You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 16 Cze 2025, 21:54

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #201300 Wysłany: 22 Gru 2008, 12:48; 
 Temat postu: problem z jazdą na benzynie
Forumowicz

Witam

Posiadam Punto I 75 ELX z 1996 roku z LPG. Od jakiegoś czasu mam następujący problem podczas jazdy na benzynie, mianowice po przejechaniu paru kilometrów (około 4) na benzynie silnik zaczyna dziwnie pracować - najpierw faluja obroty i silnik chodzi głośniej (jakby dostawał lewe powietrze) jak samochód jest na luzie, później samochód muli przy dodawaniu gazu. Jak już mi sie uda rozpędzić to obroty dochodzą maksymalnie do 2,8 tyś obrotów - dalej samochód nie chce przyspieszać. Jak przełącze na gaz to wszystko jest ok. Dodam, że ostatnio wymieniałem reduktor od gazu i gazownik ustawił mi tak instalację że na gaz mi się samochód przełącza na gaz gdy obroty wejdą na 2 tyś - wcześniej samochód przełączał się na gaz po osiągnięciu pewnej temperatury. W samochodzie wymieniłem swiecie, przewody, filtr powietrza, olej. Byłem u kilku mechaników - jeden mówi pompa paliwa, drugi że zapieczone tryski a pompa jest ok. Komputer pokazał tylko jakieś błędy z gazem.

Post #201320 Wysłany: 22 Gru 2008, 14:11; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

ja mam ustawione że przełącza mi na gaz przy 2tyś obrotów i nie korzystam z tego,
a to dlatego że gdy odpalę i przegazuje - przełączy się na gaz- po krótkim czasie silnik zgaśnie przy ruszaniu na skrzyżowaniu np.,
potem ciężko go odpalić i trzeba czekac jakąś minute-dwie aż się rozgrzeje i będzie można jechać już normalnie,

dlatego zawsze pierwsze dwie minuty minej więcej jade na benzynie a potem przełączam na gaz, gdy tak robie, nie ma zupełnie żadnych problemów, no ale jednak pewien niesmak pozostaje, będę musiał niedługo się udac do gazownika

Post #201326 Wysłany: 22 Gru 2008, 14:18; 
 Temat postu:
Forumowicz

też pzrełączam na gaz gdzieś po 3 minutach

Post #201349 Wysłany: 22 Gru 2008, 15:34; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Marcin
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Seroki-Village DownTown
A ja przełączam na gaz od razu i nie mam problemów żadnych (odpukać w nieheblowane i niemalowane :E ). Autko ustawione typowo pod gaz i na benzynie gorzej nieco jedzie ;) Miałem też problemy z gaśnięciem auta, ale okazało się, że to aku winien (był niedoładowany, cy cuś) i po jednej nocy ładowania chodzi jak złoto :) Robię krótkie trasy, więc aku miał prawo niedomagać :)

Post #201575 Wysłany: 23 Gru 2008, 15:59; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Marcin
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Żęszuf
widocznie jezdzisz na gazie i wtryski od paliwa sie zapiekają

Post #204632 Wysłany: 04 Sty 2009, 10:51; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

witam
może mi pomożecie otóż mój silnik podczas jazdy spada z obrotów gdy jadę na benzynie. Wciskam pedał gazu a on zamiast przyśpieszać zwalnia, gdy przełączę na gaz i pedał gadu jest w tym samym położeniu auto od razu przyśpiesza. na postoju autko na benzynie trochę słabiej wkręca się na obroty jak by chodził na ssaniu albo coś nie zależne jest to od temperatury, stało się to nagle dwa dni temu. Wykluczam katalizator bo na gazie jest ok chyba ze spaliny z gazu łatwiej przechodzą, filtr paliwa chyba też nie bo to by było stopniowe. a jak zachowuje się silnik gdy siada krokowiec?

Post #204638 Wysłany: 04 Sty 2009, 11:34; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gliwice
andree01 do sprawdzenia pompa paliwa i wtryski.

[ Dodano: 04 Sty 2009 10:34 ]
kephren jak wyżej.

Post #204668 Wysłany: 04 Sty 2009, 12:26; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

to jest monowtrysk, jak go sprawdzić możliwe że tak z dnia na dzień przestał działać

Post #204672 Wysłany: 04 Sty 2009, 12:31; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gliwice
andree01 możliwe że dostał syfu, druga sprawa czy jeździłeś z małą ilością paliwa w zbiorniku?

