chińszczyzna. Niestety tak teraz jest, że piszą ELM a tak naprawdę to jest coś innego. FES i MES rozpoznają ELMa i jego wersję.

[ Dodano: 21 Cze 2017 07:55 ]

Masz może zdjęcie tego interfejsu?

_________________
szamot666

Moja kropka -> http://fiatpunto.com.pl/topic32828.html


Góra
 Profil  
 
 
 Post #825159 Wysłany: 23 Cze 2017, 22:24; 
 Temat postu: Re: MES nie łączy z ECU, a Torque tak
Offline
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Imię: Michał
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice
Rejestracja: 07 Paź 2013,
Posty: 47
To taka standardowa chińszczyzna:
https://www.aliexpress.com/item/2015-Ne ... 03908.html

Wziąłem dawno temu bo była przecena za dolara, a akurat teraz by się przydał. Spróbuję jutro znaleźć starszego FESa i nim się pobawić.


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Style based on FI Subsilver by phpBBservice.nl
Forum Fiata Punto © 2006 - 2013
Tłumaczenie: phpbbhelp.pl
phpBB SEO