You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 13 Sty 2026, 03:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość

Post #740717 Wysłany: 18 Sie 2014, 14:35; 
 Temat postu: 1.1 Wibrajacje układu napędowego - nie od tłumika
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Z Europy środkowej
Cześć

W moim punto 1.1 sx pojawiło się coś bardzo nieprzyjemnego - wibracje, prawdopodobnie od silnika (?)

Co wykluczyłem - tłumik, zamocowany jest okej, nie powinien powodować takich efektów
Poduszki silnika - zdają się być okej

Wibracje ustają na biegu wstecznym (podczas jazdy, po wrzuceniu li tylko biegu jest tak samo) oraz przy redukcji biegu, ale tylko w pewnym zakresie obrotów.

Wibruje występują na luzie (nie mocno, ale czuć na kierownicy) przy większym obciążeniu silnika (wyższy bieg niskie obroty) są dość odczuwalne w kabinie i to na tyle, że jęczą wszystkie plastiki i szyby :p W pewnym zakresie obrotów również zdają sie słabnąć na tyle, że sa słabo odczuwalne

Poza tym : wrażenie lekkiego spadku mocy (ale może mi się zdawać), + czasem pojawia się swego rodzaju metaliczne "szczeknięcie" przy dynamicznym ruszaniu pod lekką górkę lub na lekko skręconych kołach. Silnik faktycznie wibruje, co czuć i widać gołym okiem. Po rozgrzaniu jest sporo lepiej.

Nie mogę stwierdzić, kiedy pojawił sie objaw, bo do autem jeździł inny członek rodziny, i ja je już dostałem w takim stanie po jakimś czasie - ale nie było raczej uderzone. Ostatnio jak nim jeździłem przed usterką ( i niby po tym pojawiły się wibracje) auto miało dość cieżką jazdę terenową, ale w nic nie zaryłem i wszystko było OK. Nie wiem, w którą stronę kierować podejrzenia. Może któryś z Forumowiczów ma jakiś pomysł?

Pozdrawiam, Znamienny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)