|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 03:50
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Budzik |
#575557 Wysłany:
26 Kwi 2012, 22:26; Temat postu: Punto II dławi się i gaśnie na benzynie |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: śląskie [S]
|
Witam, Ostatnio po powrocie z trasy samochód odpalił na benzynie i po przejechaniu kilkudziesięciu metrów zdławiło go, na gazie jednak chodził idealnie. Wpiłem się na warsztacie pod komputer który pokazał błąd cewki zapłonowej po czym mechanik stwierdził ze to niemożliwe bo by na gazie nie jeździł (czy miał racje?), na drugi dzień w domu ustaliłem ze pompa paliwa nie podaje paliwa wiec oddałem do mechanika (innego) który wymienił niedziałająca pompę oraz wyczyścił bak bo podobno był bardzo brudny, samochód jednak dalej na zimno nie chodził tzn odpalał i odrazu go dławiło a jak sie go już odpali to obroty strasznie falują(mechanik zalecił czyszenie wtrysków i ukłądu paliwowego ale nie wiem czy to wina wtysków co o tym sadzicie??) i przy próbie dodania gazu go dławi trzeba dawać bardzo delikatnie bo inaczej gaśnie jadąc na gazie po przełączeniu na benzynę strasznie nim szarpie a zwalniając przed zakrętem i ciskając sprzęgło (jadac) jakby zdmuchuje zapłon co może być tego przyczyną ? dolałem już do baku STP czarne ale nie ma żadnej poprawy wyczyściłem też przepustnicę dzisiaj ale dalej nic ;/ pomóżcie bo nie wiem co to może być a mechanicy usilnie chcą metodą prób i błędów naprawiać ten samochód ;/
Jeżeli znacie jakiegoś godnego polecenia mechanika na terenie Rybnika, Gliwic lub niedalekich okolic to również będę wdzięczny
Dziękuję i pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
|
|
mariuz |
#575994 Wysłany:
28 Kwi 2012, 22:04; Temat postu: Re: Punto II dławi się i gaśnie na benzynie |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Mariusz
Wersja: Van
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Konstancin-Jeziorna Rejestracja: 11 Mar 2009, Posty: 1772 Pomógł: 13
|
Mechanik wymienił wkład pompy czy cały zespół?
Z mechanikiem musisz sprawdzić ciśnienie na listwie wtryskowej. Jeśli spada po dodaniu gazu to masz filtr paliwa do wymiany, o ile nie wymienił mechanik całego zespołu pompy.
Jeżeli ciśnienie nie spada, spróbuj odłączyć emulator wtrysków - podłącz wtryski bezpośrednio i sprawdź jak się będzie zachowywał silnik na benzynie. Na gazie oczywiście będzie się zalewał.
_________________ 210000km Mój czarno-biały kropas - ostatnia zmiana 15.06.2013 A ja mam filtr paliwa w 1.2 8V http://biuro-ekspert.com/ ||Sirio Snake 27 + TTI TCB-771
|
|
Góra |
|
 |
Budzik |
#576055 Wysłany:
30 Kwi 2012, 12:30; Temat postu: Re: Punto II dławi się i gaśnie na benzynie |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Tylko wkład, bo poprzednia pompa przy próbie odpowietrzenia listwy nie dawała zadnych efektów a ta tryska dość obficie, jutro sprawdzę ten emulator może faktycznie to jakiś błąd od gazu ;/ Dziękuje za wskazówki [ Dodano: 30 Kwi 2012 10:36 ]Odłączyłem emulator i efekt był taki ze nie odpalał nietylko na benzynie ale i na gazie;/ a jak sprawdzić ciśnienie ?
|
|
Góra |
|
 |
mariuz |
#576461 Wysłany:
30 Kwi 2012, 16:11; Temat postu: Re: Punto II dławi się i gaśnie na benzynie |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Konstancin-Jeziorna Rejestracja: 11 Mar 2009, Posty: 1772 Pomógł: 13
|
|
Góra |
|
 |
Budzik |
#576601 Wysłany:
30 Kwi 2012, 22:55; Temat postu: Re: Punto II dławi się i gaśnie na benzynie |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Wypiołem tylko wtyczkę, ale gdybyś mógł mnie ponawigować jak wpiąc je bezpośrednio to byłbym wdzięczny ![;] ;]](https://fiatpunto.com.pl/images/smilies/icon_smile5.gif) a to z tym ciśnieniem to może jednak na jakiś warsztat podskoczę
|
|
Góra |
|
 |
mariuz |
#576629 Wysłany:
01 Maj 2012, 00:50; Temat postu: Re: Punto II dławi się i gaśnie na benzynie |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Zdejmujesz puszkę filtra powietrza, lokalizujesz listwę wtryskową. Wtryski są podpięte oryginalnie żółtymi wtyczkami, emulator zazwyczaj ma czarne gniazda i wtyczki. Wiązka emulatora jest najczęściej tak zrobiona, żeby nie pomieszać kolejności wtyczek. Więc odpinasz wiązkę emulatora całkowicie i wpinasz żółte wtyczki bezpośrednio we wtryski.
Jeszcze warto zobaczyć na komputerze ODCZYTY sond lambda. Uszkodzona sonda nie zawsze daje błąd. Np. moja cały czas ma napięcie z zakresu 0-0.1V, a błędu nie wyrzuca.
_________________ 210000km Mój czarno-biały kropas - ostatnia zmiana 15.06.2013 A ja mam filtr paliwa w 1.2 8V http://biuro-ekspert.com/ ||Sirio Snake 27 + TTI TCB-771
|
|
Góra |
|
 |
Budzik |
#583047 Wysłany:
22 Maj 2012, 17:13; Temat postu: Re: Punto II dławi się i gaśnie na benzynie |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Okazało się że poprzedni mechanik poleciał w h... i nic nie robił z rzeczy które wypisał nastepny mechanik wymienił całą pompe paliwa w końcu wyczyscił bak i auto chodzi jak marzenie ![;] ;]](https://fiatpunto.com.pl/images/smilies/icon_smile5.gif) pozdrawiam i ostrzegam przed auto-misala z Rybnika
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|