You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 20 Cze 2025, 00:28

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #327121 Wysłany: 18 Sty 2010, 16:34; 
 Temat postu: swiatla tyl
Puntomaniak

witam.mam problem z tylnymi swiatlami.chodzi o zarowki na samym dole.
i tu ierwsze pytanie czy sa to zarowki od swiatel mijania?a ta mniejsza zarowka powyzej tez jest od swiatel mijania?

bylo to tak ze wymienialem zarowke stopu o sprawdzalem pozostale zarowki czy swieca i okzalo sie ze po obu stronach zarowki na samym dole nie swieca.byly okropnie zasniedziale przeczyscilem no i zaczely dzialac tylko ze jak sie okazalo raz łaczyly a raz nie.zalezy jak je docislem...pozniej natomiast wogole przestaly swiecic...dlaczego>zarowki nie sa spalone bezpieczniki ok?odczego sa te zarowki od jakich swiatel?prosze o pomoc?

Post #327140 Wysłany: 18 Sty 2010, 17:26; 
 Temat postu: Re: swiatla tyl
Puntomaniak

inspiron83 napisał(a):
i tu ierwsze pytanie czy sa to zarowki od swiatel mijania?a ta mniejsza zarowka powyzej tez jest od swiatel mijania?

bylo to tak ze wymienialem zarowke stopu o sprawdzalem pozostale zarowki czy swieca i okzalo sie ze po obu stronach zarowki na samym dole nie swieca.byly okropnie zasniedziale przeczyscilem no i zaczely dzialac tylko ze jak sie okazalo raz łaczyly a raz nie.zalezy jak je docislem...pozniej natomiast wogole przestaly swiecic...dlaczego>zarowki nie sa spalone bezpieczniki ok?odczego sa te zarowki od jakich swiatel?prosze o pomoc?

To są żarówki od świateł pozycyjnych. Te mniejsze wyżej są od wstecznego. Jeśli się nie pomyliłem to kolejność jest następująca (patrząc od dołu światła): pozycja, wsteczny, przeciwmgielne, kierunkowskazy, stop. Jeśli miałeś zaśniedziałe żarówki to masz odpowiedź na pytanie, dlaczego nie świecą - bo są zaśniedziałe zarówno żarówki jak i gniazda. Proponuje poszukać (ja ostatnio trafiłem na stacji Orlenu) środka o nazwie "Elektrosol". Rewelacyjny środek do czyszczenia styków elektrycznych. Psikasz na cokoły żarówek oraz w gniazda żarówek i na ścieżki, czekasz chwile, aż środek przestanie "buzować", wycierasz pozostałości środka wraz ze śniedzią, którą rozpuścił, wkładasz nowe żarówki (warto kupić nowe) i jazda. A, elektrosolem warto też spryskać kostkę i gniazdo przyłączeniowe przewodów do lamp.

Post #327161 Wysłany: 18 Sty 2010, 18:36; 
 Temat postu: Re: swiatla tyl
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Marcin
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Żęszuf
Mateusz napisał(a):
inspiron83 napisał(a):

To są żarówki od świateł pozycyjnych. Te mniejsze wyżej są od wstecznego. Jeśli się nie pomyliłem to kolejność jest następująca (patrząc od dołu światła): pozycja, wsteczny, przeciwmgielne, kierunkowskazy, stop. Jeśli miałeś zaśniedziałe żarówki to masz odpowiedź na pytanie, dlaczego nie świecą - bo są zaśniedziałe zarówno żarówki jak i gniazda. Proponuje poszukać (ja ostatnio trafiłem na stacji Orlenu) środka o nazwie "Elektrosol". Rewelacyjny środek do czyszczenia styków elektrycznych. Psikasz na cokoły żarówek oraz w gniazda żarówek i na ścieżki, czekasz chwile, aż środek przestanie "buzować", wycierasz pozostałości środka wraz ze śniedzią, którą rozpuścił, wkładasz nowe żarówki (warto kupić nowe) i jazda. A, elektrosolem warto też spryskać kostkę i gniazdo przyłączeniowe przewodów do lamp.

błąd na samym dole są przeciwmgielne :)

Image

było zwykłe "S" a teraz lekko doposażyłem ;D

Czy masz już darmowe Assistance?

Post #327174 Wysłany: 18 Sty 2010, 19:33; 
 Temat postu:
Puntomaniak

dzieki chlopaki.problem rozwiazalem.po pierwsze bylo zasniedziale a po drugie spalilem bezpiecznik od przeciwmgielnych ale juz swiatelka sa ok.

mam jeszcze jedno pytanie chodzi tez o s wiatla tyle ze przod.jak wlanczam postuj to powinny sie palic obie lampy czy tylko jedna???
i drugie pytanie jak sie dobrac do zarowek w przednich lampach. z gory dziekuje.pzdr

Post #327245 Wysłany: 18 Sty 2010, 22:21; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Adam
Samochód: Inny
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Łódź
z przodu powinny byc dwie postojówki wiec masz spaloną zarowke

Image Piszę poprawnie po polsku
.

Post #327250 Wysłany: 18 Sty 2010, 22:26; 
 Temat postu:
Puntomaniak

a jak sie do niej dostac?

Post #327254 Wysłany: 18 Sty 2010, 22:34; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

postojowe masz osobno i drogowe osobno do drogowych to są centralnie umieszczone w reflektorze, ściągasz kostke i gumowy kapturek przeciwpyłowy i masz dostęp do żarówki a postojowe są obok taka mała kostka , delikatnie przekręcasz i samo wyjdzie :)

Image

Post #327257 Wysłany: 18 Sty 2010, 22:36; 
 Temat postu:
Puntomaniak

ok dzieki jutro wyciagne..tak myslalem ale lepiej zapytac niz cos spie....zepsuc

Post #327259 Wysłany: 18 Sty 2010, 22:38; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

dasz rade żadna filozofia powodzenia

Image

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)