You Tube • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 




Obecny czas: 19 Gru 2018, 11:50

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 
 Post #839385 Wysłany: 13 Lip 2018, 11:37; 
 Temat postu: GP 1.4 t-jet 120 KM maximum rpm, odcinka ?
Offline
Sympatyk kropek

Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 16V 120KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Sport
Województwo: wielkopolskie [P]
Rejestracja: 12 Mar 2018,
Posty: 24
Witam jak w temacie. Nigdzie nie moge znaleźć sensownej odpowiedźi ( na angielskich forach również ).
Do jakich max obrotów kręci się ten silnik i kiedy następuje odcinka ? W specyfikacji technicznej widze ze maximum rpm to 6500 no i to by tez potwierdzał MES bo gdy podłączę kompa to widzę info że max zmierzone obroty to 6500, łączny czas pracy przy max obrotach ok 5s. Tylko w takim razie po jasną cholere tjety w Grande mają wyskalowany obrotomierz do 8000 a czerwone pole zaczyna się przy 6500 ?

[ Dodano: 13 Lip 2018, 10:37 ]

Oczywiście najłatwiej byłoby to sprawdzić ale może ktoś ma doświadczenia i odpowie bo ja nie lubie auta zarzynać.


Góra
 Profil  
 

 
 Post #839390 Wysłany: 13 Lip 2018, 12:13; 
 Temat postu: Re: GP 1.4 t-jet 120 KM maximum rpm, odcinka ?
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Abarth Grande Punto
Silnik: 1.4 16V 155KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kraków
Rejestracja: 13 Sie 2008,
Posty: 1270
Pomógł: 7
Jak miałem ~8 lat widząc do ilu wyskalowany jest prędkościomierz to gadałem iż dane auto tyle v-max jedzie :lol:
Ja mam odcinke przy ~6900obr robiąc łututututut :mrgreen:

_________________
K&N - 3" - GT1446 - 3" DP - sport kat 100cpsi - 2,5"
310ccm CorsaOPC , 550x180x65 fmic

209KM@5650rpm & 289Nm@3915rpm by cinsoft.pl & moto-race.pl


Góra
 Profil  
 
 
 Post #839393 Wysłany: 13 Lip 2018, 12:21; 
 Temat postu: Re: GP 1.4 t-jet 120 KM maximum rpm, odcinka ?
Offline
Sympatyk kropek

Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 16V 120KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Sport
Województwo: wielkopolskie [P]
Rejestracja: 12 Mar 2018,
Posty: 24
Hah, predkosciomierz z zapasem to ja rozumiem. Ale obrotomierz do 8 a odcinka przy 6,9 :? Coż włoska motoryzacja...


Góra
 Profil  
 
 
 Post #839395 Wysłany: 13 Lip 2018, 12:39; 
 Temat postu: Re: GP 1.4 t-jet 120 KM maximum rpm, odcinka ?
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Marcin
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.8 16V 130KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: HGT
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Warszawa
Rejestracja: 23 Lis 2014,
Posty: 111
Pomógł: 2
Ostryy, jeżeli silnik ( a raczej olej ) będzie rozgrzany to nic mu się nie stanie jak przez chwile popracuje na odcięciu. Sam możesz sprawdzić.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #839400 Wysłany: 13 Lip 2018, 13:34; 
 Temat postu: Re: GP 1.4 t-jet 120 KM maximum rpm, odcinka ?
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Abarth Grande Punto
Silnik: 1.4 16V 155KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kraków
Rejestracja: 13 Sie 2008,
Posty: 1270
Pomógł: 7
Ostryy napisał(a):
Hah, predkosciomierz z zapasem to ja rozumiem. Ale obrotomierz do 8 a odcinka przy 6,9 :? Coż włoska motoryzacja...


jak się modzi 1,4tjeta to kręci się silniki do 7500/7800 , co w tym dziwnego bo nie rozumiem ... pytanie takie właśnie ~8latka lekko patrząc

