|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 16:23
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
premo1422 |
#728162 Wysłany:
01 Maj 2014, 18:38; Temat postu: Uciekający płyn z korka zbiorniczka wyrównawczego |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Przemysław
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.2 16V 86KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Sporting
Województwo: śląskie [S]
|
Witam panowie zauważyłem iż trochę ubywa płynu po zbiorniczku wyrównawczym i tak się zastanawiam co może być przyczyną
Dodam co zauważyłem
Olej ok bez dodatku płynu - odwrotnie podobnie, na korku silnika brak jakichkolwiek śladów mazi, krop odpala na tyk żadnych problemów silnik pracuje równo i tak samo się zbiera ( miałem teraz trasę 150 km x2 i wszystko było ok)
jedynie co zauważyłem miałem odpalonego kropa i silnik zagrzał się do ponad 1/4 skali ( normalnie trzyma zawsze 1/4) właczył się wentylator i zauważyłem że w zbiorniczku wyrównawczym płyn lekko bulgoce
czytałem gdzie żę może korek się spierdzielił i zmienić na nowy lub UPG ( ale tu chyba silnik pracował by inaczej a do tego były inne objawy )
dzięki za pomoc
[ Dodano: 01 Maj 2014 16:38 ]
i jak macie jakieś podpowiedzi
|
|
Góra |
|
 |
|
|
czech22 |
#728184 Wysłany:
01 Maj 2014, 20:32; Temat postu: Re: Uciekający płyn z korka zbiorniczka wyrównawczego |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Czesław
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Wersja: SX
Miejscowość: Lubliniec Rejestracja: 13 Kwi 2008, Posty: 3107 Pomógł: 50
|
Sprawdż czy chłodnica jest równomiernie nagrzana, bo może termostat szwankuje.
|
|
Góra |
|
 |
premo1422 |
#728238 Wysłany:
04 Maj 2014, 20:45; Temat postu: Re: Uciekający płyn z korka zbiorniczka wyrównawczego |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Przemysław
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.2 16V 86KM
Wersja: Sporting
|
własnie wróciłem z auta i zagrzałem go do normalnej temp 1/4 wskaźnika
z tego co zauważyłem jest jakiś dym z rury ale to pewnie para bo za autem na asfalcie robi się mokro
sprawdziłem węże z chłodnicy i oba są miękkie
jedynie co auto rano przy odpaleniu zrobiło lekki zgrzyt ( ale to jakby z rozrusznika tak mi się wydaje) później go wyłączyłem ponowny start i już tego nie było
termostat wymieniony jakieś 2 miechy temu
[ Dodano: 04 Maj 2014 16:47 ]
witam dziś kolejna obserwacja przejechałęm trochę i po powrocie do domu sprawdziłem stan płynu i znów patrzę a tam na zbiorniczku wyrównawczym lekko mokro ( wygląda tak jakby kropla się wydostała i spływała po zbiorniku - tak wygląda ten wyciek) ]do tego po odkręceniu korka trochę zasyczało
może eraz ktoś pomoże coś i doradzi co obserwować?
pozdro
[ Dodano: 04 Maj 2014 18:45 ]
właśnie byłem sprawdzić chłodnicę nagrzewa sie równomiernie sprawdziłem odpowietrznik na chłodnicy odkręciłem go i płynu nie wylatywał kurde może zapowietrzony jest układ??
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|