You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 12 Sty 2026, 01:27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #863885 Wysłany: 31 Sie 2025, 14:15; 
 Temat postu: Spanie/ gaz
Sympatyk kropek

Imię: Adam
Samochód: Punto Evo 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: śląskie [S]
Witam
Mam Punto 2017 1.4 benzyna/gaz.
Instalacja Stag qbox basic
Zatankowałem gaz pełny zbiorni (44l), zrobiłem 400 km i kierownik zaczał pijąc, jedno puknięcie i dwa krótkie, i ta powtarzał 3 razy. Dioda zaczęła mrugac szybko.
Zatankowale 15l gazu i się uspokoiło.

Ile przejedziecie na jednym tankowanie zbiorni gazu? Cykl mieszany.
Co mi kompur pokazuje, że średnie spalanie to ok 6 litrów. Jazda na gazie. - czyli jakieś głupoty.
Czy jak mi sterownik daje sygnał taki, czy to oznacze że automatyczne przechodzi na benzynę. Na wskaźniku w zbiorniku, wskazówka pokazuje że jest jeszcze trochę.

Post #863886 Wysłany: 31 Sie 2025, 15:30; 
 Temat postu: Re: Spanie/ gaz
Puntoświr

Imię: Rafał
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: mazowieckie [W]
na wskaźnik nie patrz, bo gazownicy z reguły go nie ustawiają, jeżeli gazownik włączył możliwość autokalibracji wskaźnika to możesz spróbować przeprowadzić procedurę, jest opisana w instrukcji obsługi, jeżeli nie masz ściągnij sobie z neta
a co do spalania - zależy od warunków, jeżdżąc po Warszawie mój były P2 1.2 16V spalał 10l, na trasie poza miastem z prędkością do 100 około 6-7 l, na ekspresie z prędkością 130 km/h około 8-9, oczywiście o gaziutku piszę

Post #863887 Wysłany: 31 Sie 2025, 21:51; 
Sympatyk kropek

Czyli komputer ze średnim spalaniem pokazuje głupoty, sugerowałem się tym
Sprzed Punto miałem Seata Ibizę 1.4 16 zaworowy. Na tej samej tranie mieścił się w 7 5 litra/100
Czyli komputer ze średnim i chwilowym spalanie nie należy się sugerować. Czy można go jakoś inaczej wyskalować, skąd on bierze spanie?

Jeżeli jest taki alarm że sterownika, czy to oznacza że odcina gaz i przełącza na bazyne( jedna dioda świeci na zielono, druga na linijce szybko mruga)?

Post #863893 Wysłany: 01 Wrz 2025, 23:03; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Grande Punto 5d
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
Przecież ECU nie wie na jakim paliwie jedzie. Przeliczenia nie są dokładne, plus/minus pól litra przekłamie, a wskazanie dotyczy benzyny (gdybyś jechał na benzynie, to by takie spalanie było). LPG z zasady działania musi palić więcej (orientacyjnie mówi się około +20%). Więc z grubsza wszystko się zgadza, a nie "głupoty".

PS
To ile jeszcze tematów walniesz w dziale Punto_2 mając "2012"? :roll: Mylisz generacje, ale do krytyki samochodu to pierwszy (najpierw go poznaj, co tam jest zrobione dobrze, a co jest "głupotą", pojeździj 2-3 lata minimum, to pogadamy - błędy/wady fabryczne są, a jakie, wszystko w swoim czasie). :wink:

Post #863894 Wysłany: 02 Wrz 2025, 07:04; 
Puntoświr

no dokładnie tak, to co jest wyświetlane przez "kompa pokładowego" dotyczy tylko i wyłącznie benzyny, bo "komp pokładowy" nie wie że jedzie na innym paliwie, kompa pokładowego nikt nie przerabia, nikt nie wyrzuca, pozostaje taki jaki był przed montażem lpg i to on w dalszym ciągu zarządza całym procesem spalania, instalacja gazowa to taka proteza udająca wtryskiwacze benzynowe; pomiędzy oryginalny sterownik silnika a wtryskiwacze benzynowe montuje się sterownik gazowy (tak, przecinane są kable), który to sterownik gazowy przelicza czas otwarcia wtryskiwaczy benzynowych na odpowiedni czas otwarcia wtryskiwaczy gazowych, tak żeby skład mieszanki powietrzno-paliwowej był identyczny na lpg w porównaniu z benzyną (mieszanka stechiometryczna, parametr lambda i takie tam, jak chcesz to sobie doczytaj, w necie jest dużo o tym), lpg ma co prawda większą liczbę oktanową, ale niestety mniejszą wartość energetyczną w porównaniu z benzyną i stąd trzeba tego gazu wlać około 20-25% więcej, bo takie są różnice energetyczne obu paliw, także jeżeli na blacie masz spalanie 7 l/100 km to musisz do tego dodać te 25% i wówczas masz orientacyjne spalanie gazu około 8,7 l/100 km

