|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 23:17
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
mrabraa |
#221357 Wysłany:
21 Lut 2009, 21:19; Temat postu: Nadzwyczaj czuły pedał gazu |
|
 |
Puntoświr |
|
Witajcie,
przymierzam się do zakupu Kropki 60 z 1998r, ale jest w nim pewna dziwna rzecz. Otóż, już delikatne wciśnięcie gazu pokręca obroty do 2000-3000 i przez to ciężko jest ruszać. Szukałem rozwiązania w internecie ale nic nie znalazłem. Czy moglibyście mi coś podpowiedzieć? Może jest to kwestia jakiejś regulacji i warto autko wziąć, a może to wada silnika i lepiej się nie pakować. Autko miało niedawno wymienianą uszczelkę pod głowicą i sprzęgło, więc wydaje mi się świetną okazją za 500 euro
Proszę o szybką odpowiedź i z góry dziękuję
Mr Abraa
|
|
Góra |
|
 |
|
|
juma |
#221664 Wysłany:
22 Lut 2009, 14:57; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
Kolego może przesiadłeś się z diesla więc różnica będzie gigantyczna. U mnie jest to samo i nie wydaje mi się żeby to był jakiś problem może na początku ale szybko się do tego przyzwyczaiłem sprawdź tylko w czasie jazdy czy dalsze wciskanie gazu skutkuje większą mocą, jeśli tak to nie ma się czym przejmować.
|
|
Góra |
|
 |
mrabraa |
#221679 Wysłany:
22 Lut 2009, 15:26; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
W zasadzie tak i nie. Mam diesela od tygodnia, ale wcześniej jeździłem Xsarą 1.4 i nie była tak czuła. W tym punto wystarczy dotknąć pedał gazu czubkiem buta i przesunąć o jakieś 3mm, żeby obroty podskoczyły do 2000-3000. Dalsze wciskanie pedału dodaje obrotów i mocy także, choć moc wyraźnie się zatraca przy 4 i 5 biegu  Wiem, że można się przyzwyczaić bo już po jakimś czasie tak nie wyłem przy ruszaniu, ale bardzo boli noga od trzymania pedału gazu czubkiem buta. Sprawdziłem naciąg linki, ale przy puszczonym gazie wcale nie jest naciągnięta. Czytałem gdzieś, że pedał gazu w punto ma mieć 8mm luzu zanim zacznie otwierać przepustnicę. Zastanawiam się czy w tej Kropce nie jest 'walnięty' potencjometr przepustnicy. W każdym razie na 80% i tak ją kupię 
|
|
Góra |
|
 |
Włodar |
#221692 Wysłany:
22 Lut 2009, 16:00; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 17 Sty 2008, Posty: 361
|
a na początek to o jakim silniku mowa? co do tego czułego pedału to bym się tak nie przejmował...jeździłem przez jakiś czas Oplem Merivą 1.6 100hp i jak się przesiadłem do swojego to jak ruszałem to obroty były rzędu 2500-3000rpm i te same wspomnienia po Oplu Vectrze C 2.0 DTI więc można powiedzieć że te samochody mają czuły pedał gazu...  moim zdaniem nie ma problemu,ale polecam żeby się wypowiedzieli moi Koledzy bo nie ma się co sugerować dwoma czy trzema postami  pozdrawiam
[ Dodano: 22 Lut 2009 15:00 ]
ooo zauważyłem że napisałeś o jakim silniku mowa (1.2 60hp monowtrysk) także nie było pytania  co do zatracania mocy na 4 i 5 biegu to normalka...tutaj już pojemność motoru niestety dochodzi  w moim 75 MPI jest tak samo,od czwórki nie ma jazdy w zasadzie 
_________________ Punto 97r 1.2 75 KM SX
|
|
Góra |
|
 |
mrabraa |
#221706 Wysłany:
22 Lut 2009, 16:34; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
przyznam się, że ta moja xsarka to chyba od początku trochę zajechana była, bo niby ma 75KM a do tego punciaka nie dorastała  Tak naprawdę chciałbym tylko wiedzieć czy dałoby się to podregulować żeby trochę mniej czułe było, może na przykład zwiększyć obwód nawijacza linki wtedy trochę wolniej by te obroty wchodziły 
_________________ Fiat Punto Mk. I 60SX 1.2 Benzyna 1998r. angielski
|
|
Góra |
|
 |
Malina |
#221777 Wysłany:
22 Lut 2009, 19:26; Temat postu: |
|
|
Ja mam takie wrażenie, za każdym razem jak się przesiadam z Pandy, myślę, że to kwestia przyzwyczajenia, każde auto jest inne 
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|