You Tube • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 




Obecny czas: 18 Lis 2017, 04:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 
 Post #804609 Wysłany: 02 Maj 2016, 23:31; 
 Temat postu: Zestaw głośnomówiący Bluetooth - prawie jak Blue&Me ;) [EVO]
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Paweł
Samochód: Punto II FL 3d
Silnik: 1.3 70KM mJTD
Paliwo: ON
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Gliwice
Rejestracja: 27 Lut 2012,
Posty: 483
Pomógł: 2
Gdy szukałem nowego samochodu, jednym ze stawianych mu wymagań było Blue&Me. Jeśli ktoś już spróbował, to trudno będzie miał się obyć bez możliwości wygodnego prowadzenia rozmów, wskazówek GPS płynących z głośników zestawu audio, czy odtwarzania muzyki z internetu za pośrednictwem smartfona. Nie miałem jednak wystarczająco dużo czasu na poszukiwanie wymarzonego egzemplarza, zadecydowały więc inne ważniejsze czynniki, a przecież moduł bluetooth można zawsze dobudować za niewielkie pieniądze. Jeśli komuś nie zależy na wyświetlaczu (zawsze to dodatkowy szpargał w samochodzie) to nowy zestaw głośnomówiący możne kupić poniżej 300 złotych. Montaż takiego urządzenia w dobrym warsztacie to koszt około 150-200 zł (jeśli w komplecie są wszystkie kable). Razem daje to kwotę około 500 zł, czyli wciąż całkiem rozsądnie. Jednak jeśli ktoś ma odrobinę czasu i chęci może wykonać taką instalacje samodzielnie. Nasze radia samochodowe, są fabrycznie przystosowane do współpracy z zestawami głośnomówiącymi, dlatego instalacja w samochodzie nie wymaga żadnych zmian i przeróbek.

Nosiłem się z zamiarem kupna zestawu polskiej marki "Bury" jednak w międzyczasie w ręce wpadł mi używany zestaw Nokia CK-300 za 150 zł. Jest to w prawdzie model sprzed kilku lat i korzysta ze starszej wersji łączności Bluetooth, jednak pod względem funkcjonalności niczym nie różni się względem nowych zestawów. Poniższa instrukcja dotyczy więc tego konkretnego modelu, ale niezależnie od marki i typu, idea zawsze pozostaje ta sama (w przypadku nowszych modeli Nokia prawdopodobnie nie ma żadnych zmian).

Wykonana przeze mnie instalacja pozwala na prowadzenie rozmów telefonicznych z wykorzystaniem głośników samochodowych, automatyczne wyciszanie radioodtwarzacza podczas rozmowy telefonicznej, odtwarzanie dźwięku z telefonu w głośnikach (AUX). Pilot umożliwia między innymi odbieranie i rozłączanie rozmów, sterowanie odtwarzaczem muzyki w telefonie, wybieranie ostatniego numeru, wyciszanie. Gdy włączam radio (także przy wyłączonym silniku) zestaw nawiązuje automatycznie połączenie z telefonem (nie trzeba wyciągać go nawet z kieszeni).

Zestawienie części i moich kosztów:

1. Zestaw głośnomówiący CK-300 z kompletem kabli, pilotem, mikrofonem - 159 zł.
2. Nowy pilot - niecałe 10 zł (jedyny element który będzie widoczny, więc kupiłem nowy),
3. Komplet złączek mini ISO wraz z pinami - ok. 15 zł,
4. Wyjmaki do radia - 2zł,
5. Kable jack, przewody i inne drobiazgi - własne zapasy

Łączny koszt - poniżej 200 zł!!!

Nie będziemy wykorzystywać oryginalnego kabla ISO dołączonego do zestawu głośnomówiącego, niepotrzebny jest także głośnik, który znajduje się w niektórych zestawach. Będzie potrzebny natomiast kabel zasilający,zakończony z jednej strony wtyczką a z drugiej gołymi przewodami. Można go dokupić, ale ja po prostu uciąłem odpowiednią wiązkę z kabli będących w zestawie.

