|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 07:28
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
bumar1 |
#733609 Wysłany:
13 Cze 2014, 22:28; Temat postu: Silnik szarpie, zużycie oleju, LAMPKA Z SYMBOLEM KLUCZA |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: GRUDZIĄDZ Rejestracja: 29 Lip 2008, Posty: 130
|
Witam, Mam GP, 2007 r., 1400 benzyna , 75500 km. Bardzo proszę o kilka porad. Nie chciałem zakładać odrębnych postów a moje pytania dotyczą silnika więc umieściłem je w jednym poście. Jeszcze raz proszę o interesujące mnie informacje : 1.Podczas jazdy na piątym, czwartym i trzecim biegu kiedy puszczam pedał przyśpieszenia bez wciskania sprzęgła samochód zaczyna szarpać. Po dodaniu gazu wszystko znowu jest OK> 2. Dziś kontrolowałem stan oleju (jeżdżę na syntetyku Orlena 5W-30). Po przejechaniu 8000 musiałem dolać 0,5 l. Wiem, że w instrukcji podają nawet 0,4 na 1000 km. (myślę , że to dużo. Poprzednio miałem Punto II i nie brał oleju w ogóle) 3.Najważniejsze. Dziś na wyświetlaczu pokazał mi się w prawym rogu na dole symbol KLUCZ (chyba serwis). O co chodzi. Czy jest to związane z przebiegiem i ewentualnym przeglądem (75500 km) ? Nie chcę robić płatnego przeglądu. Jeżeli dotyczy to właśnie przeglądu to czy można jakoś usunąć tą informację ? Samochód kupiłem od poprzednika rok temu i wymieniłem wszystkie płyny, klocki, żarówki, filtry, oczyściłem klimatyzację itp.
Bardzo proszę o informacje.Sprawa dosyć pilna, ponieważ czeka mnie długa droga w piątek. Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
|
|
abezus |
#733610 Wysłany:
13 Cze 2014, 22:57; Temat postu: Re: Silnik szarpie, zużycie oleju, LAMPKA Z SYMBOLEM KLUCZA |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Marcin
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Krosno Rejestracja: 26 Paź 2011, Posty: 227
|
1. Z jaką prędkością jedziesz na tych biegach? jakie masz obroty? może obroty są za niskie więc szarpie... 2. Nie przejmuj się takim zużyciem... Są inni którzy mają gorzej. Nowoczesne silniki lubią pić olej, znaczy jeden będzie pił więcej drugi mniej trzeci wcale. Moim zdaniem powinieneś się cieszyć bo mógłby wypić 2 litry na te 8kkm i to nadal byłoby normalne... 3. Nie pomogę bo nie mam grande punto. 
|
|
Góra |
|
 |
bumar1 |
#733613 Wysłany:
13 Cze 2014, 23:41; Temat postu: Re: Silnik szarpie, zużycie oleju, LAMPKA Z SYMBOLEM KLUCZA |
|
 |
Puntoświr |
|
Dzięki za podpowiedzi. Jeżdżę zawsze starając się nie schodzić poniżej 2000 obr. Szarpać zaczyna już po puszczeniu pedału przyśpieszenia kiedy prędkość jeszcze nie zdąży spaść. Proszę o dalszą pomoc.
|
|
Góra |
|
 |
taki--jeden |
#733721 Wysłany:
15 Cze 2014, 10:58; Temat postu: Re: Silnik szarpie, zużycie oleju, LAMPKA Z SYMBOLEM KLUCZA |
|
|
bumar1 napisał(a): 3.Najważniejsze. Dziś na wyświetlaczu pokazał mi się w prawym rogu na dole symbol KLUCZ (chyba serwis). O co chodzi. Czy jest to związane z przebiegiem i ewentualnym przeglądem (75500 km) To informacja z komputera, że minęło 15 000 km od ostatniego skasowania inspekcji. Trzeba się podpiąć kablem i wprowadzić przegląd albo o ile pamiętam przeczekać 2000 km i symbol klucza zniknie sam.
|
|
Góra |
|
 |
bumar1 |
#733743 Wysłany:
15 Cze 2014, 16:02; Temat postu: Re: Silnik szarpie, zużycie oleju, LAMPKA Z SYMBOLEM KLUCZA |
|
 |
Puntoświr |
|
Witam ponownie, Bardzo dziękuję za pomoc. Najważniejsze, że już wiem co oznacza ten kluczyk. Myślałem, że coś się uszkodziło ale wówczas napisane byłoby chyba z czym jest problem. Dziękuję wszystkim jeszcze raz za pomoc i informacje. Pozostaje jeszcze problem szarpania silnika przy schodzeniu z prędkości. Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|