|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 21:48
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 10 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Patryk41 |
#612490 Wysłany:
16 Wrz 2012, 12:10; Temat postu: ogrzewanie i inne duperele |
|
 |
Puntomaniak |
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Cult
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
|
Więc robi się zimno i ogrzewanie jest że tak powiem średnie .Chciałbym sprawdzić ewentualnie odpowietrzyć nagrzewnice i chłodnice jak to zrobić?
w którym miejscu powinna być orginalnie gaśnica ?
pod anteną jest uszczelka i umnie pękła wleciało trochw eody do zegarka i teraz nie pokazuje dokłądnie godziny nie działa guzik od minut i brak podświetlenia (żarówka dobra ) rozebrałem i okazało się że kilka ścierzek ijest spalonych spruchaniałych .Czy da się to naprawić ? co trzeba zrobić?
z tyłu na nadkolu mam małą dziurkę przepruchniała blacha co mam z tym zrobić żeby było wszystko ok?
jak ustawić dmuchawe i ogólnie resztę żeby szyby nie parowały?dodam że wogule nie ma filtra przeciwpyłkowego (kabinowego) czy można jakoś to sobie samemu zrobić ten filtr może ktoś z was tam dopasywywał?
urwał mi się bolczyk który otwiera klape za pomocą linki ? co mam z tym zrobić bo teraz wogule nie moge otworzyć klapy za pomocą tej rączki koło siedzenie?
chciałem sobie wyjąć wentylator dmuchawy i wyczyścić bo troche liści wpadło i szeleści odkręciłem śrubki od spodu ale jednej od strony silnika nie moge co mam zrobić ? nie mam tam wogule dojścia
zamierzam w schowku zrobić lampke czy są tam jakieś kable z prądem stałem czy samemu trzeba się gdzieś podłączyć?
czy na parujące szyby lepiej żeby był filtr przeciwpyłkowy czy lepiej żeby go nie było?
dodam że mam punto 1 cult czyli sx
|
|
Góra |
|
 |
|
|
TheStig |
#612500 Wysłany:
16 Wrz 2012, 12:28; Temat postu: Re: ogrzewanie i inne duperele |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Łukasz
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: ELX
Województwo: pomorskie [G]
|
Patryk41 napisał(a): Więc robi się zimno i ogrzewanie jest że tak powiem średnie .Chciałbym sprawdzić ewentualnie odpowietrzyć nagrzewnice i chłodnice jak to zrobić?
Wymień płyn i termostat (bądź sam wkład) i wtedy odpowietrzaj. Patryk41 napisał(a): w którym miejscu powinna być orginalnie gaśnica ?
W bagażniku masz uchwyt mocujący.
|
|
Góra |
|
 |
Patryk41 |
#612551 Wysłany:
16 Wrz 2012, 14:39; Temat postu: Re: ogrzewanie i inne duperele |
|
 |
Puntomaniak |
|
JA płyn mam dobry i termostat też bo sprawdzałem ale tak rutynowo bym chciał bym odpowietrzyć bo możliwe że tam troszeczke powietrza jest? ja uchwytu nie mam i się właśnie pytam gdzie orginalnie powinna być mógłbyś mi wytłumaczyć gdzie dokładnie znajduje się to mocowanie orginalne?