Post #204855 Wysłany: 04 Sty 2009, 19:45; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

1/4 baku

dziś jechałem i było ok. ale boję się co to jest bo problem może powrócić. Zobaczę jutro. Nie lubię jak coś nie gra. Dodam że wczoraj odkręcałem wtrysk i wymieniłem termostat ( ale stary był dobry) iauto stało w ogrzewanym garażu ciekawe co bedzie jak od jutra będzie nocować pod chmurką.

Post #205058 Wysłany: 05 Sty 2009, 11:21; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
mialem podobnie - mulil sie gdy dodawalem gazu - mnie przeszlo po przejechaniu 3 baków tylko na benzynie polecam paliwa typu bp ultimate, lotos dynamic, shell v-power, orlen verwa i cos na statoilu tez pewnie maja:)

pzr

Post #205777 Wysłany: 07 Sty 2009, 18:25; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Miejscowość: Opoczno
Witam. Ja z moim punciakiem mam taki problem że przekręcając kluczyk załącza sie pompa (słychać ją jak silniczek buczy) ale nie podaje paliwa .Powiedzcie czy trzeba wymienić pompe czy to może coś innego. Podpowiedzcie coś

Post #205787 Wysłany: 07 Sty 2009, 18:59; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Adam
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: podlaskie [B]
Miejscowość: Białystok
Możesz podziałać:

http://fiatpunto.com.pl/topic8263.html

Może pomoże:)

Moja obecna "Kropka" :mrgreen: >>

Grande Punto 1.4 8v 77km od poniedziałku do piątku
i mały uzupełniacz Ssangyong Actyon 2.0XDI na weekendowe wypady i inne szaleństwa!

1. Moja była kropka najlepsza zielona kropka.

Autko Nr1. >> Punto 2 1.2 8V 60KM 2001r. + LPG

topic1438.html

Moja była Alfa 156 Sportwagon - Autko Nr 2

Autko Nr2. Czarna jak Hell, Włoszka. >> Alfa 156 SportWagon 1.9 JTD 115KM :)

http://adas.w.tkb.pl/Alfa156/

Dla osób z forum służę darmową diagnostyką Fiat EcuScan - OBD2, oraz diagnostyką każdego innego auta posiadam uniwersalny dobry skaner.

Post #205809 Wysłany: 07 Sty 2009, 19:44; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

slivka napisał(a):
mialem podobnie - mulil sie gdy dodawalem gazu - mnie przeszlo po przejechaniu 3 baków tylko na benzynie polecam paliwa typu bp ultimate, lotos dynamic, shell v-power, orlen verwa i cos na statoilu tez pewnie maja:)

pzr

probuje, mecze go na wysokich obrotach za pomoca luk-oilowej 98:) ale do czyszczenia pompy chyba tez sie zabiore...

Post #205860 Wysłany: 07 Sty 2009, 21:29; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Mialem podobnie i wszystkiemu byla winna woda w baku mechanik i skonczylo sie tym ze nalalem lepszego paliwa shell power i wszystko bylo ok wiec polecam najpierw tak zrobic i miec zawsze wiecej niz polowe baku benzyny

Post #206487 Wysłany: 12 Sty 2009, 14:35; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

a pytanie do gawiedzi, kiedys obil mi sie o slepia caly tutorial z ladnymi rysuneczkami w ktorym pokazane bylo jak zrobic instalacje do wylanczania pompy paliwa, gdy jezdzi sie gazie
szukalem na tym forum, ale chyba jednak to nie tutaj bylo, jesli wiecie o czym mowie, to prosze dac znac

[ Dodano: 12 Sty 2009 13:35 ]
juz sobie znalazlem:)

http://punto.autokacik.pl/Zrobtosam/off_pompy.htm

pytanie, czy ktos sie juz w to bawil?

Post #207550 Wysłany: 12 Sty 2009, 18:33; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

andree01 napisał(a):
witam
może mi pomożecie otóż mój silnik podczas jazdy spada z obrotów gdy jadę na benzynie. Wciskam pedał gazu a on zamiast przyśpieszać zwalnia, gdy przełączę na gaz i pedał gadu jest w tym samym położeniu auto od razu przyśpiesza. na postoju autko na benzynie trochę słabiej wkręca się na obroty jak by chodził na ssaniu albo coś nie zależne jest to od temperatury, stało się to nagle dwa dni temu. Wykluczam katalizator bo na gazie jest ok chyba ze spaliny z gazu łatwiej przechodzą, filtr paliwa chyba też nie bo to by było stopniowe. a jak zachowuje się silnik gdy siada krokowiec?

tydzień miałem spokój było wszystko ok teraz problem powrócił nie wiem co jest grane

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)