You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 17 Cze 2025, 11:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #144489 Wysłany: 12 Lip 2008, 18:13; 
 Temat postu: Wskazówka temp szybko w góre
Puntomaniak

witam, wiem ze ten temet byl maglowany wiele razy ale juz nie weim co robic.

Mianowaici wskazowk przekracza mi 3/4 skali jak jade po miescie. Nie stoje w jakims korku, tylko od czasu do czasu sie zatrzymam na swiatłach. Jazda ok 40-60 km. Niedawno zmiaeniałłem termostat, płynu jest ok (zmianiałem rok temu, zamierzam we wrzesniu zmnieni) Co jeszcze moge sprwdzic. Za 10 dni jade na urlop w góry ( Kraków tez) i boje sie ze jak bede stał w przwdziwym korku (tj jazda 20 km przez 30 min) to sie silnik naprawde zagrzeje. Chłodnica jest cała ciepła. Wentylator chodzi (ale po zmnianie termostatu jakby cizej w czasie jazdy go nie słysze diopiero jak wysiade, wczesniej był głosny. Jak włacze ogrzewanie to idzie ciepłe powietrze, wiec nagrzewnica jest chyba odpowietrzonam - a gdzie sie ja odpowietrza?), odpowietrznik przy chłodnicy sam odpowietrzałem. Co jeszcze moge zrobic - czujnik temperatury . Mam gaz ,ale to chyba nie problem (inst juz mam 2 lata). Ostatnio gasnie mi przy przełaczeniu benzyna/gaz - chyba parownik.
Sorry ze tak długo ale co nige jeszcze zrobic - (ograniczony budżet).?

Post #144510 Wysłany: 12 Lip 2008, 19:18; 
 Temat postu:
Puntoświr

Imię: Czesław
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Lubliniec
Napisz od kiedy zaczął sie przegrzewać, czy po wymianie termostatu :?: Niepotrzebnie wymieniasz płyn , szkoda kasy. Wystarczy co 3-4 lata. Sprawdż , czy tłoczy płyn przez odpowietrznik w chłodnicy. Wygląda na to , ze to czujnik w chłodnicy nawala i nie załącza wentylatora. Koniecznie usun problem przed urlopem, bo będą większe problemy.

Post #144576 Wysłany: 12 Lip 2008, 22:05; 
 Temat postu:
Puntomaniak

tak to sie zaczewło jakos 2 miechy temu. A termostat wymieniłem 4 dni temu i nic nie pomogło. Nie wiem co jest grane. co jeszcze moge wymienic/ sprawdzic?

Post #144601 Wysłany: 12 Lip 2008, 23:15; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Miejscowość: KOSZALIN
witam miałem coś w podobie kiedyś ale w Cinq..... na początek sprawdź czy układ nie jest zapowietrzony czyli gdy włączy się wiatrak lub troszkę wcześniej sprawdź przewody wchodzący i wychodzący jeśli oba będą gorące to jest ok jeśli jeden będzie zimny a drugi gorący to zapowietrzony masz układ jeśli to będzie ok to trzeba szukać innej przyczyny jeśli wymieniłeś termostat to zakładam że jest dobry więc może któryś z czujników temperatury, więc na zimnym silniku odkręć pojedyńczo czujniki i przeczyść je oraz styki może któryś nie łączy
to na tyle ja bym tak zrobił w pierwszej kolejności tak bym rozpoczął poszukiwania pozdrawiam i powodzenia

Posiadam Instrukcje obsługi w formacie .pdf - z chęcią udostępnię innym:-))

Post #145508 Wysłany: 15 Lip 2008, 17:19; 
 Temat postu:
Puntomaniak

sprawdzałem nie mam zapowietrzonego układu. Kontroluje teraz poziom wody chlodzacej i oleju, czy to czasem nie uszczelka pod glowica. Niby wody mi nie ubywa, olj normalny (mam go wymieni ale na razie czekam czy to nie upg bo bym wymienial na marne) sam nie wiem ...

Post #145881 Wysłany: 16 Lip 2008, 19:13; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Miejscowość: KOSZALIN
rzeczywiście troszkę dziwna sprawa jeśli uszczelka pod głowicą to masz dwa wyjścia woda w oleju lub olej w wodzie. Sprawdź bagnet jeśli będzie korzuch lub na korku to masz wielkie szanse na uszczelkę pod głowicą.
Z drugiej strony jeśli długo jeździsz ze wskazaniami 3/4 skali to uszczelka pójdzie samoistnie od przegrzania.

Posiadam Instrukcje obsługi w formacie .pdf - z chęcią udostępnię innym:-))

Post #146046 Wysłany: 17 Lip 2008, 07:04; 
 Temat postu:
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Samochód: Punto II FL 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Wersja: Dynamic
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Twierdza Poznań
Sorry że podczepiam sie pod temat ale ja mam podobnie. Cholernie szybko idzie mi w dół wskazówka od benzyny :cry: Ma ktos na to jakis pomysł? :oops:

Sorry, nie moglem sie powstrzymac :mrgreen:

***Ty ze spaloną gumą, patrz jak się toczę z dumą... ***

Post #146173 Wysłany: 17 Lip 2008, 13:31; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Dynamic
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Rybnik
a z tym kożuchem na korku wlewu oleju to nie zawsze musi być wina uszczelki pod głowicą. Kożuch może się też robić przez niedogrzanie silnika np jak termostat sie zepsuje to również jest kożuch bo silnik sie nie dogrzewa.

Post #149949 Wysłany: 26 Lip 2008, 21:00; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Miejscowość: lubelskie
Radula napisał(a):
jeśli uszczelka pod głowicą to masz dwa wyjścia woda w oleju lub olej w wodzie.

Radzę sprawdzic świece, też miałem podobny przypadek.
I jak zacytowałem, nie było wody w oleju czy też oleju w wodzie. Miałem mały przeciek płynu chłodniczego do cylindra, nawet nie zauważyłem ubytku płynu. Jedna świeca miała rdzawy nalot, pozostałe biały nalot (mam LPG).

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)