|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 17:48
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
begadkefat |
#173498 Wysłany:
25 Wrz 2008, 16:26; Temat postu: Diagnostyka silnika -- naprawiać czy nie? |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Chojnów Rejestracja: 11 Sie 2008, Posty: 8
|
Witam.
Jako że dopiero zaczynam swoją przygodę z Kropkami, jak i z motoryzacją w ogóle, chciałbym zapytać o kilka rzeczy.
Odwiedziłem niedawno mechanika, po podłączeniu auta do komputera, okazało się, że wartości silnika krokowego wahają się w granicach 28 - 29 -- usłyszałem, że norma to 30 do 50, jednak na razie nie warto nic w tym robić.
Druga sprawa -- na tym samym badaniu dowiedziałem się, że sonda labmda "zaczyna pracować przy ok. 60 stopniach", ale podobnie jak wyżej -- w tej chwili nie ma potrzeby jakichkolwiek napraw.
Autko sprawuje się bezawaryjnie, nie chcę więc szukać problemów tam, gdzie ich nie ma. Inna sprawa, że używam samochodu głównie na krótkich trasach i w mieście. Kilka dni temu w czasie dłuższej podróży autostradą (jazda z prędkością w granicach 110, raczej nie więcej) co pewien czas pojawiała mi się ikona diagnostyki silnika -- znikała dopiero po zmniejszeniu prędkości.
Czy mogło mieć to związek z nieprawidłowościami, na które zwrócił uwagę mechanik? Czy zostawić póki co wszystko tak, jak jest czy może zabrać się za wymianę krokowca i sondy?
Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam serdecznie!
d.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
prymus2103 |
#173504 Wysłany:
25 Wrz 2008, 16:51; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: zamość Rejestracja: 27 Sie 2008, Posty: 110
|
na razie to ty nic nie kombinuj to co piszesz to jeszcze w normie nie ma co się w koszty ładować .
_________________ Naprawiacz Sztrucli !!!
|
|
Góra |
|
 |
mrider |
#173822 Wysłany:
26 Wrz 2008, 00:46; Temat postu: |
|
|
Nie jest w normie jeśli w czasie jazdy zapala się kontrolka silnika. Źle działająca sonda - auto żre więcej paliwa. Źle działający krokowiec - pojawią się jaja z obrotami.
Na początek proponuję krokowca wyczyścić, a sondę wymienić. Koszty nie są jakieś spore więc lepiej dmuchać na zimne, bo po całkowitym padzie sondy w większości przypadków pojawiają się inne usterki.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|