Co potrzebujemy :
- izloację
- lutownicę
- 2 klemy na kabel
- około 4-5m kabla grubego do plusa
- około 4m kabla ekranowanego kabla 3 żyłowego
- trochę śrubek, nakrętek
1. Najważniejsza i chyba najgorsza robota - przebić się z kablem plus z komory silnika do wnętrza. Patrząc od frontu po lewej widzimy klapkę plastikową z dwoma nitami ( po odchyleniu maty izolującej ) , rozwiercamy jeden nit i przekręcamy do góry klapkę. Mamy miejsce, żeby dojść ręką do dziury, gdzie leci wiązka kabli do kabiny. Robimy w niej dziurę na wylot do środka, np. długim śrubokrętem. Uważamy, żeby nie uszkodzić wiązki. Przebijamy się z kablem do środka , wyjdzie na pedałami , ściągamy do w dół. Ja pociągnąłem go do miejsca, gdzie są bezpieczniki po lewej stronie. Tam dałem przelotowy bezpiecznik, polutowałem i dalej ciągnąłem kabel w stronę bagażnika. W komorze silnika robimy w klapce miejsce na kabel i skręcamy śrubą w miejsca nita, zakładamy izolację w swoje miejsce. Montujemy klemę do kabla plus i na końcu po przeciągnięciu kabla skręcamy go do ori klemy.
2. Mamy wybór, można ciągnąć przez prób, jednak moim zdaniem po zdjęciu te zatrzaski nigdy nie będą dobrze się trzymać wiec przeszedłem środkowym tunelem. Zdejmujemy więc zaślepkę wokół ręcznego , na zatrzaskach ściąga nam się cały tył tunelu, śmiało do góry wyciągamy. Odkręcamy 3 nakrętki i możemy do góry podnieść pół tunelu. Przy pedałach ściągamy zaślepkę, ściąga się tak samo jak z drugiej strony od filtra przeciwpyłkowego, 4 zatrzaski. Przeciągamy kabel za tunelem pod wykładziną , zdjąłem dolną część tylnego siedziska ( jedna śruba ). Kabel plus mamy już pod fotelem, możemy w tym miejscu w dowolnym kierunku przejść na tył pod wykładziną koło koła zapasowego, ja wybrałem miejsce gdzie oryginalnie jest skrzynka bezpieczników w wersjach z ori instalacją.
3. Kabel 3 żyłowy ekranowany w ten sam sposób ciągniemy od bagażnika jak zasilający , z tą różnicą , że w stronę radia. Wyciągamy radio ( 4 szprychy , druty wkładamy w dziury i cofamy radio do siebie ). Wydrapujemy kabel od tylnego głośnika , plus i minus , lutujemy 2 kable z naszego 3 żyłowego kabla. 3 żyła od załączania wzmaka , to problem bo ori gniazdo iso jest puste. Ja wyciągnąłem pin z kupionej wtyczki iso, włożyłem w miejsce, gdzie wg iso oraz oznaczeń jak na radiu

, łączymy z 3 żyła naszego kabla.

Z tyłu podłączamy kostkę , podłączamy wg schematu , ori sub jak w p2 ( w dziale zrób to sam p2 jest schemat ) , albo wg oznaczeń blaupunkta , 2 masy razem do minusa , wystarczy kawałek kabla i mocujemy klemę do niego, w bagażniku są otwory w karoserii, oczyszczamy z lakieru, wkręcamy minus i mamy. Od załączania wzmaka i od głośników łączymy do kostki. Sub aktywny ma dużą impedancję więc spokojnie możemy dołączyć się do głośnika innego, tak jest w ori instalacji.