|
|
Góra |
|
 |
wieza87 |
#612561 Wysłany:
16 Wrz 2012, 15:09; Temat postu: Re: ogrzewanie i inne duperele |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Dawid
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 16V 120KM
Wersja: Dynamic
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Wodzisław Śląski Rejestracja: 12 Sie 2011, Posty: 1224 Pomógł: 34
|
Patryk41 napisał(a): ja uchwytu nie mam i się właśnie pytam gdzie orginalnie powinna być mógłbyś mi wytłumaczyć gdzie dokładnie znajduje się to mocowanie orginalne? w bagażniku z lewej strony we wnęce, pionowo za nadkolem
_________________ Moje Punto --> http://fiatpunto.com.pl/topic36739.html
|
|
Góra |
|
 |
Patryk41 |
#612625 Wysłany:
16 Wrz 2012, 19:19; Temat postu: Re: ogrzewanie i inne duperele |
|
 |
Puntomaniak |
|
szukałem i nic niema mógłbyś mi jakeś foto zapodać
|
|
Góra |
|
 |
rzel |
#612635 Wysłany:
16 Wrz 2012, 19:43; Temat postu: Re: ogrzewanie i inne duperele |
|
 |
Puntoświr |
Silnik: 1.2 16V 86KM
Wersja: ELX
Województwo: podkarpackie [R]
|
wiercisz 2 otwory, zakładasz mocowanie na wkręty i masz gaśnicę w nadkolu, jakie będą tego konsekwencje to inna sprawa 
|
|
Góra |
|
 |
AndyPol |
#612644 Wysłany:
16 Wrz 2012, 20:15; Temat postu: Re: ogrzewanie i inne duperele |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Andy
Silnik: 1.1 8V 55KM
Wersja: SX
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Rzeszów Rejestracja: 15 Gru 2009, Posty: 1463 Pomógł: 120
|
A tak wygląda to miejsce po fabrycznym montażu gaśnicy u mnie dziesięć lat później. Zardzewiałe wkręty i otwory również przyczyniły się do znacznej degradacji tego miejsca. largeimg,IMG_4c60188b0b0277848.jpg
_________________ Punto 1,1 SX z 1998 roku.
|
|
Góra |
|
 |
Patryk41 |
#612924 Wysłany:
19 Wrz 2012, 17:17; Temat postu: Re: ogrzewanie i inne duperele |
|
 |
Puntomaniak |
|
czyli gdzie najlepiej zamontować? [ Dodano: 19 Wrz 2012 17:17 ]dodaje zdjęcie zamka od klapy urwał mi się ten cypek co otwiera klape za pomocą linki na foto widać że go nie ma i jest miejsce ułamania widoczne http://imageshack.us/a/img607/7179/dsc00030tw.jpgczy da się go przyspawać? co mam zrobić bo teraz nie moge otworzyć bagażnika za pomocą rączki w aucie
|
|
Góra |
|
 |
filip00 |
#614415 Wysłany:
23 Wrz 2012, 22:52; Temat postu: Re: ogrzewanie i inne duperele |
|
 |
Puntomaniak |
Silnik: 1.1 8V 55KM
Wersja: SX
Województwo: wielkopolskie [P]
|
Jezu chłopie twoja ortografia woła o pomstę do nieba! Musiałem się nieźle skupić, żeby to przeczytać.
1. Idź na szrot kup nową lampkę, chyba, że wiesz jak się robi płytki to zrób sobie sam. 2. Wyciąć, wstawić nową blachę. A jak nie warto to zeszlifuj rdze i minią zamaluj, ale i tak po zimie wyjdzie najprawdopodobniej. 3. Szyba paruje bo jest zimna i skrapla się na niej para wodna z powietrza, czyli dmuchawa na szybę i temp. max. 4. Nie warto się bawić. Na szrot po nowy uchwyt. 5. Na to Ci nic nie poradzę. 6. Podciągnij z radia albo z zapalniczki, zdecydowanie najprościej i najszybciej. 7. Filtr powoduje opory przepływu, a mniejszy przepływ to dłuższe odparowywanie szyby.
|
|
Góra |
|
 |
Patryk41 |
#615523 Wysłany:
28 Wrz 2012, 20:12; Temat postu: Re: ogrzewanie i inne duperele |
|
 |
Puntomaniak |
|
Dzięki wczoraj zmieniłem olej paski opony i inne duperele dolałem płynu do chłodnicy do maksa i odpowietrzyłem chłodnice następnie nagrzewnice ale mam problem z tą śrubk odpowietrzającą nagrzewnice nie da się jej dokręcić tylko się w kółko kręci Co mam z tym zrobić?
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 10 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|