Image

Nasz zestaw głośnomówiący powiążemy z radiem za pomocą złącza mini ISO, składa się ono z trzech złączek (niebieskiej, zielonej i żółtej), które możemy połączyć ze sobą tworząc w ten sposób większą, trójkolorową kostkę. Do ww. złączek nie zapomnijcie dokupić pinów. Do ich zaciskania najlepiej użyć specjalnej zaciskarki (najtańsze już poniżej 20 zł), ale przy odrobinie samozaparcia można to zrobić np. za pomocą małych kombinerek.

Image

Do podłączenia wyjścia AUX potrzebny będzie dodatkowy wtyk typu jack, którego Nokia nie dołącza do zestawu. Nie warto bawić się w lutowanie, lepiej wykorzystać przewód od jakichś starych słuchawek lub kupić w sklepie elektronicznym zarobiony już kabel za 5 zł.

Image

Do wyjęcia radia pomocne będą dedykowane wyjmaki, łatwo je zastąpić np. szprychą do roweru, ale kosztują tylko 2 zł, więc przy okazji innych zakupów warto dorzucić je do koszyka.

Image


To tyle tytułem wstępu - przystępujemy do pracy :)

Radio na tylnym panelu posiada złącze, do którego podłączali będziemy naszą trójkolorową wtyczkę mini ISO. Poniżej znajduje się rozpiska pinów, które będą nas interesowały:

Image

Zanim przystąpimy do montażu w samochodzie, przygotujmy sobie wszystkie kable. Wiązki powinny być wykonane zgodnie z poniższym schematem. Przy podłączaniu kabli zakończonych jack'iem pamiętajcie o prawidłowej kolejności przewodów (najlepiej sprawdzić miernikiem jaki kolor przewodu odpowiada jakiemu sygnałowi). Jeśli żyły w przewodach będą zbyt cienkie aby je poprawnie zacisnąć, wtedy warto użyć dodatkowo lutownicy.

Image

Tak powinna wyglądać poprawnie zarobiona kostka:
Image

Image

Gdy przewody są już gotowe, wyjmujemy radio. Wyjmaki wkładamy do otworów w radiu i z wyczuciem ale mocno wciskamy. Nie wiem czy to wina moich wyjmaków ale to wcale nie było takie proste. Muszą być one włożone równo i trzeba użyć sporej siły aby radio się wysunęło. Ja nie mam zbyt dużej wprawy w rozkręcaniu samochodów, dlatego dodatkowo zabezpieczyłem wszystkie krawędzie narażone na uszkodzenie za pomocą grubej taśmy izolacyjnej, a błyszczącą powierzchnię radia za pomocą taśmy malarskiej.

Image

Na tym etapie, zanim przejdziemy do dalszego rozkręcania, warto sprawdzić, czy wykonane przez nas kable będą działały prawnie. Wyciągamy radio, na tyle aby dało podłączyć się kable i łączymy wszystko zgodnie z poniższym schematem. Sprawdzamy wszystkie funkcje: próbujemy zadzwonić, odtworzyć muzykę z telefonu, sprawdzamy czy radio się wycisza w momencie nadejścia połączenia, etc.

Image

Jeśli wszytko jest okej, rozłączamy wszystko i przystępujemy do dalszej demolki. Zaczynamy od demontażu ramki radia. Trzyma się ona na 7 śrubach. Dwie z nich są na wierzchu, natomiast kolejnych pięć znajduje się wewnątrz wnęki radia. Przyda się tutaj dość długi klucz i sprytne ręce, aby wyjąć śrubki - łatwo je upuścić ale potem trudniej odzyskać. Gdy wszystkie śruby są już wykręcone, ramkę radia trzeba z wyczuciem szarpnąć do siebie. Trzeba mieć na uwadze, że z tyłu ramki znajduje się wtyczka do przycisków znajdujących się na panelu środkowym. Kabel jest na tyle długi, że jej wypięcie nie stanowi problemu.

