|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 19:43
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
jangcy |
#220356 Wysłany:
18 Lut 2009, 20:55; Temat postu: Faluje przy wysokich obr i jak silnik jest cieply... |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: Jelenia Góra/York Rejestracja: 10 Wrz 2008, Posty: 27
|
Witam
Posiadam starego Fiata Pande Selecta z silnikiem 1.1 Spi (podwojna cewka itp....czyli to co w Punto Mk1 55)
Po przeczytaniu 12 postow o obrotach postanowilem jedna zapytac o swoje sprawe odrebnie... a wiec:
Gdy silnik sie zagrzeje podczas przyspieszania czuc lekkie przychamowanie (bardziej zmulenie niz szarpniecie)
Zaczalem wiec patrzec co sie dzieje na postoju.Otoz jak wcisne gaz na pewna pozycje (rozna, to bez znaczenia) tak aby noga byla stabilna i zeby silnik wszedl na okreslone obtory to po zatrzymaniu sie na danym poziomie obrotow (zalezy od polozenia nogi) na umalek sekundy zwolni o jakies 200obr i wroci (to samo pewnie sie dzieje gdy jadac czuje spowolnienie-zmulenie w przyspieszaniu)
Dzieje sie tak coraz czesciej...dodatkowo jak juz wcisne gaz i wejdzie na okreslone obroty to zaczyna tam falowac np o 200obr - nierowno pracuje.
Podkreslam ze to tylko na wysokich obrotach...na wolnych jest stabilny, wiec powiedzmy krokowca wykluczam (chociaz ma jakby za duze wolne obtory, ale nigdy nie miala niskich...)
Generalnie to kable, swiece, oleje itp maja juz okolo rok od wymiany, duzo nie jezdze wiec mozna powiedziec ze nie sa zuzyte.
Ostatnio jak mialem problemy z ladowaniem to sprawdzilem wiele polaczen itp... (wtedy mialem uszkodzana mase silnika i auto tez sprawialo problemy, ale to juz usunalem)
Reset ECU robilem 2 tygodnie temu jak wsadzalem stara sonde lambda. mialem wrazenie ze nowa (podroba z allegro) juz padla bo duzo pali....teraz pali tyle samo (o2 litry za duzo!!) wiec niewiele to zmienilo, ale zaczelo mi przerywac i cos sie zle pracowac na wyzszych obrotach...
To mulenie sie nasila:(
Ktos sie moze z tym spotkal??
Jedyny podobny przypadek na Forum Punto znalalem w tym poscie:
"...miałem to samo, wymieniłem prawie wszystko i to na darmo.sonda lambda ci padła na 100%. muli muli potem dostaje kopa-to sonda.jak na postoju dodasz gazu i trzymasz na jednych obrotach to przerywa. to samo miałem bujałem się z tym 3 miechy.co ciekawe komp nic nie wykazywał błędów. rada jest taka odłacz sonde i się przejedz. Ja kupiłem uniwersalną magneti za 150zł w IC i jak narazie dwa lata śmiga..."
myslicie ze to sonda?
Ludzie pisali tez o czujniku temperatury dla Ecu...
Zastanawia mnie czemu dzieje sie tak na CIEPLYM silniku i przy okazji czemu mi duzo pali...
Na przegladzie wyszlo mi wysokie CO i HR tez bylo wysokie....
Z gory dzieki za pomoc....u nas klubie Pand jest dosc malo modeli z wtryskiem wiec pytam Was:)
_________________ Fiat Panda MK1 - Fan Klub
www.fiatpanda-klub.pl/forum
|
|
Góra |
|
 |
|
|
marcinwrc2 |
#220381 Wysłany:
18 Lut 2009, 21:49; Temat postu: Re: Faluje przy wysokich obr i jak silnik jest cieply... |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Punto II FL 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Sound
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: Olsztyn Rejestracja: 22 Sie 2007, Posty: 467
|
jangcy napisał(a): myslicie ze to sonda? Ludzie pisali tez o czujniku temperatury dla Ecu...
po pierwsze odłącz sonde i zobacz co będzie, po drugie podłącz do kompa i sprawdz błędy i dane z czujników.
_________________ Dla forumowiczów służę Euroscanem
Mój pierwszy Kropek http://fiatpunto.com.pl/topic10252.html
|
|
Góra |
|
 |
jangcy |
#220417 Wysłany:
18 Lut 2009, 23:36; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: Jelenia Góra/York Rejestracja: 10 Wrz 2008, Posty: 27
|
Sonde odlacze i moze czujnik temeratury (jak odlaczenie sondy nie pomoze)
A co do podlaczenia do kompa to mam pytanie...
bo tak marchewka sie nie zapala wiec teoretycznie bledow nie ma....
ale czy te proste ECU fiata mozna tak zczytywac zeby bylo widac co ECU "widzi" z tych czujnikow??Zawsze myslalem ze jedyne co sie da zrobic to zczytac i skasowac im bledy.
_________________ Fiat Panda MK1 - Fan Klub
www.fiatpanda-klub.pl/forum
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|