You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 13 Sty 2026, 02:11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #733935 Wysłany: 17 Cze 2014, 11:32; 
 Temat postu: problem z głowicą i silnikiem.
Forumowicz

Imię: Karolina
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: S
Województwo: dolnośląskie [D]
Posiadam fiata punto I 1.1 96r przebieg 95tys km.
Problem pojawił sie ponad miesiać temu, awaria uszczelki pod głowicą, przyznaje się że olałam temat, nagły wyjazd spowodował brak czasu na odwiedziny mechanika, zrobiłam sporo km w takim stanie, wracając do domu samochód 'rozkraczył się' na środku drogi, całkowity brak mocy, zero odpalania, wszystko zalane olejem + wodą a na dodatek dym i dziwne piski jakby się cos smażyło. auto zostało sholowane na moje podwórko, ok. 3 tygodni musiało postać, ponieważ miałam pilny wyjazd poza miasto.
po powrocie wezwałam mechanika, ktory stwierdził że głowica nadaje się do całkowitej naprawy (+szlifierz), koszt naprawy 550zł.
wczoraj gdy chciałam go juz odbierać mechanik stwierdził że jest kolejny problem, otóż silnik przegrzał się i również to nalezy naprawić. jestem kobietą i zaznaczam że mechanika nie należy do moich zainteresować dlatego też nie potrafię dokładnie przedstawć całego problemu. chciałabym się dowiedzieć czy mechanik może chce wykorzystać moją 'niewiedze' i naciagnac mnie na kolejne 500zł. powiedział że po tej naprawie auto naprawde bedzie w swietnym stanie technicznym ( świeżo wymieiony rozrząd, tłumik, głowica, sprzegło-poprzedni własciciel - poza tym wszystko jest nie naganne. doradźcie mi co mam zrobic w takiej sytuacji. odpowiedz musze dac dzisiaj. kase da sie zawsze wykombinować, ale nie chce placic komuś za cos czego nie trzeba robic.

Post #733965 Wysłany: 17 Cze 2014, 16:30; 
 Temat postu: Re: problem z głowicą i silnikiem.
Puntomaniak

Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: lubelskie [L]
Niewiedzę może wykorzystać. Ale jeżeli silnik się przegrzał, to jest dużo szkód, cena 550zł to i tak dobrze.

Post #734040 Wysłany: 18 Cze 2014, 08:27; 
Forumowicz

Znam już dokładną cenę całej naprawy. Mechanik chce 1280zł za głowicę i za silnik. 550zł -głowica, 730- silnik. Byłabym sie w stanie zgodzic, ponieważ nawet poszedł mi na reke, proponujac rozlozenie sumy na dwie raty.

[ Dodano: 18 Cze 2014, 08:27 ]

Dodał też że te 730zl to koszt sugerowany, wszystko zalezy od szlifierza, który zawsze może wziąć mniej, więcej na pewno nie, poniewać koszt ten mechanik wolał zaokrąglić, żeby nie bylo pozniej niespodzianek. Dziwi mnie tylko jedna rzecz, dlaczego pracujac przy głowicy nie zauważył problemu z silnikiem? tylko dopiero po całkowitej naprawie głowicy wyszła wlasnie koljena usterka

Post #734055 Wysłany: 18 Cze 2014, 11:03; 
Puntoświr

Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 16V 86KM
Wersja: ELX
Województwo: podkarpackie [R]
cena wysoka a nie wiadomo nawet co on tam konkretnie robił, zapytaj co konkretnie robił z dołem silnika po przebiegu 96tys że woła ponad 700

Post #734082 Wysłany: 18 Cze 2014, 17:18; 
Puntoświr

Imię: Łukasz
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Wersja: ELX
Województwo: pomorskie [G]
Jak silnik jest zatarty, to cena wcale nie jest wygórowana za remont silnika, dziwne, że policzył osobno za głowicę i za silnik skoro głowicę się robi przy okazji remontu silnika. Trochę głupio zrobiłaś, że zarżnęłaś ten silnik. Tak to byś zapłaciła tylko te 500zł za głowicę.

Post #734317 Wysłany: 20 Cze 2014, 12:07; 
Forumowicz

To mnie też zdziwiło, że najpierw zabrał się za głowicę,a dopiero później zauważył zatarty silnik. ale mechanik właśnie myślał że to tylko głowica, a dopiero później zadzwonił i powiedział ze jest problem również z silnikiem. i tak potwierdzam, że zawaliłam na całej linii z tym silnikiem. mam nauczkę, za to że nie skontrolowałam tego.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)