Image

W zależności gdzie będziecie chcieli umieścić pilot oraz samą jednostkę centralną, może zaistnieć konieczność demontażu również panelu nawiewów. Trzyma się on na 4 śrubach. Dwie z nich znajdują się w otworze radia, dostęp do nich jest łatwy, ich odkręcenie nie powinno nastręczać najmniejszego problemu. Od dołu jest nieco trudniej. Dwie śruby zakryte są zaślepką, aby ją wyjąć wystarczy wymacać ręką jej tylną krawędź, złapać za nią i lekko szarpnąć. Jest tam niezwykle mało miejsca na śrubokręt, ja posiłkowałem się nawet samym bitem do wkrętarki założonym na małą przedłużkę. U góry, obok śrub znajdują się dwa duże zaczepy, które należy zwolnić. Panel wsuwamy do wewnątrz deski. Nie radzę próbować w odwrotną stronę, i tak nie przejdzie, a łatwo uszkodzić krawędzie deski. Tutaj plastik jest bardzo miękki i nawet w kontakcie z twardym plastikiem, z którego wykonany jest panel nawiewów powstają brzydkie wgniecenia. Warto więc zabezpieczyć krawędzie grubą taśmą izolacyjną - takie zabezpieczenie jest zupełnie wystarczające. Gdy panel jest wewnątrz deski rozdzielczej, mamy możliwość obrócić go lub odsunąć do góry. Możemy przeciągnąć kable i znaleźć miejsce dla zamontowania jednostki centralnej.


Image

Teraz wybieramy miejsce montażu mikrofonu oraz pilota a następnie przeciągamy kable. Ja wykonałem to tak jak na zdjęciach poniżej. Taka lokalizacja lokalizacja tych urządzeń nie wymagała demontażu żadnych dodatkowych elementów deski ani tapicerki, a wszystkie kable są ukryte.

Mikrofon:

Image

Pilot:
Image

Jak przeciągniemy wszystkie kable, to znajdujemy miejsce pod deską na sterownik (jednostkę centralną), oraz ponownie wszytko podłączamy zgodnie z instrukcją. Warto zadbać aby sterownik był tak umiejscowiony aby na nierównościach nie hałasował i aby nie rezonował. Ja w tym celu użyłem gąbki kuchennej i kawałka gumowej, samoprzylepnej uszczelki. Jednak szczegóły zostawiam Wam,miejsca jest sporo, pod radiem lub z prawej w stronę schowka.

Image

Zanim przystąpimy do skręcania "na gotowo",sprawdźmy jeszcze raz wszystko, zadzwońmy gdzieś, sprawdźmy pilota, włączmy muzykę, etc. Potem składamy wszytko w odwrotnej kolejności.

Efekt końcowy:

Image

Image

Image

Dziękuję za uwagę i życzę owocnej pracy :)
Mam nadzieję, że komuś się przyda, bo opracowanie tej instrukcji zajęło mi nie mniej czasu niż sam montaż :)

_________________
Image


Góra
 Profil  
 

 
 Post #804832 Wysłany: 05 Maj 2016, 20:41; 
 Temat postu: Re: Zestaw głośnomówiący Bluetooth - prawie jak Blue&Me ;) [
Offline
Puntoświr

Imię: Krzysiek
Samochód: Punto Evo 5d
Silnik: Inny
Paliwo: ON
Wersja: Dynamic
Województwo: mazowieckie [W]
Rejestracja: 15 Wrz 2014,
Posty: 125
Pomógł: 5
Pełen szacun za manuala. Właśnie tak powinny one wyglądać. Dziękuję.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #804919 Wysłany: 06 Maj 2016, 20:44; 
 Temat postu: Re: Zestaw głośnomówiący Bluetooth - prawie jak Blue&Me ;) [
Offline
Puntoświr

Samochód: Inny Fiat
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: Emotion
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: ełk
Rejestracja: 12 Cze 2007,
Posty: 552
Pomógł: 17
Aż sam się zastanawiam czy nie dołożyć do swego blaupunkta , co prawda mam na niebieskiej wtyczce założoną już zmieniarke mp3 ale myślę że zasilanie do ck 300 się nie pogryzie . jeszcze porównam opis pinów na radyjku.
Manualna robi wrażenie


Góra
 Profil  
 
 
 Post #804928 Wysłany: 06 Maj 2016, 23:01; 
 Temat postu: Re: Zestaw głośnomówiący Bluetooth - prawie jak Blue&Me ;) [
Offline
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Imię: Damian
Samochód: Doblo
Silnik: 1.3 70KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Dynamic
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Gliwice
Rejestracja: 16 Wrz 2008,
Posty: 5507
Pomógł: 26
ziutek997, taka jedna prośba: umieść zdjęcia jako załączniki na naszym serwerze. Zdarzało się już, że zdjęcia znikały po jakimś czasie z obcego serwera.

