witam
po przejrzeniu wszystkich stron nie dopatrzylem sie nigdzie podobnego tematu wiec postanowilem zalozyc.
w jakims poscie w innym dziale pytalem o ulepszenie kropka itp. Zmienilem technike jazdy i nawet przestal juz tak mulic. (silnik 1.4 8V 77km)
jednakze coraz bardziej zastanawiam sie nie nad wymiana calego auta bo to co mam mnie naprawde odpowiada i jestem zadowolony a jedynie nad wymiana silnika. I teraz kilka pytan za 100 punktow do osob znajacych sie na temacie.. Czytajac niektore posty dowiedzialem sie ze silnik ktory posiada moj kropas jest jakby to ujac nisko budzetym wytworem ktory ma slabe osiagi przy nadmiernym spalaniu.
Zaczalem sie zastanawiac nad wymiana silnika. w tym kierunku moje pytania.
Na jakie silniki powinienem zwracac uwage by uzyskac lepsze osiagi w trasie (miasto to jeden pies jak sadze bo zalezny od ruchu na drodze) ?
czy jesli auto mialo od poczatku silnik benzynowy czy moge wsadzac zamiast niego diesla jesli tak to co jeszcze trzeba wymic by to razem wspolgralo?
Czy przy wymianie silnika z benzyniaka n abenzyniaka takze cos jeszcze potrzeba wymieniac ?
Na allegro widzialem silniki kompletne (tak to zostalo ujete) cenowo calkiem przystepnie stoja dlatego tez na powaznie mysle o tym tylko zastanawiam sie czy to "kompletne" jest takie na pewno. Z mocniejszym silnikiem wnioskuje ze rowniez skrzynie biegow bede musial zmieniac np na 6 stopniowa i z tym sie licze jednakze chcialbym wiedziec wszystko na temat wymiany serca kropka. Na co zwracac uwage przy zakupie silnika?
Mowiac szczerze wole wymienic silnik niz cale auto rowniez z tego wzgledu by uniknac znow papierkowiej roboty i użerania sie z urzedami a i z wiekszym silnikiem na papierze wieksze koszty w ubezpieczalni a tak to na przegladzie kij goscia obchodzi co pod maska worze

i kazdy zadowolony.
chcialbym poznac Wasze opinie na temat silnikow do tego auta. Ktore wg Was sa naprawde dobre i ktore odpuscic. (zwlaszcza jesli chodzi o silniki diesla prosze o wszelkie wady i zalety gdyz troche mam obowy przed ropniakami) Jak sie to ma wszystko w stosunku do dynamiki oraz spalania.. (pytam bo narzeczona coraz czesciej mnie ciagnie do swoich rodzicow trasa Poznań-Lubsko a jak zauwazylem na trasie auto z moim obecnym silnikiem naprawde nie najlepiej idzie chodzby przy wyprzedzaniu powyzej 120km/h zwlaszcza ze zdarzaja sie barany na drodze ktorzy dodaja gazu jak ktos ich wyprzedza i potem sie niebezpiecznie robi)
obecnie mam srednie spalanie 7.4 w miescie przy w miare spokojnej jezdzie jak mi sie spieszy gdy czasem zaspie to i do 12 dojde w drodze do pracy^^ na trasie kolo 6,5 na klimie (nie wiem czy to ma jakies znaczeni)
z gory dziekuje za jakies uwagi i porady
pozdrawiam serdecznie