You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 17 Cze 2025, 07:29

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #214278 Wysłany: 31 Sty 2009, 19:46; 
 Temat postu: nierówna praca zaraz po zapaleniu silnika
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Witam, nie znalazłem odpowiedzi na swój problem przeszukując forum więc pozwalam sobie założyć nowy wątek.

Jeśli jednak odp jest, to przepraszam za bałagan i poproszę o linka.

Ostatnio Punto, które odziedziczyłem po dziadku zaczyna szwankować. Zarówno na gazie jak i na benzynie. Na benzynie, zaraz po zapaleniu często silnik pracuje nierówno. Bardzo faluje - między 2, a 3 tyś obrotów. Czasami trzeba go przegazować, czasami zapalić od nowa i problem ustaje. Ale zdarza się to coraz częściej więc chyba nie można tak tego zostawić. Potem w czasie postaju np. na światłach problem się nie pojawia. Pierwsza moja myśl to może głupieje komputer, ale samochód był podłączany do komputera jakieś 2 miesiące temu i wszystko było idealnie (samochód ma tylko 40 tyś przebiegu).

Natomiast na gazie bardzo sporadycznie, ale jednak auto gaśnie na luzie albo na postoju. Po prostu nagle obroty spadają poniżej 0,5 tyś i trzeba zapalać od nowa. Zwykle obroty biegu jałowego są między 0,7, a 0,8 tyś więc tak jak powinny być.
Piszę o obu sprawach, bo może jest to ze sobą połączone.

Myślę o zmianie przewodów i świec (choć żadnych przebić po ciemku nie widzę), ale sami powiedzcie czy to dobry pomysł.
Dzięki za wszystkie podpowiedzi!

Post #214457 Wysłany: 01 Lut 2009, 12:52; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: ukaszeeeekk
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Inne
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Brodnica-> CBR
pz napisał(a):
Myślę o zmianie przewodów i świec (choć żadnych przebić po ciemku nie widzę), ale sami powiedzcie czy to dobry pomysł

zmien na pewno nic nie pogorszysz ( ja jestem wlasnie po zmianie swieczek i kabelkow i jest poprawa), a jaki silnik masz w kropku bo sie nie doczytalem ? stawiam na silniczek krokowy bo on odpowiada za wolne obroty, do czyszczenia bo pewnie brudny choć dziwne bo taki mały przebieg i juz by szwankował ? a jak to krokowiec to Szukajka..jest tego pełno na forum.

Post #214478 Wysłany: 01 Lut 2009, 13:25; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Mam silnik 1.2 8V. Auto było podłączone do kompa jakieś 1,5 tyś temu, silnik był wyregulowany. Co więcej ta nierówna praca jest tylko zaraz po zapaleniu, potem na benzynie zawsze jest ok. Kilka razy zdarzyło mi się tylko, że zgasł na luzie na gazie, ale to może się zmieni jak zmienię przewody i świece. Ale jak nie pomoże, to w drugiej kolejności chyba właśnie zajmę się silniczkiem krokowym.

Post #214479 Wysłany: 01 Lut 2009, 13:30; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: ukaszeeeekk
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Inne
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Brodnica-> CBR
ja kupilem NGK BKR5EZ jak sie nie myle po 14 zł szt i kable bosch.....smiga az miło :) a nie masz wrażenia ze jak zapalisz to chodzi ci na 3 gary albo na 2 np ? jezeli tak to obowiozkowo zmien swiece i kable....moze dlatego gasnie ze nie wszystkie cylindry dostają iskre...mialem podobny przypadek w ibizie...pierwsze 10 sek silnik telepał jakby miał zaraz wypaść z komory...w/w czesci zmieniłem na nowe i problemu nie było :)

Post #214504 Wysłany: 13 Lut 2009, 13:06; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Kupiłem przez internet w Intercarsie świece takie jak Ty, przewody NGK i jestem dobrej myśli:) Jak przyjdą to wymienię.

Swoją drogą ciekawe, że dzwoniłem chyba do 10 sklepów i nigdzie nie było przewodów do Punto. Wszędzie trzeba było zamawiać i kilka dni czekać.

[ Dodano: 13 Lut 2009 13:06 ]
Niestety nowe kable i świece na nic się zdały. Problem cały czas jest, a nawet się nasila. Wczoraj po zapaleniu było wszystko ok, a skakanie obrotów zaczęło się po około 3 km. Ale zawsze występuje tylko na luzie czyli albo gdy stoję na światłach, albo gdy wysprzęglam, żeby przełączyć bieg. Wtedy obroty samoistnie sięgają nawet 4,5 tyś! Po wyłączeniu silnika i ponownym zapaleniu wszystko było już ok. Na biegach silnik pracuje zawsze normalnie.
Mechanik mówi, że może być to brudna przepustnica, ale wstępne czyszczenie nic nie pomogło. Zresztą skoro po zgaszeniu silnika i powtórnym zapaleniu problem znika, to może raczej coś z elektroniką, komputerem?
Co myślicie?

Post #218771 Wysłany: 13 Lut 2009, 21:25; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Ja bym stawial na silniczek krokowy.
Mialem tak kiedys w innym aucie, byl zatarty i czasami obroty mi skakaly do ponad 5tyś. Dokladnie tak jak to opisujesz - na luzie i przy zmianie biegów.

Post #218908 Wysłany: 14 Lut 2009, 12:44; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

tamias napisał(a):
Ja bym stawial na silniczek krokowy.
Mialem tak kiedys w innym aucie, byl zatarty i czasami obroty mi skakaly do ponad 5tyś. Dokladnie tak jak to opisujesz - na luzie i przy zmianie biegów.

To jeszcze raz podjadę z tym silniczkiem. Jakiś miesiąc temu był regulowany i wszystko było ok, ale może... Trochę dziwne, bo auto ma 40 tyś przebiegu.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)