_________________
Był: Fiat Punto 1.2 8V Sound
topic10952.html
Był: Fiat Grande Punto 1.4 16V Sport
topic42764.html
Jest: Fiat Dobló 1.3 mJTD
topic50535.html
Image Piszę poprawnie po polsku
.
Image


Góra
 Profil  
 
 
 Post #805017 Wysłany: 08 Maj 2016, 15:12; 
 Temat postu: Re: Zestaw głośnomówiący Bluetooth - prawie jak Blue&Me ;) [
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Paweł
Samochód: Punto II FL 3d
Silnik: 1.3 70KM mJTD
Paliwo: ON
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Gliwice
Rejestracja: 27 Lut 2012,
Posty: 483
Pomógł: 2
oko21, nie mam już możliwości edycji tego posta. Nie mam nic przeciwko aby zdjęcia przerzucił któryś z moderatorów. Ale moje zdjęcia nie powinny zniknąć - nie zamierzam usuwać ich z serwera.

[ Dodano: 08 Maj 2016 15:12 ]

abel, zasilanie nie powinno być problemem, chociaż nie znalazłem czy jest to gdzieś napisane, to nie sądzę aby przekroczyć wydajność prądową tych wyjść. Pytanie co z pozostałymi pinami.

_________________
Image


Góra
 Profil  
 
 
 Post #805493 Wysłany: 16 Maj 2016, 17:10; 
 Temat postu: Re: Zestaw głośnomówiący Bluetooth - prawie jak Blue&Me ;) [
Offline
Puntomaniak
Awatar użytkownika

Imię: Arek
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Łódź - Piotrków Tryb.
Rejestracja: 02 Mar 2015,
Posty: 84
Pomógł: 5
Gratki, ja też pośrednio sobie zajrzałem i założyłem żółtą kostkę zakończoną z drugiej strony wtykiem mini jack. Teraz jak w radiu kichę grają to wybieram aux (lub na kierownicy przycisk "src") podłączam smartfona albo malutki odtwarzacz mp3, tak jak bym słuchawki podłączył i leci muza z fabrycznego radia, który nie obsługuje mp3 :D

_________________
Punto mk2 1.2 60 KM Active
Grande Punto 1.4 77 KM Dynamic


Góra
 Profil  
 
 
 Post #805585 Wysłany: 17 Maj 2016, 19:48; 
 Temat postu: Re: Zestaw głośnomówiący Bluetooth - prawie jak Blue&Me ;) [
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Paweł
Samochód: Punto II FL 3d
Silnik: 1.3 70KM mJTD
Paliwo: ON
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Gliwice
Rejestracja: 27 Lut 2012,
Posty: 483
Pomógł: 2
artekL, tak też można :) Jednak nie ma to jak zestaw głośnomówiący.

_________________
Image


Góra
 Profil  
 
 
 Post #805771 Wysłany: 23 Maj 2016, 21:46; 
 Temat postu: Re: Zestaw głośnomówiący Bluetooth - prawie jak Blue&Me ;) [
Offline
Forumowicz
Awatar użytkownika

Imię: Tomek
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.2 8V 69KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Easy
Województwo: śląskie [S]
Rejestracja: 19 Maj 2016,
Posty: 4
Super poradnik, zostało mi tylko wyjąć radio i sprawdzić, co tam jest. Na druty jednak przyjdzie mi poczekać, próbowałem wiertłami, imbusami i śrubokrętem - ani drgnęło.

[ Dodano: 23 Maj 2016, 21:45 ]

Wyjąłem, wygiętym drutem z suszarki stojącej do ubrań. Radyjko takie jak w manualu. Lada dzień dojdzie ck300, kostki już mam.

Nie dałem rady edytować posta.

