|
Obecny czas: 18 Cze 2025, 01:00
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Peszko |
#298055 Wysłany:
12 Paź 2009, 23:02; Temat postu: Kontrolka Temp. świeci, |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Bielsko-Biała Rejestracja: 07 Sie 2009, Posty: 11
|
Witam, mam kropka 1.1 , ostatnio jak było jeszcze ciepło po przejechaniu ok 12km zaswieciła mi sie na pomarańczowo kontrolka od temp. Po wyłączeniu silnika wentylator pracował więc wygląda na to że pracuje dobrze. Po odczekaniu ok 30min, otworzyłem maskę i popusciłem korek od wlewu płynu i wyszło dużo powietrza, wygladało mi to tak jaby układ sie odpowietrzył o ile to możliwe, dolałem potem troche wody (nie miałem płynu) bo było leciutko poniżej min, na drugi dzień kontrolka zaswieciła się znowu po ok 9km i zachwile zgasła (ok 1 min). Jeżdze dalej minął miesiąc i narazie nic się nie dzieje. Czy ktoś miał coś podobnego, lub wie co mogło się stać? Czy moze termostat do wymiany? Chciałbym teraz wymienic w nim płyn od chłodzenia, moze ktoś doradzi co kupic i jak go wymienić by było dobrze (co zdjac jak odpowietrzyc na co zwrócić uwage, moze przepłukac układ, jesli tak czym?).
Będę wdzieczny za wskazówki
Pozdrawiam
Ps. czy mozna zrobic bym miał wskazówke od temp? czy to tylko zmiana licznika na taki ze wskazówką?
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Barak |
#298104 Wysłany:
13 Paź 2009, 00:39; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Układ chłodzenia pracuje pod ciśnieniem dlatego temperatura wrzenia płynu jest wyższa niż normalnie. Po odkręceniu korka po prostu uszło ciśnienie i dlatego wydaje ci sie ze było tam powietrze i ze był niby zapowietrzony. Najlepiej było by wymienić termostat nie jest to duży wydatek, może być tak ze termostat sie blokuje i czasem sie nie otworzy do końca. Druga możliwość to zepsuty czujnik pomiaru temperatury. Co do płynu, ja polecam zakup koncentratu firmy febi. Wymiana jest bardzo prosta musisz spuścić jak najwięcej starego płynu, odkręć węza przy chłodnicy tak żeby z chłodnicy wszystko zeszło, z bloku wszystkiego nie spuścisz dlatego najlepiej pierwsze jest zmierzyć jaka jest temperatura zamarzania starego płynu to pozwoli ci dobrać mieszaninę koncentratu z woda tak aby płyn w silniku miał temperaturę zamarzania przynajmniej -35 stopni. Warto tez chłodnice przedmuchać co jakiś czas bo w tych żeberkach jest sporo piachu i utrudnia to odpowiednie chłodzenie. Jak masz już nowy płyn to obok lewego reflektora masz taki krotki wężyk z śrubka plastikowa w kształcie motylka. Ja zawsze robie to tak ze odkręcam ta śrubkę dmucham do zbiorniczka jak zacznie mi tym wężykiem wypływać płyn to szybko zakręcam to jest taki odpowietrznik. Zbiorniczek masz zalany pod kreskę "max" odpalasz auto ustawiasz ogrzewanie na max ciepłe ale dmuchawy nie włączasz pozwoli to odpowietrzyć nagrzewnice, czekasz aż włączy sie wentylator i gotowe potem jeszcze sprawdzasz stan płynu w zbiorniczku. Jak będziesz grzał auto to musisz mieć zakręcony korek wlewu na zbiorniczku. Życzę udanej wymiany
|
|
Góra |
|
 |
Peszko |
#298107 Wysłany:
13 Paź 2009, 00:55; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Myślę ze jak odkrece termostat to z bloku powinno wszystko zejśc? czy moge przepłukac go wodą zanim zakece termostat?
a co do termostatu to kupic zestaw naprawczy? bo tej obudowy aluminowej to chyba nie trzeba?
|
|
Góra |
|
 |
czech22 |
#298258 Wysłany:
13 Paź 2009, 20:20; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Czesław
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Lubliniec Rejestracja: 13 Kwi 2008, Posty: 3107 Pomógł: 50
|
Tak się nie wymienia płynu. Musisz odkrecić wąż z chłodnicy, odpowietrzniki i wtedy wszystko zejdzie. Poszukaj, jest na forum dokładnie opisane. Termostat nie jest drogi, wiec kup w calości. Możesz przepłukać wodą.
|
|
Góra |
|
 |
kumax |
#299014 Wysłany:
15 Paź 2009, 19:23; Temat postu: |
|
 |
Forumowicz |
Miejscowość: rzeszow Rejestracja: 12 Mar 2009, Posty: 2
|
kontrolka od temperatury jest czerwona. moze pomyliles z kontrolka rezerwy paliwa
_________________ max
|
|
Góra |
|
 |
Peszko |
#299072 Wysłany:
15 Paź 2009, 21:03; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
kumax napisał(a): kontrolka od temperatury jest czerwona. moze pomyliles z kontrolka rezerwy paliwa
raczej nie, bo od paliwa jest na dole a od temp u góry. może sa dwie czerwona to juz stop a pomaraczowa ostrzegawcza.
Płyn juz ma jutro do odbioru termostat. przygladałem sie dzisiaj i jakoś nie mogłem zlokalizowac tych odpowietrzników....
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|