|
Obecny czas: 22 Cze 2025, 01:06
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 13 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Pawcio |
#32894 Wysłany:
12 Lip 2007, 20:41; Temat postu: Drganie kierownicy |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Toruń Rejestracja: 12 Lip 2007, Posty: 142
|
Witam wszystkich :) Mam taki o to problem: jak jadę samemu i bez ładunku to kierownica mojego punciaka mkI r.98 jest wporzadku ale jeżeli jadą 3 osoby to zaczyna drgać i się lekko kołysać (w lewo i prawo) dodam, że:
-zbieżność była ustawiana
-amortyzatory przednie są nowe
-felgi były wyważane
-przenoszenie kół z tylnej na przednią oś
-na oponach nie widać żadnych wybrzuszeń ani bąbli
Przed tymi zabiegami i po jest tak samo ..co to może być?
_________________ Zawsze i wszędzie Puntem wozić się będę!
Punto mk I, 1.1 SX, 55 KM, 98r.
VW Golf mk III 1.6
|
|
Góra |
|
 |
|
|
mrider |
#33284 Wysłany:
15 Lip 2007, 15:37; Temat postu: |
|
|
Przód zawieszenia zrobiłeś, a co z tyłem? Na 99% auto pod obciążeniem myszkuje po drodze ze względu na luzy i zużycia tylnego zawieszenia.
|
|
Góra |
|
 |
Pawcio |
#33343 Wysłany:
16 Lip 2007, 09:36; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
mrider napisał(a): Przód zawieszenia zrobiłeś, a co z tyłem? Na 99% auto pod obciążeniem myszkuje po drodze ze względu na luzy i zużycia tylnego zawieszenia.
Tył jest bez zarzutu amorki nie ciekną nie ma zadnych luzów i stuków (było sprawdzane)...nie wiem może to bedzie przyczyną jakaś usterka w kolumnie kierownicy?
VW Golf mk III 1.6
|
|
Góra |
|
 |
mrider |
#33377 Wysłany:
16 Lip 2007, 12:19; Temat postu: |
|
|
To że amorki nie ciekną itp nic nie znaczy. Ważna jest ich skuteczność oraz sprawdzenie/wymiana wszystkich połączeń elastycznych w zawieszeniu (wszystkie tuleje itp.)
Auto jest bezwypadkowe?
|
|
Góra |
|
 |
BobMF |
#33407 Wysłany:
16 Lip 2007, 15:19; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: BobMF
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Wrocław Rejestracja: 01 Kwi 2007, Posty: 1044
|
tuleje na wachaczach są ok ??
jak poszła mi tylna prawa tuleja to miałem problemy żeby wydostać się z kolein i auto było mało stabilne, tym bardziej z większym obciążeniem,
jak wymieniłem przednie tuleje to auto pewniej prowadzi się
może to tylko to
_________________ -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Wszystko do Diesla - wtryski, pompy, akumulatory i inne: domino.sklep.pl --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
|
|
Góra |
|
 |
Pawcio |
#33412 Wysłany:
16 Lip 2007, 15:27; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
mrider napisał(a): To że amorki nie ciekną itp nic nie znaczy. Ważna jest ich skuteczność oraz sprawdzenie/wymiana wszystkich połączeń elastycznych w zawieszeniu (wszystkie tuleje itp.) Auto jest bezwypadkowe?
Wszystko rozumiem ale myslę ze nie moze byc tam tak mocno wytłuczone skoro Punciak ma przejechane od nowości tylko 30 tyś.km 98r.