[ Dodano: 23 Maj 2016, 21:46 ]

Samo się scaliło :-)


Góra
 Profil  
 
 
 Post #806142 Wysłany: 25 Maj 2016, 20:21; 
 Temat postu: Re: Zestaw głośnomówiący Bluetooth - prawie jak Blue&Me ;) [
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Paweł
Samochód: Punto II FL 3d
Silnik: 1.3 70KM mJTD
Paliwo: ON
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Gliwice
Rejestracja: 27 Lut 2012,
Posty: 483
Pomógł: 2
Przepraszam, w trakcie rysowania schematu wkradł się chochlik :)

UWAGA na schemacie w pierwszym poście odwrócone są kolory żółty z niebieskim! Powinno być tak jak na zdjęciu:

Image

Nie mam możliwości już edytować swojego posta, proszę moderatora o podmianę zdjęć w pierwszym poście:

Właściwy układ kabli:

Image

Image

tom2m, jeśli masz okazję kupić na prawdę okazyjnie CK300 to polecam, ale jeśli nie to polecam coś nowszego np zestaw firmy BURY - http://www.bury.com/cms/pl/produkty/kategorie/z-technologia-bluetooth-i-bez-ekranu/produkt/cc-9048-7.html - można go kpić już poniżej 300 zł :) CK-300 jest w porządku ale nie oszukujmy się, jest to model sprzed kilku lat.

_________________
Image


Góra
 Profil  
 
 
 Post #806202 Wysłany: 01 Cze 2016, 20:38; 
 Temat postu: Re: Zestaw głośnomówiący Bluetooth - prawie jak Blue&Me ;) [
Offline
Forumowicz
Awatar użytkownika

Imię: Tomek
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.2 8V 69KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Easy
Województwo: śląskie [S]
Rejestracja: 19 Maj 2016,
Posty: 4
Pawle. Dzięki za korektę. Jeszcze czekam na dostawę. Proponowany Bury wychodzi ponad 2x drożej. Kropkiem jeździ głównie "ładniejsza połowa", a kobiecie im mniej wyświetlaczy, tym lepiej. Zobaczę jak sobie poradzi z puszczaniem muzyki, ale choć rozmawiać będzie bezpiecznie (powiem tylko, że ma mieć "rybkę" w telefonie cały czas włączoną i będzie ok). Ja na codzień pomykam cudzą fiestą i ograniczam się do Jabry BT2046 w uchu z 2 fonami (wcześniej był Samsung HM1000, ale przez Jabrę lepiej słychać).

[ Dodano: 31 Maj 2016, 22:16 ]

Nokia dotarła, zamontowałem w/g instrukcji i rozmowy działają, ale radio nie da się przełączyć na aux. Z nokii dźwięk wychodzi - sprawdzałem słuchawkami, kabelek do kostki dobry - sprawdzałem omomierzem. Muzykę do prób puszczałem po bt z galaxy s6.
Co mogę zrobić żeby zadziałało?

[ Dodano: 01 Cze 2016, 15:49 ]

Znalazłem coś takiego: http://www.abarthforum.co.uk/blue-and-m ... ting-wires, za parę godzin spróbuję.

[ Dodano: 01 Cze 2016, 20:38 ]

Zadziałało. Wejście dźwięku podłączyłem na niebieską kostkę do AF L, AF R i AF gnd, po zwarciu D+ i D- (też niebieska) da się przełączyć na AUX ... i muza płynie :-). Zauważyłem też, że na pinie zapłonu (niebieski kabelek) napięcie pojawia się tylko na kilka sekund, po włączeniu zapłonu. Zestaw i tak muszę włączać wciśnięciem kółka.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #806616 Wysłany: 02 Cze 2016, 17:29; 
 Temat postu: Re: Zestaw głośnomówiący Bluetooth - prawie jak Blue&Me ;) [
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Paweł
Samochód: Punto II FL 3d
Silnik: 1.3 70KM mJTD
Paliwo: ON
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Gliwice
Rejestracja: 27 Lut 2012,
Posty: 483
Pomógł: 2
tom2m napisał(a):
Zadziałało. Wejście dźwięku podłączyłem na niebieską kostkę do AF L, AF R i AF gnd, po zwarciu D+ i D- (też niebieska) da się przełączyć na AUX ... i muza płynie . Zauważyłem też, że na pinie zapłonu (niebieski kabelek) napięcie pojawia się tylko na kilka sekund, po włączeniu zapłonu. Zestaw i tak muszę włączać wciśnięciem kółka.


Dziwne, bo ja nie musiałem nic mostkować - AUX można było włączyć nawet gdy do radia nie było nic podpięte.

W kwestii niebieskiego kabelka, to u mnie jest tak, że napięcie jest tam zawsze gdy radio jest włączone, nawet gdy nie ma kluczyka w stacyjce. Wystarczy włączyć radio aby włączył się też zestaw. Wygląda na to, że nasze radia nie są zupełnie identyczne.

