|
Obecny czas: 14 Cze 2025, 19:12
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
giose |
#586539 Wysłany:
03 Cze 2012, 14:44; Temat postu: Jak nazywa się ta część i ile może $ ? |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Imię: Paweł
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Słupsk Rejestracja: 14 Maj 2012, Posty: 74
|
Na zdjęciu zaznaczyłem na zielono miejsce gdzie u mnie jest pęknięcie a na czerwono cały element. http://picturepush.com/public/8400229(foto Adasia - myślę że nie obrazi się ) Jak nazywa się "profesjonalnie" albo jak wytłumaczyć w sklepie co potrzebuje?? Wygląda jak gumowy trójnik I do czego to służy?? Nie znam się za bardzo. Kropeczka mam od 2 tygodni i systematycznie naprawiam w nim wszystko 
_________________ http://fiatpunto.com.pl/topic36356.html Mój niezawodny "Batmobil" Kropek SX 1.2 60KM
|
|
Góra |
|
 |
|
|
fullxda |
#586540 Wysłany:
03 Cze 2012, 14:48; Temat postu: Re: Jak nazywa się ta część i ile może $ ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.3 90KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Dynamic
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: śląsk Rejestracja: 26 Kwi 2010, Posty: 357 Pomógł: 5
|
odma-odpowietrzenie skrzyni korbowo -tłokowej 
_________________ Kiedy się rodziłem to płakałem a wszyscy się śmiali. Kiedy umrę to ja będę się śmiał a Wy będziecie płakali .. LOS AMIGOS
|
|
Góra |
|
 |
giose |
#586542 Wysłany:
03 Cze 2012, 14:54; Temat postu: Re: Jak nazywa się ta część i ile może $ ? |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
fullxda napisał(a): odma-odpowietrzenie skrzyni korbowo -tłokowej  A powiesz mi jakie objawy mogę mieć przez to że to peknięte jest ?? Wokół tego sączy się cały czas "olej" ?
_________________ http://fiatpunto.com.pl/topic36356.html Mój niezawodny "Batmobil" Kropek SX 1.2 60KM
|
|
Góra |
|
 |
fullxda |
#586617 Wysłany:
03 Cze 2012, 19:04; Temat postu: Re: Jak nazywa się ta część i ile może $ ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.3 90KM mJTD
Wersja: Dynamic
Miejscowość: śląsk Rejestracja: 26 Kwi 2010, Posty: 357 Pomógł: 5
|
Jest to odpowietrzenie skrzyni korbowej.W momencie kiedy są przedmuchy poprzez pierścienie z cylindrów spaliny,bądz też sprężone powietrze dostaje sie do skrzyni korbowej.Jeśli nie miałoby ujścia to wydmuchałoby uszczelki.A tak jest ta odma.W starszych silnikach była to rurka na zewnątrz,jednak teraz ze względu na środowisko wykorzystuje się te spaliny bądz powietrze do ponownego spalania;zatkana to przedewszystkim wycieki oleju z silnika niepodlaczona to nierówna praca silnika oraz ssanie powietrza czyli zanieczyszczonego co przydluzszej eksplatacji powoduje uszkodzenie silnika no i chyba najwazniejsze aspekt ekologiczny - zanieczyszczenie srodowiska przez HC,u ciebie może zbryzgać ci silnik olejem;mozesz mieć falujące,nierówne obroty
_________________ Kiedy się rodziłem to płakałem a wszyscy się śmiali. Kiedy umrę to ja będę się śmiał a Wy będziecie płakali .. LOS AMIGOS
|
|
Góra |
|
 |
Bytuś |
#586735 Wysłany:
03 Cze 2012, 22:04; Temat postu: Re: Jak nazywa się ta część i ile może $ ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.9 130KM mJTD
Wersja: Sport
Miejscowość: Bytom Rejestracja: 15 Lut 2008, Posty: 1029 Pomógł: 11
|
giose napisał(a): ile może $ ? u mnie zawołali za to 50 zł 
|
 |
giose |
#586782 Wysłany:
04 Cze 2012, 18:13; Temat postu: Re: Jak nazywa się ta część i ile może $ ? |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
Dziękuje za odpowiedzi. Jutro wymieniam razem z uszczelką klawiatury. [ Dodano: 04 Cze 2012 18:13 ]Wszystko wymienione Odma - 20zł (nowa) Uszczelka klawiatury - 12zł Wszystko wymienione. Teraz jeszcze umyć silnik bo ciekło ostro. Jeszcze raz dziękuję za informacje 
|
|
Góra |
|
 |
Bytuś |
#587090 Wysłany:
04 Cze 2012, 20:59; Temat postu: Re: Jak nazywa się ta część i ile może $ ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.9 130KM mJTD
Wersja: Sport
Miejscowość: Bytom Rejestracja: 15 Lut 2008, Posty: 1029 Pomógł: 11
|
giose napisał(a): Odma - 20zł (nowa) to oryginał czy jakiś zamiennik, bo jak ja pytałem to ponoć zamienników nie ma, sam mam trochę popękaną to za 20 zł szło by to wymienić 
|
 |
giose |
#587100 Wysłany:
04 Cze 2012, 21:14; Temat postu: Re: Jak nazywa się ta część i ile może $ ? |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
Bytuś napisał(a): giose napisał(a): Odma - 20zł (nowa) to oryginał czy jakiś zamiennik, bo jak ja pytałem to ponoć zamienników nie ma, sam mam trochę popękaną to za 20 zł szło by to wymienić  Ogólnie u mnie w mieście miałem problem ze znalezieniem tego. Już zaczeli mnie straszyć że tylko serwis mi to zrobi Ale trafiłem do malutkiego sklepiku gdzie mają głównie części do fiata. Tylko powiedziałem "odma do punto II". Od razu pan pokazał to co chciałem. 20zł i tyle. Czy to zamiennik, to nie wiem. ale pasuje wszystko idealnie, lepiej siedzi niż oryginał 
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|