You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 30 Kwi 2025, 08:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #233557 Wysłany: 28 Mar 2009, 14:59; 
 Temat postu: Problem po odpaleniu
Sympatyk kropek

Miejscowość: Krotoszyn
witam.
jestem posiadaczem punto 1 1.2 sx 95r. opisze sytuacje. odpalam i ruszam. z pierwszego biegu włączam drugi bieg i auto zaczyna zwalniać jakby ktoś z boku powoli naciskał hamulec pomimo wduszania coraz więcej gazu i po kilkunastu metrach następuje tak jakby puszczenie tego "hamulca" i auto jedzie normalnie. Co może być przyczyną takiego zachowania? dzięki z góry za pomoc

Post #233572 Wysłany: 28 Mar 2009, 15:33; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Miejscowość: Skierniewice
możliwe że zbyt niskie obroty przy wrzucaniu 2 biegu... przy jakich obrotach zmieniasz bieg? u mnie występuje podobna sytuacja jak wrzucam bieg przy mniej niż 2000rpm a pużniej wciskam gaz...

Post #233574 Wysłany: 28 Mar 2009, 15:41; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Tak więc jeśli posiadasz multimetr i troche zdolności manualnych zacznij od:
Np. Objaw pasuje do sondy lambda która "staje" w skrajnym położeniu zanim jej element pomiarowy się rozgrzeje. Multimetr, długie przewody do środka samochodu, mierzysz napięcie między przewodem czarnym i szarym sondy. Jeśli w chwili "hamowania" napięcie wynosi blisko 0,8V a następnie spada i wtedy autko jedzie przyczepił bym się sondy lambda. Oczywiście przyczyn może być jeszcze kilka ale od czegoś trzeba zacząć :E
Jeszce jedno należy zmierzyć rezystancje grzałki sondy (dwa białe przewody, powinna wynosić ok 10 ohm jeśli dobrze pamiętam)

Post #233773 Wysłany: 19 Maj 2009, 13:21; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Miejscowość: Krotoszyn
maju11 uważasz że auto mi sie dusi bo wrzucam dwójke zbyt wcześnie? jestem kierowcą od 8 lat i jeździłem nie jednym autem a tylko przy tym tak sie dzieje i to od niedawna więc nie sugeruj że nie umiem biegów wrzucać. po odpaleniu wrzucam za wcześnie a jak już jeżdze po mieście to wrzucam dobrze? czasami robi to na pierwszym biegu i nie dojdzzie nawet do 2000 obrotów bo najpierw musi przepchnąć ten "hamulec" o którym wspomniałem. to nie jst to samo zjawisko które występuje po zbyt szybkiej zmianie biegu.
dzięki krzysiek za podpowiedż. sprawdze i sie odezwe. dodam tylko że nie robi tego za każdym razem i nie zawsze na zimnym silniku po nocy

[ Dodano: 08 Kwi 2009 11:32 ]
byłem dzisiaj na diagnostyce i okazuje się że to nie sonda.
ku mojemu zaskoczeniu okazuje sie że komputer nie wykrył żadnych błędów.
świece nowe, przewody nowe. filtr powietrza nowy. co dalej? badanie na programie włoskim global pro.

[ Dodano: 19 Maj 2009 12:21 ]
problem zniknął gdzy dowiedziałem sie od innego posiadacza punto żeby przy odpaleniu przekręcić kluczyk w stacujce raz i poczekać aż kontrolka nad akumulatorem zgaśnie. to chyba od wtrysku (nie pamiętam). powiedział że wtedy zdąrzy zrobić mieszanke i od tego czasu stosuje tą radę i działa cacy :D

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)