_________________
Image


Góra
 Profil  
 
 
 Post #806708 Wysłany: 04 Cze 2016, 10:45; 
 Temat postu: Re: Zestaw głośnomówiący Bluetooth - prawie jak Blue&Me ;) [
Offline
Forumowicz
Awatar użytkownika

Imię: Tomek
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.2 8V 69KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Easy
Województwo: śląskie [S]
Rejestracja: 19 Maj 2016,
Posty: 4
Najważniejsze, że zadziałało i używa. Wczoraj zadzwoniłem do niej, jak jechała - słyszalność (ona ck300, ja jabra w uchu) bardzo dobra, a kobitka uśmiana, bo patrzyli na nią jakby do siebie gadała.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #806759 Wysłany: 05 Cze 2016, 12:16; 
 Temat postu: Re: Zestaw głośnomówiący Bluetooth - prawie jak Blue&Me ;) [
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Paweł
Samochód: Punto II FL 3d
Silnik: 1.3 70KM mJTD
Paliwo: ON
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Gliwice
Rejestracja: 27 Lut 2012,
Posty: 483
Pomógł: 2
tom2m gdzie umieściłeś mikrofon?

_________________
Image


Góra
 Profil  
 
 
 Post #806769 Wysłany: 05 Cze 2016, 14:25; 
 Temat postu: Re: Zestaw głośnomówiący Bluetooth - prawie jak Blue&Me ;) [
Offline
Forumowicz
Awatar użytkownika

Imię: Tomek
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.2 8V 69KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Easy
Województwo: śląskie [S]
Rejestracja: 19 Maj 2016,
Posty: 4
Tam gdzie Ty, tylko przykleiłem od spodu do osłonki, a pilota nad pokrętłem temperatury.
Wczoraj miałem okazję pojeździć i potestować, jest miodnie - zarówno muzyka, jak i rozmowy.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #806842 Wysłany: 06 Cze 2016, 21:46; 
 Temat postu: Re: Zestaw głośnomówiący Bluetooth - prawie jak Blue&Me ;) [
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Paweł
Samochód: Punto II FL 3d
Silnik: 1.3 70KM mJTD
Paliwo: ON
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Gliwice
Rejestracja: 27 Lut 2012,
Posty: 483
Pomógł: 2
Ja musiałem przemieścić nieco mikrofon. Pomimo że w trakcie prób wyglądało to dobrze, to w praktyce, rozmówcy skarżyli się na niską jakość rozmowy. Teraz mikrofon umieściłem na obudowie kierownicy.

_________________
Image


Góra
 Profil  
 
 
 Post #807099 Wysłany: 11 Cze 2016, 21:23; 
 Temat postu: Re: Zestaw głośnomówiący Bluetooth - prawie jak Blue&Me ;) [
Offline
Puntoświr

Samochód: Inny Fiat
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: Emotion
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: ełk
Rejestracja: 12 Cze 2007,
Posty: 552
Pomógł: 17
zrobiłem na zestawie bury CC9048 kupionym za 150 pln
moje radio trochę różni sie od radia autora tematu . dodatkowo mam już wpiętą zmieniarkę mp3 na niebieskiej wtyczce dlatego do zasilania zestawu głosnomowiącego wykorzystałem zasilanie radia .musiałem też pozamieniać kabełki z kostki zasilającej wiązki kablowej CC9048 tak aby odpowiadały zasilaniu radia . napiecie 12v pojawiające się po włączeniu radia wziąłem z zasilania anteny.

[ Dodano: 11 Cze 2016 21:23 ]



Załączniki:
Komentarz do pliku: tak komunikuje sie z radiem


Góra
 Profil  
 
 
 Post #807608 Wysłany: 20 Cze 2016, 20:03; 
 Temat postu: Re: Zestaw głośnomówiący Bluetooth - prawie jak Blue&Me ;) [
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Paweł
Samochód: Punto II FL 3d
Silnik: 1.3 70KM mJTD
Paliwo: ON
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Gliwice
Rejestracja: 27 Lut 2012,
Posty: 483
Pomógł: 2
abel, świetna cena z ten zestaw.

