|
Obecny czas: 19 Cze 2025, 19:09
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
kwiat |
#249964 Wysłany:
06 Maj 2009, 11:59; Temat postu: Problemy z hamulcami, możecie coś pomóc? |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.3 90KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Energy
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: Samborowo/Ostróda Rejestracja: 19 Maj 2008, Posty: 40
|
Witam!
Moje kłopoty zaczęły się po wymianie łożysk w przednich kołach. Wcześniej hamulce były bardzo dobre, bowiem wymienione zostały:
- cylinderki, szczęki, bębny przetoczone, przewody elastyczne z przodu, wymienione gumki i wyczyszczone zaciski z przodu, zalany nowy płyn.
Problemy zaczęły się od bardzo mocnego hamowania prawego tylnego koła. Po kilkugodzinnym odpowietrzaniu nie było widać poprawy, nie ruszał się prawy korektor siły hamowania. Wymieniliśmy ten korektor. Po jego wymianie:
- prawy przód i lewy tył odpowietrzają się bardzo dobrze, ciśnienie płynu przy odpowietrzaniu jest duże
- lewy przód i prawy tył odpowietrzają się słabo, tzn. płyn i powietrze leci, ale z dużo mniejszą siłą niż w przeciwnych kołach, ponadto pedał nie opada podczas wykręcenia odpowietrznika!!
- korektor, który został wymieniony w ogóle nie pracuje.
Wygląda mi to na słabe ciśnienie podawane przez pompę na te koła. Diagnoza padłą więc na pompę, którą wczoraj wymieniliśmy. Wygląda na to, że korektor już działa, bo koło z tyłu już nie hamuje jako pierwsze tak mocno. Układ jest dobrze odpowietrzony, jednak po napompowaniu pedału i odpaleniu silnika pedał jest miękki, bez pracy silnika jest twardy, czyli ok. Ciśnienie we wszystkich odpowietrznikach wydaje się być takie same. Jednak lewe przednie koło przednie słabiej hamuje niż prawe (ślady hamowania na asfalcie). Pomóżcie, co to może być bo już ręce opadają przy tych hamulcach!
_________________ był: Mk 1 SX 1.1 + LPG "Blue Hertz" jest: GP Energy 1.3 JTD 90 km
|
|
Góra |
|
 |
|
|
dzikidaniel |
#249981 Wysłany:
06 Maj 2009, 13:22; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto I 3d
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: GT
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Stara Kiszewa Rejestracja: 04 Mar 2007, Posty: 4202 Pomógł: 11
|
Podjedź na rolki i sprawdź czy siły się różnią czy po prostu jedno koło szybciej się zblokuje. Ściąga przy hamowaniu czy nie?
_________________ Nie kłóć się z głupim. Pierw ściągnie Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem...
Sprzedam części do Punto GT --> link
|
|
Góra |
|
 |
kwiat |
#249985 Wysłany:
06 Maj 2009, 13:35; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Jak koło się nie zablokuje to nie ściąga. Przy zablokowanym prawym kole przednim ściągnęło w lewo.
_________________ był: Mk 1 SX 1.1 + LPG "Blue Hertz" jest: GP Energy 1.3 JTD 90 km
|
|
Góra |
|
 |
dzikidaniel |
#249986 Wysłany:
06 Maj 2009, 13:36; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Przy zblokowaniu jednego kołą musi ściągać. Widocznie tarcze i klocki do sprawdzenia są.
_________________ Nie kłóć się z głupim. Pierw ściągnie Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem...
|
|
Góra |
|
 |
kwiat |
#249997 Wysłany:
06 Maj 2009, 14:05; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Tarcze i klocki mają przejechane ok 7000 km i ich stan jest bardzo dobry.
|
|
Góra |
|
 |
dzikidaniel |
#250251 Wysłany:
06 Maj 2009, 22:25; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Co nie znaczy że nie są do sprawdzenia. Obejżyj jeszcze zaciski i sprawdź czy jakiś się nie przyblokowuje.
|
|
Góra |
|
 |
ELX Driver |
#250290 Wysłany:
06 Maj 2009, 23:45; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Miejscowość: Katowice/Deblin Rejestracja: 02 Sty 2008, Posty: 92
|
kwiat napisał(a): Tarcze i klocki mają przejechane ok 7000 km i ich stan jest bardzo dobry.
Ale maja przejechane 7000 km cos moze byc nie halo ,nie wiem moze krzywo sie dotarly czy cos.
dzikidaniel ma racje warto je sprawdzic to w koncu o twoja 'D' chodzi 
_________________ ...:::Live to Ride:::......:::Ride to Live:::...
Moje kochane Złotko
|
|
Góra |
|
 |
kwiat |
#250359 Wysłany:
07 Maj 2009, 09:19; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Wg mnie klocki i tarcze są ok. Martwi mnie ten pedał, dlaczego tak późno łapie? Wcześniej wydaje mi się, że brał szybko, był twardy kawałek po naciśnięciu. Ale może tylko mi się tak wydaje... Raczej nie.
|
|
Góra |
|
 |
MarcinO |
#255417 Wysłany:
18 Maj 2009, 19:56; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: SWD Rejestracja: 05 Lut 2008, Posty: 328
|
Ja tez mam problem z chamulcami podczas gwaltownego chamowania wydaje mi sie ze przednie kola szybko sie blokuja i zawsze najpierw prawe, jesli nawierzchnia jest sucha to jeszcze ujdzie ale po deszczu to strach na droge wyjezdzac..  Wiem ze przod powinien chamowac mocniej niz tyl, ale czy to normalne ze po docisnieciu pedalu chamulca do konca (z calej sily) mozna reka obrocic tylnymi kolami? coprawda ciezko ale jest to mozliwe, zauwazylem tez ze po nacisnieciu pedalu tak by tylne kola zaczely chamowac, przednie sa juz prawie calkowicie zablokowane a rezerwa na pedale jest jeszcze dosc duza. Chamulce sa odpowietrzone, szczeki wymienione, dodam ze reczny jest igla. Co moze byc przyczyna??
_________________ Punto S 1.1 55 KM 97r
http://fiatpunto.com.pl/post216895.html#216895
Piszę poprawnie po polsku.
|
|
Góra |
|
 |
dzikidaniel |
#255435 Wysłany:
18 Maj 2009, 20:27; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Jak przód się za szybko blokuje to widocznie i tarcze i klocki się kończą. Co do tyłu to tak ma być. Tył się nie blokuje gdy podniesiesz auto. Były rozmowy o tym. Poszukaj.
|
|
Góra |
|
 |
MarcinO |
#255476 Wysłany:
18 Maj 2009, 21:41; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: SWD Rejestracja: 05 Lut 2008, Posty: 328
|
Klocki wygladaja na dobre jakies 8 mm i tarcze tez (nie maja rantu). Nie wiem mozliwe ze tak to jest w tych puntach ale jezdzilem juz kilkoma samochodami, co prawda innej klasy ale z przykroscia musze stwierdzic ze chamulce w moim punto w porownaniu do innych samochodow sa bardzo slabe. Ostatnio jechalem Fiatem SC i musze powiedziec ze chamulce brzytwa, lekie nacisniecie pedalu chcamulca odrazu dawalo we znaki.
_________________ Punto S 1.1 55 KM 97r
http://fiatpunto.com.pl/post216895.html#216895
Piszę poprawnie po polsku.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|