|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 16:17
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
wampir_wawelski |
#166581 Wysłany:
08 Wrz 2008, 14:35; Temat postu: zapowietrzony układ chłodniczy |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 17 Lip 2007, Posty: 221
|
jak w temacie. Wróciłem dzisiaj z przejażdżki i zauważyłem, że mam dziwne obroty, po drodze raz mi samochód zgasł. Przerabiałem już ten temat ale sprawa wraca. Czujnik temperatury świruje a układ chłodniczy jest zapowietrzony. Tylko skąd się to zapowietrzenie bierze? staram się regularnie zaglądać pod maskę, a korek czy odpowietrzacze na chłodnicy i rurce od nagrzewnicy zawsze odkręcam w celu właśnie odpowietrzenia. Dzisiaj mało mi rąk nie poparzyło gdy odkręciłem zaworek na chłodnicy. Skąd to może się brać, jakby powietrze było gdzieś zasysane.
_________________ Kropek 55s 97r, 1.1, 55KM
Astra II, 98r, 1.8 16v, 116 KM
|
|
Góra |
|
 |
|
|
czech22 |
#166588 Wysłany:
08 Wrz 2008, 14:59; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Czesław
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Lubliniec Rejestracja: 13 Kwi 2008, Posty: 3107 Pomógł: 50
|
Takie objawy może powodować uszkodzona uszczelka pod głowica. Po prostu kompresja przedostaje się do układu chłodzenia. Nie napisałeś dlaczego tak przypuszczasz[ co się dzieje] ,że jest zapowietrzony.
|
|
Góra |
|
 |
wampir_wawelski |
#166665 Wysłany:
08 Wrz 2008, 18:10; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 17 Lip 2007, Posty: 221
|
Przy okazji zapytam o czujnik temperatury. Mam dwa, jak na zdjęciach, wydaje się, że ten z długą końcówką jest właściwy, ale ten drugi czy też może być? mam wrażenie, że szarpie mi na wolnych obrotach gdy go założę.

_________________ Kropek 55s 97r, 1.1, 55KM
Astra II, 98r, 1.8 16v, 116 KM
|
|
Góra |
|
 |
czerwona strzała |
#166916 Wysłany:
08 Wrz 2008, 23:10; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: sierpc. okolice Rejestracja: 02 Maj 2008, Posty: 113
|
zapowietrzenie moze sie brac np z lichej pompy wodnej, a tak jak ktos wspomial lichej uszczelki pod glowica, a tym bardziej jesli chodzi na gazie.. jesli jest dobrze, to niepowinno sie nigdy odkrecac i odpowietrzac !! pamietaj ze w ukladzie sa dwa odpowietrzniki, jeden w chlodnicy a drugi z tylu na wezu wychodzacym do chlodnicy.odkrec obydwa, lej wode i lej do zbiorniczka tak zeby uciekala przez odpoietrzniki na odpalonym silniku, gdy w zbiorniczku wyrownawczym bedzie robic sie minimum wody to wtedy szybko zakrec odpowietrzniki, zreszta w tym od chlodnicy poziom wody jest tak zrobiony ze wiecej niz minimum niewyleci. jesli bedzie sie nadal zapowietrzac a woda nigdzie nie ucieka i nigdy jej niedolewasz to uszczelka pod glowica, pamietaj ze sama wymiana uszczelki nic nieda, trzeba ja dac do plantowania. pozdrawiam, zycze powodzenia i szerokosci
_________________ Punto 1997 1.1 S 55
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|