_________________
K&N - 3" - GT1446 - 3" DP - sport kat 100cpsi - 2,5"
310ccm CorsaOPC , 550x180x65 fmic

209KM@5650rpm & 289Nm@3915rpm by cinsoft.pl & moto-race.pl


Góra
 Profil  
 
 
 Post #839403 Wysłany: 13 Lip 2018, 18:30; 
 Temat postu: Re: GP 1.4 t-jet 120 KM maximum rpm, odcinka ?
Offline
Sympatyk kropek

Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 16V 120KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Sport
Województwo: wielkopolskie [P]
Rejestracja: 12 Mar 2018,
Posty: 24
To ze producent wzglednie inzynierowie projektojac auto wkladaja taki zestaw wskaznikow jaki ma pasowac do danej jednostki. Przeciez nikt nie zaklada ze przyszly uzytkownik bedzie modzil przy silniku. To tez moim zdaniem jesli pole ostrzegawcze obrotomierza zaczyna sie przy takiej a takiej predkosci obrotowej a w rzeczywistosci nastepuje juz odcinka to jest to mylace i wprowadzajace w blad. W autach ktorymi jezdzilem obrotomierz byl wyskalowany tak jak krecil sie silnik. Moje pytanie natomiast sie pojawilo bo chcialem zrozumiec dane prezentowane przez MES, by wiedziec ile razy auto bylo krecone do odciecia zanim stalem sie jego wlascicielem.
Tak czy inaczej odpowiedz otrzymalem. Dzieki


Góra
 Profil  
 
 
 Post #839404 Wysłany: 13 Lip 2018, 18:45; 
 Temat postu: Re: GP 1.4 t-jet 120 KM maximum rpm, odcinka ?
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Abarth Grande Punto
Silnik: 1.4 16V 155KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Silesia
Rejestracja: 15 Paź 2010,
Posty: 675
Pomógł: 3
Zawsze jest opcja wbicia III zamiast V i wtedy obroty polecą grubo w czerwone ;) Raz tak "zakręcilem" Rover 200 do 8500rpm :E

_________________
1,1bar @ 7100rpm


Góra
 Profil  
 
 
 Post #839405 Wysłany: 13 Lip 2018, 19:27; 
 Temat postu: Re: GP 1.4 t-jet 120 KM maximum rpm, odcinka ?
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Abarth Grande Punto
Silnik: 1.4 16V 155KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kraków
Rejestracja: 13 Sie 2008,
Posty: 1270
Pomógł: 7
Stare amerykańskie muscle miewały prędkościomierze do 110-120mph , bo nikt nie zakładał ,że ktoś więcej pojedzie. Co prawda wtedy a dziś to inna inność , teraz za przekroczenie (zależnie jakie) to lawetka , gleba , sądzik @usa , ale dawniej te v8 latały więcej jak 120mph :mrgreen:
Obrotek na większe obroty typu 8000 to takie bardziej rejsing , sport dizajn , seria kręci chyba 6500 odcinkę , ja mam podwyższoną

_________________
K&N - 3" - GT1446 - 3" DP - sport kat 100cpsi - 2,5"
310ccm CorsaOPC , 550x180x65 fmic

209KM@5650rpm & 289Nm@3915rpm by cinsoft.pl & moto-race.pl


Góra
 Profil  
 
 
 Post #839412 Wysłany: 13 Lip 2018, 22:51; 
 Temat postu: Re: GP 1.4 t-jet 120 KM maximum rpm, odcinka ?
Offline
Sympatyk kropek

Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 16V 120KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Sport
Województwo: wielkopolskie [P]
Rejestracja: 12 Mar 2018,
Posty: 24
No to by sie zgadzalo. Wychodzi wiec na to ze moj tjet przez te 10 lat uzytkowania byl krecony do odcinki 28 razy z czego max obroty zmierzone to 6550 i czas w jakim silnik pracowal na max obrotach to 3.6 sekundy. Wnioskuje wiec ze poprzedni wlasciciel a wlasciwie niemka zbytnio fury nie katowala :lol:


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Style based on FI Subsilver by phpBBservice.nl
Forum Fiata Punto © 2006 - 2013
Tłumaczenie: phpbbhelp.pl
phpBB SEO