|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 16:16
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Włodar |
#186768 Wysłany:
06 Lis 2008, 10:03; Temat postu: Szarpie na zimnym motorze po nocy |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 17 Sty 2008, Posty: 361
|
Witam Wszystkich Puntoświrów  powiedzcie mi co w moim punto piszczy,mianowicie po nocy i tylko po nocy kiedy odpalam auto i ruszam to następuje nieprzyjemne szarpanie podczas przyśpieszania,ustępuje dopiero gdy silnik będzie miał przyzwoitą temperaturę pracy(nie będzie zimny) i moje pytanko jest takie: czy to sonda,cewka,czy czujnik temp? dodam że auto nie przegrzewa się ma dobrą temp pracy,jedynie jak byłem na badaniu technicznym w maju to komputer wykazał że sonda wariuje...czy to jest początek jej końca? na ciepłym jak również gdy odpalam jak wracam z pracy to problem nie występuje(ok 10 godz punto odpoczywa) jedynie po nocy się to dzieje...i w wyszukiwarce nie znalazłem konkretnej odp. Doradźcie proszę
_________________ Punto 97r 1.2 75 KM SX
|
|
Góra |
|
 |
|
|
anioł |
#191825 Wysłany:
19 Lis 2008, 22:25; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Kraśnik/Stryków/Łódź/Rzgów Rejestracja: 23 Paź 2008, Posty: 47
|
mam to samo znaczy miałem bo jakoś samo przeszło nie wiem czym było spowodowane ale brałem pod uwage filtr paliwa gazu i powietrza na poczatek, skończyło się na wyczyszczeniu filtra powietrza dalej jakoś nie mogłem się zebrac.
_________________ Czasami na drodze spotykam prawdziwych szalenców, pędza na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawdę... aż ciężko czasami ich wyprzedzić...
|
|
Góra |
|
 |
jezyczek0 |
#194421 Wysłany:
26 Lis 2008, 22:43; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
MAM TO SAMO!!WYMIANA POKOLEJI SWIECE KABLE TLKO FIRMOWE NP NGK nie kupuj tanich zamienników sa lipne.jesli nie pomoze cekwki.ja zlekcewarzylem i mam do wymiany obie ceki.kable mialem kijowe
jak jest ciemno gazuj linka i patrz na kable jesli iskrzy na kablu w okolicy swiec to masz odpowiedz:0
_________________ jezyczek0
"W życiu piękne są tylko chwile dltego właśnie pamiętam dobrze ideał swój marzeniami żyłem jak król...."
http://pl.youtube.com/watch?v=lBgzbqeW-LA
|
|
Góra |
|
 |
Włodar |
#194652 Wysłany:
27 Lis 2008, 14:58; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
i tutaj ciekawostka  iskrzyło mi na kablach bo były...za krótkie i poprzerywało izolacje na złączkach i dyskoteka jak w sylwestra pod maską,kupiłem za cztery dychy kabelki jarmor czy jakoś podobnie,z podwójna izzolacją itd. ale objaw nie ustąpił świeczki NGK zmienione,kurna to zabrzmi śmiesznie ale do dziś nie wiem gdzie są cewki w punto  może mi ktoś powiedzieć żebym miał łatwiej ? 
|
|
Góra |
|
 |
jarosz19 |
#194666 Wysłany:
27 Lis 2008, 16:13; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: S
Województwo: wielkopolskie [P]
|
z prawej strony silnika, tam gdzie sa podlaczone kable WN sa pod takim czarnym plastikiem przykreconym na 2 sruby
_________________ PUNTO S 1.1 1997
|
|
Góra |
|
 |
Włodar |
#194675 Wysłany:
28 Lis 2008, 09:38; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
kurna to spaliłem sprawę  w tak widocznym miejscu są hehe dzięki serdeczne
[ Dodano: 28 Lis 2008 08:38 ]
a mam jeszcze jedno pytanie,nie chce zakładać nowego tematu żeby nie robić bałaganu,mam pękniętą obudowę filtra powietrza delikatnie z lewej strony(patrząc od góry) tę górną częśc i czy przez to może się dostawać lewe powietrze osłabiające moc auta?? głównie chodzi o przyśpieszenie
|
|
Góra |
|
 |
jezyczek0 |
#194939 Wysłany:
28 Lis 2008, 15:53; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
wymien cewki zobaczysz efekt.ja bylem zaskoczoby !!!!
[ Dodano: 28 Lis 2008 14:53 ] obie najlepiej gwrantuje ci ze mimo wszystko 2x75 zł megneti marelli bodajrze tak sie to pisze.naprawde polecam
_________________ jezyczek0
"W życiu piękne są tylko chwile dltego właśnie pamiętam dobrze ideał swój marzeniami żyłem jak król...."
http://pl.youtube.com/watch?v=lBgzbqeW-LA
|
|
Góra |
|
 |
Kodako |
#194960 Wysłany:
28 Lis 2008, 17:46; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Rybnik Rejestracja: 10 Sty 2008, Posty: 637
|
w poprzednim puncie którym jeździłem też miałem takie szarpanie po nocy jak silnik był zimny na poczatku ze masakra  i okazało się ze sonda lambda była do wymiany. Po wymianie wszystko pięknie działało i auto mniej paliło  a właśnie Włodar pali Ci więcej kropek niż zwykle?
_________________ Stilo 1.9 JTD 80KM 2004
Grande Punto 2009 1.4 77KM Dynamic
|
|
Góra |
|
 |
Włodar |
#195671 Wysłany:
01 Gru 2008, 14:56; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Kodako wiesz ja jeżdże dosyć szybko i dynamicznie i kropas pali mi w granicach ośmiu - ośmiu i pół na setke w mieście trasa to samo ale w tasie ma średnio 140-160 na godzine więc nic dziwnego,ale wymieniłem kable WN i przeszło były popękane,teraz mam tylko problem z tym że jak zmieniam baiegi to po puszczeniu sprzęgła on mi jakby szarpie i przez to trace na przyśpieszeniu czy to już początek końca sprzęgła??
[ Dodano: 01 Gru 2008 13:56 ] bo ogólnie to niby jest wszystko w porządku z autem,zbiera się itd. tylko właśnie jak zmieniam biegi to nawet już nie mam dobrego poślizgu na sprzęgle nawet jak już uda mi się opóźnić puszczenie sprzęgła to trochę poślizgu złapię kropek lepiej wchodzi na obroty ale jak już puszczę to znowu tak szarpnie i jakby moment obrotowy spada przez co słabiej się zbiera- to głównie jak jadę gdy jest obciążony zauważyłem...generalnie sprzęgło jest słabe tylko czy te objawy są konkretnie do sprzęgła,czy gdzie indziej szukać?? był podłączony pod kompa i na wszystkie punkty wszystko ok zero błędów
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|