You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 17 Cze 2025, 11:13

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość

Post #639282 Wysłany: 20 Sty 2013, 22:37; 
 Temat postu: Punto z humorami - wciąż mu gorąco a kierowcy zimno...
Forumowicz

Imię: Adam
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: S
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Piotrków Trybunalski
Witam
Jestem szczęśliwym użytkownikiem Punciaka 1.1 od dwóch lat.
Mam nie wiem czy typowy czy nie typowy problem. Może i był opisywany na forum ale nie do końca chyba udało mi się znaleźć mój przypadek.
Mianowicie autko mi się grzeje bo wskazówka temperatury podnosi się Az do około3/4 skali czyli powyżej 90 stopni i nie wiem już jaka może być tego przyczyna.
W wakacje wymieniałem chłodnice na nową, termostat nowy wymieniony 2 tygodnie temu. Pompa wymieniana przy wymianie paska rozrządu. Ostatnio wymieniłem czujnik temperatury w chłodnicy który załącza wentylator na niej. By sprawdzić czy wentylator pracuje w czasie jazdy zaraz za tym czujnikiem wstawiłem w obwód diodę która zapala mi się w kabinie i dzięki temu moja wiedza jest większa. Ogólnie cały układ chłodzenia z płynem oprócz nagrzewnicy i przewodów został wymieniony.
A oto moje obserwacje:
Gdy jadę maksymalnie 70 km/h wszystko jest z temperatura ok. Polowa skali nie rośnie więcej, a nagrzewnica dmucha ładnie ciepłym powietrzem,
Gdy zaczynam przekraczać tą prędkość temperatura rośnie dość szybko załącza się wentylator i o dziwo z nagrzewnicy połową wlotów leci zimne powietrze a drugą częścią od pasażera leci ciepłe. Dopiero gdy się zatrzymam na światłach temperatura szybko spada wyłącza się wentylator i znów nagrzewnica dmucha ciepłym powietrzem w całości.
Moje pomysły usunięcia tej „wady” już się skończyły.
Jestem wyczulony na temperaturę w kropka bo miesiąc po kupnie poszła uszczelka pod głowicą. Był remoncik i pół Tora roku był spokój a teraz dmucham na zimne.
Zaznaczam ze układ jest odpowietrzony, płyn jest świeży, chłodnica ma 3 miesiące, termostat 2 tygodnie pompa koło tysiąca kilometrów, czujnik włączający wentylator około tygodnia.
Proszę wiec o pomoc i wskazówki. Za wszelkie rady będę bardzo wdzięczny.
Kropek jest pełnoletni ale mam do niego sentyment i nie chcę jeszcze go się pozbyć.
Punto I 1.1 silnik, 3 drzwiowy.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)