|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 11:15
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
TrAcer90 |
#217501 Wysłany:
10 Lut 2009, 12:45; Temat postu: Niemiła sytuacja z rana. Skrzynia biegów, proszę o pomoc... |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 09 Lut 2009, Posty: 261
|
Witam, posiadam Punto II HGT 1.8 16V 1999r.
Dziś rano spotkała mnie niemiła sytuacja
Wiec tak, wczoraj zaparkowałem auto pod blokiem, na malutkiej górce, zostawiając go na biegu [1] oraz na hamulcu ręcznym. Dziś rano wsiadając do auta i chcąc wrzucić luz zauważyłem, że lewarek nie chodzi na boki! Wbijały mi się tylko biegi [1], [2] i luz! Zrobiło mi się gorąco, przejechałem się trochę pod blokiem na tej [1] i [2] ale i tak nic z tego. Dopiero mój tata poruszał lewarkiem itp i po dość długim czas zaczęły wchodzić biegi. I jak na razie wchodzą... Tylko martwi mnie to co się stało? Pierwsza moja myśl, że zebrała się tam woda i zamarzło!? Możliwe?
Od czasu do czasu, jak chce wrzucić bieg wsteczny czuje lekkie szarpniecie. Nie wiem co mam zrobić? Naciągnąć linkę sprzęgła? Proszę o pomoc
|
|
Góra |
|
 |
|
|
olek |
#217508 Wysłany:
10 Lut 2009, 13:27; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Rzeszów Rejestracja: 01 Lip 2008, Posty: 477
|
Witam, co prawda mam 1.2 8v ale sterowanie skrzynia biegów jest chyba takie samo - czyli poprzez linki. U mnie też tak się kiedyś zdarzyło, z tym że lewarek zablokował się na II biegu. Przyczyną było zamarznięcie- umyłem auto kolo południa a w nocy był mróz. Pomogło rozruszanie lewarka przód- tył...
Aha, nie wiem jak w HGT ale w 1.2 8v sprzęgło jest sterowane poprzez hydrauliczny siłownik ( wysprzęglik ), więc podciągnięcie linki sprzęgła odpada, bo jej nie ma.
Proponuję sprawdzić stan pancerzy linek sterujący skrzynią ( idą od lewarka do skrzyni ). U mnie pomogło wstrzyknięcie niewielkiej ilości płynu hamulcowego- na pewno nie zamarznie...
Podstawowym składnikiem większości płynów hamulcowych jest glikol, który ma własności higroskopijne, tzn. łatwo wchłania wodę.
_________________ When I grow up I'll be Ferrari...
http://fiatpunto.com.pl/topic13523.html
Ostatnio edytowany przez olek, 10 Lut 2009, 14:21, edytowano w sumie 1 raz
|
|
Góra |
|
 |
tom@s |
#217509 Wysłany:
10 Lut 2009, 13:30; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Tomasz
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: ON
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Grodzisk Mazowiecki Rejestracja: 28 Sie 2007, Posty: 330
|
zgodze sie z olek mialem podobna sytuacje - umylem samochod a pozniej mroz - zostal samochod na wstecznym i ani dygu. Odpalilem samochod i tak postalem z 10 min na wcisnietym sprzegle - rozgrzalo sie i odpuscilo  - chyba TTTM. 
_________________ FIAT PUNTO MK2 1,2 8v SX - "CZARNA ŻABKA" - SPRZEDANY.
SEAT LEON 1M 1.9TDI ASV - 110KM BYŁO JEST 147KM
|
|
Góra |
|
 |
TrAcer90 |
#217512 Wysłany:
10 Lut 2009, 13:40; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
olek bardzo dziękuje  a gdzie wstrzykłes ten płyn? tom@s dzięki 
|
|
Góra |
|
 |
olek |
#217526 Wysłany:
10 Lut 2009, 14:15; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Rzeszów Rejestracja: 01 Lip 2008, Posty: 477
|
Od spodu. Na wysokości lewarka- tam gdzie przechodzi przez podłogę.
Naciągnąłem trochę pancerz- pokazała się "goła" linka i na nią bezpośrednio dałem kropel płynu. Używałem strzykawki z igłą- większa precyzja... Potem poruszałem lewarkiem we wszystkie strony i po problemie...
Zauważyłem, że można również przy samej skrzyni zrobić taki zabieg ale nie wiem czy jest sens bo tam woda się raczej nie dostanie.
_________________ When I grow up I'll be Ferrari...
http://fiatpunto.com.pl/topic13523.html
|
|
Góra |
|
 |
TrAcer90 |
#217527 Wysłany:
13 Lut 2009, 00:41; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
olek Dzięki  w sobote wjade na kanał, to zrobie tak samo  Pozdrawiam! [ Dodano: 12 Lut 2009 23:41 ]Jeszcze jedno jeden problem... i nie wiem co to
jak daje do oporu gaz i chce zmienić z 1 szybko na 2 sprzęgło tak jakby nie chciało odbijać, tak jakby za wolno... czasami słychać zgrzyt, ale jak jade spokojnie to nie dzieje sie nic takiego... co to bedzie? zapowietrzony układ? xP
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|