|
Obecny czas: 14 Cze 2025, 19:13
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
HerrKeller |
#622132 Wysłany:
26 Paź 2012, 17:19; Temat postu: 1.2 16V raz odpala raz nie |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Marcin
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 16V 86KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Stile
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Łańcut Rejestracja: 14 Wrz 2012, Posty: 5
|
Jest to mój pierwszy temat na forum, tak więc zaczynam od: Witam wszystkich! Od razu też zwracam się do forumowiczów o pomoc w określeniu usterki, jaka od kilku miesięcy trapi moje auto. Otóż problem wygląda następująco: silnik normalnie odpala bez problemu, równo wchodzi na obroty i nie wydaje z siebie żadnych niepokojących dźwięków, nie ma żadnych ubytków oleju ani płynu chłodniczego. Jednak co jakiś czas zdarza się sytuacja, kiedy silnik kręci, pompa pracuje (oceniam to na słuch - po włączeniu zapłonu wyraźnie słychać jej pracę) ale nie odpala. Zawsze w takiej sytuacji, po kilku sekundach kręcenia zapala się czerwona marchewka. Następnie przestaje kręcić, czekam kilka minut i auto odpala. Po odpaleniu czuć jakby nieprzepaloną benzynę, albo coś takiego - ciężko mi dokładnie określić ten zapach. Scenariusz taki zawsze się powtarza. Nie wiem gdzie szukać przyczyny, sterownik - przekaźnik (ten umieszczony pod plastykową osłoną koło przedniej szyby) z pewnością jest sprawny, został zresztą wymieniony, gdyż w pierwszej kolejności podejrzenie padło właśnie na niego. Przejrzałem masę wątków w necie nt. punto I i problemów z silnikiem, ale nigdzie nie znalazłem dokładnie tych samych objawów, które mają miejsce w przypadku mojego auta, dlatego zwracam się z tym fantem do Was forumowicze. Może ktoś z was miał podobne objawy? Dodam jeszcze, że podczas jazdy z uchyloną szybą czuć zapach benzyny, czy to może sugerować uszkodzone wtryski? Jeżeli tak, to czy takie właśnie są objawy tej usterki? Przebieg samochodu to 190 tys km i jest prawdziwy - licznik nie był cofany.
Pozdrawiam i czekam na pomoc Marcin
_________________ Nie zginie, kto ma Masona w rodzinie.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
wychowany |
#622135 Wysłany:
26 Paź 2012, 17:43; Temat postu: Re: 1.2 16V raz odpala raz nie |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Rafał
Silnik: 1.1 8V 55KM
Wersja: SX
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Łódź Rejestracja: 04 Cze 2012, Posty: 48 Pomógł: 1
|
Może to być wtrysk. Lecz zacznij od sprawdzenia kabli i świec. Mogą one być powodem nie odpalania i dłuższego kręcenia. Co do marchewki (kontrolka wtrysku) to nie wiem, może jakieś błędy masz? co do tego pewny nie jestem bo w tym nie siedzę.
_________________ "Jeżeli pewnego dnia prędkość mnie zabije, nie płaczcie, ponieważ ja będę się uśmiechał" ~ paul Walker
|
|
Góra |
|
 |
HerrKeller |
#622143 Wysłany:
26 Paź 2012, 18:05; Temat postu: Re: 1.2 16V raz odpala raz nie |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Świece około pół roku temu wymieniłem na nowe Boscha, a przewodów faktycznie nie sprawdzałem, więc zajrzę do nich. Myślisz, że gdyby wina leżała po ich stronie problemy ograniczałyby się tylko do okresowych problemów z uruchomieniem silnika czy też dawałaby znać o sobie w jakiś inny dodatkowy sposób?
|
|
Góra |
|
 |
wychowany |
#622224 Wysłany:
27 Paź 2012, 00:09; Temat postu: Re: 1.2 16V raz odpala raz nie |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Rafał
Silnik: 1.1 8V 55KM
Wersja: SX
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Łódź Rejestracja: 04 Cze 2012, Posty: 48 Pomógł: 1
|
Ogólnie uszkodzone kable wysokiego napięcia charakteryzują się w różnych postaciach, między innymi: Nierówna praca silnika (falujące obroty), Problem z odpalaniem w wilgotne dni i zimne itp. Więc sprawdź to 
_________________ "Jeżeli pewnego dnia prędkość mnie zabije, nie płaczcie, ponieważ ja będę się uśmiechał" ~ paul Walker
|
|
Góra |
|
 |
HerrKeller |
#622857 Wysłany:
29 Paź 2012, 18:52; Temat postu: Re: 1.2 16V raz odpala raz nie |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Przewody sprawdzone u mechanika (elektryka samochodowego) i są w porządku. Macie jakieś pomysły co w takim razie może być przyczyną problemów z rozruchem?
|
|
Góra |
|
 |
TheStig |
#623018 Wysłany:
30 Paź 2012, 11:47; Temat postu: Re: 1.2 16V raz odpala raz nie |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Łukasz
Silnik: 1.2 8V 73KM
Wersja: ELX
Województwo: pomorskie [G]
|
Sprawdź czujnik położenia wału korbowego.
|
|
Góra |
|
 |
HerrKeller |
#624630 Wysłany:
06 Lis 2012, 20:37; Temat postu: Re: 1.2 16V raz odpala raz nie |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
TheStig napisał(a): Sprawdź czujnik położenia wału korbowego. W trakcie próby odpalenia świeci się czerwona "marchewka", to nie przekreśla czujnika położenia wału? To jest kontrolka ogólnie od błędów silnika czy tylko od układu wtryskowego?
|
|
Góra |
|
 |
pies86 |
#624638 Wysłany:
06 Lis 2012, 20:48; Temat postu: Re: 1.2 16V raz odpala raz nie |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Wodzisław Śl. Rejestracja: 02 Lut 2010, Posty: 973 Pomógł: 3
|
podłącz auto pod kompa i się dowiesz bo tak to możemy gdybać do usranej śmierci...daj znać co wyszło po diagnozie kompa
_________________ topic23668.html <- zapraszam do mojej kropki
topic30138.html - WYKONAM CAR AUDIO-zabudowy,panele,itp
Nie robić interesów z raxor19 pajac i krętacz
|
|
Góra |
|
 |
HerrKeller |
#630272 Wysłany:
09 Gru 2012, 12:43; Temat postu: Re: 1.2 16V raz odpala raz nie |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Witam wszystkich ponownie, Punto jest już sprawne:) dzięki za pomoc i pomysły co do usterki! Okazało się, jednak że czujnik położenia wału jest sprawny, a komp też nie pokazywał żadnych błędów. Jak to bywa przy starych autach, trzeba było szukać "na piechotę"  Przyczyną okazały się zaśniedziałe styki na złączu od sterownika do przekaźników (to pod pod czarną plastykową osłoną koło przedniej szyby). Mam zdjęcia, wrzucę na jakiś serwer i podam linki tutaj, jeżeli ktoś byłby zainteresowany:)
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|