_________________
Image


Góra
 Profil  
 
 
 Post #810420 Wysłany: 21 Sie 2016, 13:54; 
 Temat postu: Re: Zestaw głośnomówiący Bluetooth - prawie jak Blue&Me ;) [
Offline
Puntoświr

Samochód: Punto Evo 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Easy
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Wrocław
Rejestracja: 05 Maj 2009,
Posty: 182
Pomógł: 1
A czy we wnęce (schowku) w panelu nawiewu zmieści się wyświetlacz do zestawu CK-600?
Wymiary: 43.7mm x 34.9mm. Może ktoś zmierzyć wymiary tej dziury?

Czy te (w sumie dość stare) zestawy Nokii (CK-600 miałem w 2010 roku i używałem wtedy telefonów Nokii) bez problemów obsługują nowe telefony androidowe? Szczególnie chodzi o wybieranie głosowe i np. książki telefoniczne.

_________________
P2012 1.4 2014 -właściwie żony
Volvo V70 D5 163KM automat Octavia 3 150KM DSG


Góra
 Profil  
 
 
 Post #811045 Wysłany: 01 Wrz 2016, 19:56; 
 Temat postu: Re: Zestaw głośnomówiący Bluetooth - prawie jak Blue&Me ;) [
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Paweł
Samochód: Punto II FL 3d
Silnik: 1.3 70KM mJTD
Paliwo: ON
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Gliwice
Rejestracja: 27 Lut 2012,
Posty: 483
Pomógł: 2
pawelll, mój zestaw również jest dużo większy niż 4,4 x 3,5 cm... tuż to wielkość pudełka zapałek - chyba to jakaś pomyłka.

W każdym razie miejsca jest tam w bród! Radio jest niewielkie a otwór jest spory, może zdjęcia tego tak dobrze nie oddają ale za panelem klimatyzacji jest mnóstwo miejsca. W razie czego dużo wolnej przestrzeni jest jeszcze po bokach i za schowkiem.

_________________
Image


Góra
 Profil  
 
 
 Post #811148 Wysłany: 12 Mar 2017, 11:44; 
 Temat postu: Re: Zestaw głośnomówiący Bluetooth - prawie jak Blue&Me ;) [
Offline
Puntoświr

Samochód: Punto Evo 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Easy
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Wrocław
Rejestracja: 05 Maj 2009,
Posty: 182
Pomógł: 1
Nie zrozumieliśmy się. Nie chodzi o centralkę zestawu a o wyświetlacz. I możliwość jego zmieszczenia we wnęce nad nawiewami. Tam gdzie czasem jestmicowanie nawigacji i mały schowek a zazwyczaj dziura :)

[ Dodano: 12 Mar 2017 11:44 ]

abel napisał(a):
zrobiłem na zestawie bury CC9048
[ Dodano: 11 Cze 2016 21:23 ]


Widzę, że zrobiłeś to nie wykorzystując okablowania Bury'ego. Czy w takim układzie radio samo włącza się (gdy było wyłączone) czy trzeba go włączać przyciskiem, żeby rozmawiać? A gdy jest włączone nie trzeba wciskać na nim żadnych guzików?

_________________
P2012 1.4 2014 -właściwie żony
Volvo V70 D5 163KM automat Octavia 3 150KM DSG


Góra
 Profil  
 
 
 Post #821707 Wysłany: 07 Kwi 2017, 20:15; 
 Temat postu: Re: Zestaw głośnomówiący Bluetooth - prawie jak Blue&Me ;) [
Offline
Forumowicz

Samochód: Punto Evo 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Emotion
Województwo: pomorskie [G]
Rejestracja: 07 Kwi 2017,
Posty: 3
Witam,

Czy ktoś poza użytkownikiem abel podłączał zestaw bury cc9048?

Również kupiłem ten sam zestaw podpiąłem go za pomocą oryginalnej wiązki ISO dołączonej wraz z zestawem w radio Fiata F199FL EUR.
Zasilanie centralki musiałem wziąć z niebieskiej kostki mini ISO, wpiętej w odpowiednie miejsce.

Image

Po przekręceniu stacyjki centralka się wybudza, pilot zapala się na chwilę i po chwili gaśnie (Mniej więcej 10 sekund).
Przy tym jak się włącza centralka słychać charakterystyczny dla tego zestawu dzwięk tu tu tu.. potem ponownie słychać tu tu tu ... i zestaw się wyłącza lub wchodzi w stan uśpienia.
Zestaw jest na 100% dobry ( dodam że testowałem dwa takie same zestawy , jeden z softem v 16 a drugi z softem v 22 ).

