|
Obecny czas: 14 Cze 2025, 21:05
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
hudy |
#620107 Wysłany:
17 Paź 2012, 09:57; Temat postu: ubywający płyn chłodniczy |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: S
Województwo: małopolskie [K]
|
Witam.Zacznę od początku. Tydzień temu kupiłem Punto I 1.1S Po kupnie zauważyłem że płynu chłodzenia w zbiorniczku jest poniżej minimum.Kupiłem płyn i uzupełniłem mniej więcej do połowy.Weszło ok 0,5 litra.Po przejechaniu ok 100km zauważyłem że płynu ubyło i jest go teraz troszkę powyżej minimum.Ubyło ok 2 cm płynu w zbiorniczku.Żadnych wycieków nie widzę gdyż stoję w garażu.Pod samochodem sucho,przewody także suche.Oleju nie przybywa,stan identyczny z tym na początku. Pod korkiem oleju nie tworzy się żadna maź.Płyn chłodniczy czysty.Na rozgrzanym silniku węże maja normalną twardość tzn nie są twarde jak kamień, uginają się trochę pod naciskiem..Gdy dodaję gazu w zbiorniczku nie tworzą się żadne pęcherze powietrza.Spaliny nie maja zapachu płynu chłodniczego a ich barwa jest biała przeźroczysta. Jedyna rzecz którą zauważyłem to lekki zapach płynu wewnątrz samochodu zwłaszcza po uruchomieniu nawiewu.Jednak wewnątrz nie zauważyłem żeby było mokro,dywaniki kolo siedzeń jak i pod deska są suche.Czy jest możliwe by przez nagrzewnice przy tak małym przebiegu (100km) wypłynęło tyle płynu i odparowało nie pozostawiając mokrych śladów?Czy w tym modelu są jakieś newralgiczne punkty przez które płyn może się wydostawać niezauważony?? Dodam również że skontaktowałem się z poprzednim właścicielem samochodu który oddal go w zamian za inny do komisu.W OC był jego numer tel wiec zadzwoniłem.Powiedział mi wszytko co było w przeciągu 3 lat robione z tym samochodem.W maju była robiona uszczelka pod głowicą... W linku przedstawiam filmik jak wyglądają spaliny.silnik przejechał ok 1km, stał całą noc na zewnątrz,temperatura ok 6-7 stopni,silnik chodzi na gazie.wydaje mi się że spaliny są ok. http://www.youtube.com/watch?v=aiz3cIqk ... e=youtu.be
|
|
Góra |
|
 |
|
|
TheStig |
#620148 Wysłany:
17 Paź 2012, 10:52; Temat postu: Re: ubywający płyn chłodniczy |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Łukasz
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: ELX
Województwo: pomorskie [G]
|
hudy napisał(a): Jednak wewnątrz nie zauważyłem żeby było mokro,dywaniki kolo siedzeń jak i pod deska są suche.Czy jest możliwe by przez nagrzewnice przy tak małym przebiegu (100km) wypłynęło tyle płynu i odparowało nie pozostawiając mokrych śladów Tak może być, gdyby płyn leciał ciurkiem to ubywałoby go jeszcze więcej, a tak to nagrzewnica ma gdzieś nieszczelności i płyn może po prostu wyparowywać. Posprawdzaj jeszcze łączenia węży czy nie ma na nich białego nalotu, to może mogłoby świadczyć o tym, że płyn wydostaje się na zewnątrz i wyparowuje.
|
|
Góra |
|
 |
pies86 |
#620255 Wysłany:
17 Paź 2012, 19:41; Temat postu: Re: ubywający płyn chłodniczy |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Wodzisław Śl. Rejestracja: 02 Lut 2010, Posty: 973 Pomógł: 3
|
nagrzewnica może być walnięta i pomimo tego wszystko będzie suche bo płyn chłodniczy może gromadzić się wewnątrz obudowy nagrzewnicy.Wg mnie wymieniłeś wszystkie opcje które by mogły wpłynąć na ubywanie płynu...teraz nic jak tylko czeka cię wybebeszanie całej deski razem z obudową nagrzewnicy żeby się przekonać czy to faktycznie to.
PS. Jak co to mam na sprzedanie nagrzewnicę VALEO w stanie idealnym za 30zł +wysyłka jak co to pw
_________________ topic23668.html <- zapraszam do mojej kropki
topic30138.html - WYKONAM CAR AUDIO-zabudowy,panele,itp
Nie robić interesów z raxor19 pajac i krętacz
|
|
Góra |
|
 |
hudy |
#620263 Wysłany:
17 Paź 2012, 20:07; Temat postu: Re: ubywający płyn chłodniczy |
|
 |
Puntoświr |
|
No dobra ale co z tym płynem w obudowie nie wypłynie??Zastanawiam się czy wsypanie proszku który uszczelnia układ może pomóc gdyby przeciek nie był spory?? Jest na forum jakiś opis z wymiany nagrzewnicy w Punto I??
|
|
Góra |
|
 |
bunczu |
#620264 Wysłany:
17 Paź 2012, 20:13; Temat postu: Re: ubywający płyn chłodniczy |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: dolnośląskie. Rejestracja: 31 Lip 2011, Posty: 641 Pomógł: 10
|
hudy napisał(a): No dobra ale co z tym płynem w obudowie nie wypłynie??Zastanawiam się czy wsypanie proszku który uszczelnia układ może pomóc gdyby przeciek nie był spory?? Jest na forum jakiś opis z wymiany nagrzewnicy w Punto I?? topic7211.htmltopic24823.html
_________________ "Ciocia jeździła nim sporadycznie, polecam" - auto z ukrytą wadą silnika.
|
|
Góra |
|
 |
wieza87 |
#620275 Wysłany:
17 Paź 2012, 20:32; Temat postu: Re: ubywający płyn chłodniczy |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Dawid
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 16V 120KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Wodzisław Śląski Rejestracja: 12 Sie 2011, Posty: 1224 Pomógł: 34
|
|
Góra |
|
 |
hudy |
#620308 Wysłany:
17 Paź 2012, 21:49; Temat postu: Re: ubywający płyn chłodniczy |
|
 |
Puntoświr |
|
no właśnie nie ma nic mokrego nigdzie w środku a wkładałem paluchy chyba wszędzie.Powiem wam że myślałem że z wymianą nagrzewnicy w punto jest mniej roboty ale mimo wszytko jest trochę rozkręcania...na razie będę obserwował bo liczę na to że może był gdzieś układ zapowietrzony i się odpowietrzył i dlatego ubyło płynu bo jakoś nie chce mi się wierzyć że tyle ml płynu tak po prostu wyparowało...
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|