|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 23:35
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
superfejmus |
#741312 Wysłany:
24 Sie 2014, 17:26; Temat postu: 1.2 8v nie odpala po deszczu |
|
 |
Puntomaniak |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Inne
Województwo: Poza Polską
|
Autko stoi teraz cały czas, po opadach deszczu nie odpala tzn kręci ale tylko tyle. Gdy była ładna pogoda auto samo się naprawiło i odpaliło ale teraz niestety na słońce się nie zapowiada w dodatku kręceniem kluczykiem aku prawie wykończyłem. Co polecacie? Czy zapalenie na popych w tej chwili ma sens i czy auto w ten sposób odpali. Widocznie wilgoć ma tutaj wpływ na to tylko podpowiedzcie czy sam mogę to naprawić bo jechać niestety autem teraz nie mogę... Świece i kable ok rok temu wymieniane.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
kamilpl82 |
#741329 Wysłany:
24 Sie 2014, 21:14; Temat postu: Re: 1.2 8v nie odpala po deszczu |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Kamil
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Grodzisko Rejestracja: 10 Gru 2013, Posty: 315 Pomógł: 11
|
A skąd taka pewność że świece i kable są ok, to że nowe to nie znaczy że nie może się popsuć, zacznij od sprawdzenia właśnie tych świec i kabli potem cewek zapłonowych, sprawdź czy pompa paliwa działa. Od czegoś musisz zacząć, samo się nie naprawi.
|
|
Góra |
|
 |
steyr |
#741334 Wysłany:
24 Sie 2014, 23:01; Temat postu: Re: 1.2 8v nie odpala po deszczu |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Paweł
Samochód: Fiat Tipo II
Silnik: 1.4 16V 120KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Lounge
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kalwaria Z. Rejestracja: 19 Cze 2014, Posty: 1302 Pomógł: 44
|
|
Góra |
|
 |
pat |
#741351 Wysłany:
25 Sie 2014, 08:40; Temat postu: Re: 1.2 8v nie odpala po deszczu |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Imię: patryk
Wersja: ELX
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: wawa Rejestracja: 13 Mar 2013, Posty: 21 Pomógł: 1
|
obstawiałbym cewki zapłonowe.. kiedyś w seacie ibizie miałem delikatnie peknieta i pod wpływem wilgoci i wody nie dało sie odpalic.. świece i przewody tez warto sprawdzic.. moga byc nowe ale kiepskiej jakosci..
_________________ ,, Jeżdżę Fiatem bo jeszcze nie stać mnie na Ferrari "
|
|
Góra |
|
 |
marek_sz |
#745614 Wysłany:
01 Paź 2014, 22:16; Temat postu: Re: 1.2 8v nie odpala po deszczu |
|
 |
Puntomaniak |
Imię: Marek
Wersja: SX
Województwo: pomorskie [G]
|
Kiedyś podczas jazdy w intensywnym deszczu mój Punciak odmawiał posłuszeństwa, jeden z garów nie palił. Problem rozwiązała wymiana przewodów do świec.
Mogłeś trafić np. na wadliwe przewody. Jest stara metoda na sprawdzenie, czy nie mają przebić. Uruchomić silnik nocą (chodzi o to, żeby było ciemno) i na przewody i cewkę psikać wodą z butelki po płynie do mycia szyb. Widoczne niebieskie iskry świadczą o przebiciach i felernych przewodach lub cewkach. W przypadku silnika 1.2 8v proponuję do tego eksperymentu zdjąć filtr powietrza wraz z obudową, wówczas przewody będą łatwiej dostępne.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|