Zastanawiam się ile czasu po przekręceniu zapłonu na niebieskiej wtyczce utrzymuje się napięcie 12V DC.
Czy może muszę przerobić okablowanie w taki sposób jak ziutek997 ?
Może muszę jakoś zresetować centralkę? Niestety bardzo mało informacji technicznych jest na temat tego zestawu.
Czy ktoś z was borykał się z podobnymi problemami?


Góra
 Profil  
 
 
 Post #821712 Wysłany: 07 Kwi 2017, 22:12; 
 Temat postu: Re: Zestaw głośnomówiący Bluetooth - prawie jak Blue&Me ;) [
Offline
Puntoświr

Samochód: Punto Evo 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Easy
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Wrocław
Rejestracja: 05 Maj 2009,
Posty: 182
Pomógł: 1
Pisałem do serwisu Burego w sprawie podłączenia do Punto, a właściwie opisu złącz w centralce. Spuścili mnie na drzewo tj. do wrocławskiego partnera który może mi zainstalować

_________________
P2012 1.4 2014 -właściwie żony
Volvo V70 D5 163KM automat Octavia 3 150KM DSG


Góra
 Profil  
 
 
 Post #821713 Wysłany: 07 Kwi 2017, 23:02; 
 Temat postu: Re: Zestaw głośnomówiący Bluetooth - prawie jak Blue&Me ;) [
Offline
Forumowicz

Samochód: Punto Evo 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Emotion
Województwo: pomorskie [G]
Rejestracja: 07 Kwi 2017,
Posty: 3
pawelll napisał(a):
Pisałem do serwisu Burego w sprawie podłączenia do Punto, a właściwie opisu złącz w centralce. Spuścili mnie na drzewo tj. do wrocławskiego partnera który może mi zainstalować


Witaj,

Mnie tak samo odsyłają do autoryzowanego przedstawiciela bury na pomorzu.
Dzwoniłem do jednego zakładu i Pan mi powiedział że najprawdopodobniej wystarczy reset centralki. Spytałem w jaki sposób mogę to zrobić sam, niestety więcej informacji nie chciał podać.
Co do samego serwisu Bury w Polsce to byli zdziwieni że sam podłączyłem centralkę :shock: :D .


Góra
 Profil  
 
 
 Post #821723 Wysłany: 08 Kwi 2017, 08:30; 
 Temat postu: Re: Zestaw głośnomówiący Bluetooth - prawie jak Blue&Me ;) [
Offline
Puntoświr

Samochód: Inny Fiat
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: Emotion
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: ełk
Rejestracja: 12 Cze 2007,
Posty: 552
Pomógł: 17
ABC może problemem jest za maly prąd służący do zasilania centralki który podaje radioodtwarzacz. Masę i zasilanie burego daj nie z kostek mini iso tylko z zasilania samego odtwarzacza tak samo z napięciem ktore pojawia sie po załączeniu radia .tak ja to zrobiłem .
Jak sobie przypominam to w wiązce zestawu Bury trzeba było poprzestawiac kabelki aby odpowiadały zasilaniu radia dokładnie juz nie pamiętam .sprawdź to .

[ Dodano: 08 Kwi 2017 08:30 ]

Swój zestaw podłączyłem na orginalnej wiązce zestawu bury


Góra
 Profil  
 
 
 Post #821728 Wysłany: 08 Kwi 2017, 09:50; 
 Temat postu: Re: Zestaw głośnomówiący Bluetooth - prawie jak Blue&Me ;) [
Offline
Puntoświr

Samochód: Punto Evo 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Easy
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Wrocław
Rejestracja: 05 Maj 2009,
Posty: 182
Pomógł: 1
Próbowałem też podejść od strony Punto ale nie widzę wsparcia.
topic56394.html

_________________
P2012 1.4 2014 -właściwie żony
Volvo V70 D5 163KM automat Octavia 3 150KM DSG


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Style based on FI Subsilver by phpBBservice.nl
Forum Fiata Punto © 2006 - 2013
Tłumaczenie: phpbbhelp.pl
phpBB SEO