|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 21:54
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Pawelec90 |
#629458 Wysłany:
05 Gru 2012, 00:02; Temat postu: "Tarcie" wałka rozrządu |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Paweł
Samochód: Punto I 5d
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: Sole
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Zabrze Rejestracja: 21 Maj 2011, Posty: 631 Pomógł: 9
|
Nazwa tematu dość umowna, bo nie jestem pewien, skąd owy niezidentyfikowany dźwięk dobiega. No właśnie - chodzi o dość nieprzyjemny dźwięk, przypominający tarcie nie smarowanego metalu, chrobot, trudno powiedzieć... Słyszalny jedynie na zimnym silniku - przy 5-10' C jedynie po "przyłożeniu" ucha do dekla zaworów, dzisiaj, przy lekkim "minusie", można go wyłapać nie podnosząc maski. Nie jest ciągły czy w żaden sposób zależny od obrotów (tzn. nie przybiera na sile/częstotliwości wraz ze wzrostem obrotów), mam wrażenie, że występuję jedynie na lekko podwyższonych jałowych zaraz po uruchomieniu - czyli jakieś 1100-1300 rpm. Słychać 2-3 "otarcia" - przerwa... i tak w kółko... odpada raczej więc wytarta krzywka ocierająca o którąś ze szklanek - odstępy czasowe są zbyt duże. Zdaję sobie sprawę, że bez nagrania, to takie wróżenie z fusów - dlatego w najbliższych dniach postaram się je dorzucić. Chodzi mi tylko o jakieś propozycję, co w tych okolicach może powodować takie doznania dźwiękowe  . Moje typy, to rolka (która i ta hałasuje w dość specyficzny sposób, tyle, że dla odmiany po rozgrzaniu motoru  ) - tylko czy dźwięk mógłby się przenosić na całą głowicę/dekiel, gorsza opcja, to "panewki" wałka rozrządu. Jeżeli to tylko wałek robi taki hałas, to pół biedy - i tak leci do wymiany za kilka miesięcy. Koledzy - jakieś propozycję? Co sprawdzić, gdzie zajrzeć, co osłuchać?  A może FIRE'y mają jakieś konkretne przypadłości tego typu? Czytałem gdzieś o luzie osiowym wałka spowodowanym jego zużyciem - ktoś coś wie na ten temat?
|
|
Góra |
|
 |
|
|
czech22 |
#629460 Wysłany:
05 Gru 2012, 00:10; Temat postu: Re: "Tarcie" wałka rozrządu |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Czesław
Silnik: 1.2 8V 73KM
Wersja: SX
Miejscowość: Lubliniec Rejestracja: 13 Kwi 2008, Posty: 3107 Pomógł: 50
|
Taki sygnał trudno zlokalizować, więc proponuje zwrócić uwagę na łożysko oporowe. Daje podobny odgłos i to tylko na zimnym silniku. Wyjmij gumową zatyczkę z obudowy sprzęgła i posłuchaj. Ewentualnie podnieś lekko pedał sprzęgła, powinno ustać [ o ile to łożysko]. Autor postu otrzymał pochwałę
|
|
Góra |
|
 |
Pawelec90 |
#629465 Wysłany:
05 Gru 2012, 00:19; Temat postu: Re: "Tarcie" wałka rozrządu |
|
 |
Puntoświr |
|
Myślisz, że tak by się niosło na cały silnik?
|
|
Góra |
|
 |
czech22 |
#629472 Wysłany:
05 Gru 2012, 00:47; Temat postu: Re: "Tarcie" wałka rozrządu |
|
 |
Puntoświr |
|
Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie były takie objawy i myślałem, że to alternator. Jaki masz w ogóle przebieg jeśli chodzi o sprzęgło.
|
|
Góra |
|
 |
Pawelec90 |
#629475 Wysłany:
05 Gru 2012, 00:57; Temat postu: Re: "Tarcie" wałka rozrządu |
|
 |
Puntoświr |
|
Kropka przejąłem przy przebiegu ~100 kkm, teraz ma ~150 kkm - czy było coś wcześniej robione ze sprzęgłem, tego nie wiem.
Zastanawia mnie jedynie nieregularność tych "zgrzytów" - gdyby to było związanie z wałkiem, to raczej byłoby odpowiednie do jego prędkości obrotowej.
|
|
Góra |
|
 |
bunczu |
#629506 Wysłany:
05 Gru 2012, 11:10; Temat postu: Re: "Tarcie" wałka rozrządu |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Inny
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: dolnośląskie. Rejestracja: 31 Lip 2011, Posty: 641 Pomógł: 10
|
czech22 napisał(a): Taki sygnał trudno zlokalizować, więc proponuje zwrócić uwagę na łożysko oporowe. Daje podobny odgłos i to tylko na zimnym silniku. Wyjmij gumową zatyczkę z obudowy sprzęgła i posłuchaj. Ewentualnie podnieś lekko pedał sprzęgła, powinno ustać [ o ile to łożysko]. Gdzie jest guma, o której mówisz?
_________________ "Ciocia jeździła nim sporadycznie, polecam" - auto z ukrytą wadą silnika.
|
|
Góra |
|
 |
czech22 |
#629509 Wysłany:
05 Gru 2012, 11:31; Temat postu: Re: "Tarcie" wałka rozrządu |
|
 |
Puntoświr |
|
Gumowa zatyczka jest nad kołem zamachowym, w górnej części obudowy.
|
|
Góra |
|
 |
Pawelec90 |
#629538 Wysłany:
05 Gru 2012, 16:36; Temat postu: Re: "Tarcie" wałka rozrządu |
|
 |
Puntoświr |
|
Dziękować Panie Kolego Dzisiaj sprawdziłem jeszcze raz - po wciśnięciu sprzęgła, "zgrzyt" ustaję, więc diagnoza raczej jednoznaczna. Aż dziw, że tak się to niosło na cały silnik... chociaż w sumie metal dobrze przenosi drgania. No nic - dobrze, że to nic z rozrządem. Z wymianą sprzęgła w najbliższym czasie i tak się liczyłem, więc tragedii nie ma  .
|
|
Góra |
|
 |
czech22 |
#629676 Wysłany:
06 Gru 2012, 00:18; Temat postu: Re: "Tarcie" wałka rozrządu |
|
 |
Puntoświr |
|
Dla pewności cofnij dżwignię, która przesuwa łożysko oporowe, lekko do tyłu i również powinno ustać zgrzytanie na wolnych obrotach. Wtedy masz pewną diagnozę.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|