|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 21:41
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
tomekturek8 |
#505750 Wysłany:
18 Wrz 2011, 14:02; Temat postu: gaśnie na gazie i benzynie |
|
 |
Forumowicz |
|
Fiat Punto 1
poj. 1.1
rok 1996
benzyna + LPG ( Stag 2L , tomasetto at-07)
Witam, mam taki problem: samochód gaśnie przy dojeździe do skrzyżowania, na gazie dużo częściej, od razu jak się na luz włączy, natomiast na benzynie gaśnie jak hamuję silnikiem przed skrzyżowaniem, zrzucę z dwójki na luz i od razu się wyłącza. Na benzynie jak nie hamuję silnikiem, tylko od razu wrzucę na luz to nie gaśnie. Jak zgaśnie na gazie, to w kabinie czuć gazem i jest problem z odpaleniem. Jak już odpali (na benzynie) to przez jakiś czas chodzi na bardzo niskich obrotach, trzęsie się i nie reaguje przez jakieś 3-5 sek. na pedał gazu, zdarza się też to czasem przy normalnym rozruchu, po nocy np. rzadziej na rozgrzanym, ale też tak bywa.
Problem często wałkowany, przynajmniej z tym gaśnięciem, ale nie znalazłem nic dla siebie.
Oczywiście wymienione świece, przewody, cewki również. Dodatkowo wymieniłem cały reduktor, regulowany przez gazownika.
Mało tego, miesiąc temu był wymieniony silnik, bez osprzętu, jednak problem nie zniknął...
Może ma ktoś jakiś pomysł ?
pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Dudek2006 |
#505959 Wysłany:
19 Wrz 2011, 08:51; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
moze to czujnik polozenia wału lub komputer szwankuje ale ja bym stawial na sonde ze zle reguluje mieszanke czyli do wymiany okolo 100 zl zammienniki uniwersalne
|
|
Góra |
|
 |
tomekturek8 |
#505980 Wysłany:
19 Wrz 2011, 10:02; Temat postu: |
|
 |
Forumowicz |
|
Sonda lambda, tak ?? przy pracy na gazie ona też ma wpływ na regulowanie mieszanki ??
|
|
Góra |
|
 |
Dudek2006 |
#506203 Wysłany:
20 Wrz 2011, 10:54; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
jesli masz 2 gen. to ma znaczenie  a widze ze taka posiadasz mozliwe ze zle jest wyregulowany gaz albo jak mowilem padla sonda u mnie byly odobne objawy wymana sondy i regulacja gazu pomogla moj pali odrazu na zimnym silniki i obroty nie spadaja nagle tylko opadaja delikatnie
aby miec pewnosc w 100% odepnij aku na 30 min i sprawdz po tym czy tak samo będzie sie zachowywać jesli bedzie normalnie znaczy ze sonda mozna jeszcze wpiac sie w kompa i sprawdzic
Cytuj: Zestaw AC STAG L Plus z przełącznikiem STAG 2W.
Mikroprocesorowy sterownik silnika krokowego steruje dawką gazu w zależności od wskazań sondy lambda oraz stanu TPS. Symuluje sondę lambda.
|
|
Góra |
|
 |
tomekturek8 |
#506213 Wysłany:
20 Wrz 2011, 11:39; Temat postu: |
|
 |
Forumowicz |
|
Dobra, to będę próbował z tą sondą...przeczytałem też gdzieś, że przyczyną może być serwo hamulcowe, co o tym myślisz ?? jak na postoju z dużą częstotliwością wciskam pedał hamulca, to silnik (na gazie) zaczyna się dławić
|
|
Góra |
|
 |
STax |
#506214 Wysłany:
20 Wrz 2011, 11:47; Temat postu: |
|
 |
Rabarbar |
 |
Imię: Szczepan
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: opolskie [O]
Miejscowość: Kotlarnia/Opole Rejestracja: 14 Cze 2007, Posty: 24013 Pomógł: 128
|
|
Góra |
|
 |
Dudek2006 |
#506440 Wysłany:
21 Wrz 2011, 07:30; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
STAx to jest czesta przyczyna problemow na gazie ja u siebie wymienialem wszystkie w/w czesci i pomogla wymiana sondy a uniwersalna nie jest taka droga  i spisuje sie dobrze
najpierw powtórze
Cytuj: aby miec pewnosc w 100% odepnij aku na 30 min i sprawdz po tym czy tak samo będzie sie zachowywać jesli bedzie normalnie znaczy ze sonda mozna jeszcze wpiac sie w kompa i sprawdzic
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|