natomiast co do sygnałów emitowanych przez centralkę sterującą - ściągnij sobie instrukcję z neta, wszystko jest tam ładnie opisane

no i czemu piszesz w dziale PII skoro
Genesis72 napisał(a):
Mam Punto 2017 1.4
- a to jest Punto 2012

Post #863896 Wysłany: 02 Wrz 2025, 08:40; 
Sympatyk kropek

Nie, Punto 2017
Czy dobrze wobec tego oznaczyłem, że to jest Punto II FL 5D?
To chyba jest Punto Evo 2017 5D, Sorry ma pomyłkę

Post #863898 Wysłany: 02 Wrz 2025, 11:04; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Grande Punto 5d
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
JAK można mylić model, wersję, generację? Trzeci raz ci podaję link: https://pl.wikipedia.org/wiki/Fiat_Punto
Umiesz czytać? :roll:
Rozumiesz, że "2012" to jest nazwa liftingu?
MASZ "PUNTO 2012", bo w tym roku wyszła ta wersja, tak się nazywa (produkowana/sprzedawana od 2012 do 2018).
8)
Ciężkie towarzystwo zajeżdża na śmierć te Fiaty, nie dziwne, że to rzutuje na ich stan, usterki (połowa z zaniedbania, olewania).

Post #863901 Wysłany: 02 Wrz 2025, 14:31; 
Sympatyk kropek

Dzięki
Czyli mam Punto 2012 z roku 2017

[ Dodano: 02 Wrz 2025, 14:30 ]

"natomiast co do sygnałów emitowanych przez centralkę sterującą - ściągnij sobie instrukcję z neta, wszystko jest tam ładnie opisane"
Mam taki problem, ze jeżeli gaszę silnik to wszystkie kontrolni i dioda na sterownik gazu tez się wygasza z radiem

Post #863902 Wysłany: 02 Wrz 2025, 17:02; 
Puntoświr

Genesis72 napisał(a):
Mam taki problem, ze jeżeli gaszę silnik to wszystkie kontrolni i dioda na sterownik gazu tez się wygasza z radiem

no bo tak się ma wygaszać, a po co ma pracować instalacja gazowa gdy kluczyk w pozycji 0? no chyba, że czegoś nie rozumiem, to napisz tak, żeby było to jasne...

Post #863903 Wysłany: 02 Wrz 2025, 17:24; 
Sympatyk kropek

W instrukcji jest dokładnie
1 właczyc zapłon
2 Wcisnąć i trzymac przycisk przełącznika
3 wyłączyc zapłon w ciągu 3 sekund od wciśniecie przycisku
4. zwolnic przycisk po wejsciu w tryb programowania ( początek programowanie jest sygnalizowany powtzrzającym się narastaniem wskazania poziomu od wart. min. do max.)
5 właczyć zapłon

Post #863904 Wysłany: 02 Wrz 2025, 22:42; 
Puntoświr

aaa, ty o autokonfiguracji wskaźnika piszesz... no to jeżeli się nie zachowuje tak jak w instrukcji to znaczy że gaziarz nie włączył tej opcji i jedyny możliwy sposób na ogarnięcie, to podłączyć się do sterownika gazowego i albo włączyć autokalibrację w programie konfiguracyjnym no i później zgodnie z tymi krokami z instrukcji, albo ustawić ręcznie w programie, banalnie prosta robota, druga opcja dużo lepsza, bo można sobie ustawić przedziały zgodnie ze swoimi preferencjami

[ Dodano: 02 Wrz 2025, 22:41 ]

ale nim się podłączysz, sprawdź czy instalacja jest na gwarancji, chodzi tu o to, że sterownik rejestruje połączenia z nim, no i wielu gazowników po takim nieautoryzowanym podłączeniu wyprze sie odpowiedzialności gwarancyjnej, w sumie słusznie, też bym tak zrobił, no bo czemu gaziarz ma odpowiadać za krzaki, które ktoś porobi, a można porobić duuużo jeżeli nie ma się o tym bladego pojęcia, włącznie ze zniszczeniem silnika...

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)