Bity nie był, ponieważ kupilem go w salonie
VW Golf mk III 1.6
|
|
Góra |
|
 |
BobMF |
#33415 Wysłany:
16 Lip 2007, 15:32; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: BobMF
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Wrocław Rejestracja: 01 Kwi 2007, Posty: 1044
|
w tylnej tulei metalowo gumowej przedniego wahacza nie chodzi nawet o samo zużycie gumy [wykruszenie czy spękanie], jeżeli oddzieli się ona od tulei albo obejmy to już powoduje ruch wzdłużny wahacza
jeżeli to okaże się to to, polecam wymiane również przednich, mniejszych, tulejek aby wszystko działało dłużej
_________________ -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Wszystko do Diesla - wtryski, pompy, akumulatory i inne: domino.sklep.pl --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
|
|
Góra |
|
 |
dydeq |
#35361 Wysłany:
27 Lip 2007, 17:07; Temat postu: Coś nie tak z układem kierowniczym |
|
 |
Forumowicz |
|
Co może być przyczyną tego, że gdy lekko poruszam kierownicą stojąc w miejscu
to coś w niej stuka, jakby przeskakiwało... W czasie jazdy nic takiego się
nie dzieje.
Jest to punto I z 1997 r., bez wspomagania...
|
|
Góra |
|
 |
esik1982 |
#268963 Wysłany:
29 Cze 2009, 22:32; Temat postu: Bicie na kierownicy |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Jakubowice/koło Krakowa Rejestracja: 21 Lip 2008, Posty: 119
|
Witam, wiem podobnych tematów jest mnóstwo, ale ja chciałem się tylko lepiej zorientować tak od tygodnia jak hamuję z prędkości 90-100km/h odczuwam silne bicie na kierownicy przenoszące się na cały samochód. Zaraz ktoś napisze, że tarcze do wymiany i pewnie będzie miał rację ja mam natomiast jeszcze jedno pytanie: przy skręcaniu szczególnie podczas parkowania kiedy skręcam mocno kierownicą słyszę stukot tak jakby z lewego koła z przodu sprawdzałem ale nic nie widać mam nowe wahacze, drążki i końcówki drążka, ustawioną zbieżność nic nie ściąga itp. Podejrzewam, że to może być poduszka z łożyskiem amortyzatora tylko nie wiem czy na pewno. Czy ktoś może spotkał się już z takim przypadkiem zastanawiałem się nad maglownicą ale łożysko jeszcze całe nie ma luzów itp. Nie wiem gdzie ręce wsadzić. Zapytam jeszcze o tarcze z tego co się orientuję to Brembo robi dobre tarcze ale podobno są robione w Polsce o to już nie jest to Brembo, kolega mi poleca tarcze ATE nie znam firmy i nie wiem czy warto zakładać te tarcze.
Z góry dziękuję za info
pozdrawiam
Esik
|
|
Góra |
|
 |
SOMEONE007 |
#268967 Wysłany:
29 Cze 2009, 22:38; Temat postu: |
|
 |
Szaman |
 |
Imię: Przemek
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.3 75KM mJTD
Paliwo: ON
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Rybnik Rejestracja: 03 Mar 2008, Posty: 5567 Pomógł: 34
|
|
Góra |
|
 |
esik1982 |
#268968 Wysłany:
30 Cze 2009, 22:55; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
Koła są wyważone problem istnieje tylko przy hamowaniu. Tak stukot taki jakby przeskakiwanie, dokładnie taki jak mówić jakby coś przeskakiwało.
[ Dodano: 29 Cze 2009 22:43 ] Koła wyważone bo mam nowe opony i nowe felgi. Jeszcze dzisiaj byłem sprawdzić czy to nie koła i jest git.
[ Dodano: 30 Cze 2009 22:55 ] Witam, sprawdzałem dzisiaj przy 120 i o dziwno nie ma bicia przy hamowaniu natomiast przy mniejszej prędkości czyli między 90 a 100 km/h bicie jest. O co chodzi ?? Jak już mówiłem koła sprawdzone i nowe także to raczej nie to.
|
|
Góra |
|
 |
karolbednarski |
#269257 Wysłany:
01 Lip 2009, 10:13; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Lodz Rejestracja: 29 Paź 2008, Posty: 489
|
|
Góra |
|
 |
esik1982 |
#269263 Wysłany:
01 Lip 2009, 10:48; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
No właśnie się zastanawiam czy to tarcze czy też to, że mam do wymiany z lewej strony z przodu łożysko amortyzatora i nie wiem co jeszcze bo nie mam czasu teraz rozebrać będę rozbierać w następny piątek.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 13 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|