You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 12 Sty 2026, 11:13

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #25592 Wysłany: 24 Maj 2007, 21:23; 
 Temat postu: Wspomaganie kierownicy
Puntoświr

Mam pytanie do użytkowników Punto I ze wspomaganiem kierownicy. Jak to u was wygląda z obrotami kierownicy z pozycji do jazdy na wprost do skrajnego położenia kół. Bo u mnie jest 1 i 1/4 w lewo i 1 i niecała 1/2 w prawo. Pytam, bo miałem Punto bez wspomagania i tam było 2 i 1/4 w każdą stronę. I czy każde auto ze wspomaganiem ma większy promień skrętu od wersji bez? (ze wspomaganiem promień dłuższy o szerokość auta - sprawdzone 8) )

Post #27273 Wysłany: 06 Cze 2007, 11:49; 
 Temat postu:
U mnie jest 1 i 1/2 w lewo oraz 1 i 1/4 w prawo, no chyba że pomyliłem kierunki :) Auto w wersji ze wspomaganiem ma mniejszy promień skrętu w porównaniu z wersją bez wspomagania ze względu konstrukcyjnego samej maglownicy, która jest wyposażona w prosty serwomechanizm ze sprzężeniem zwrotnym i potrzebuje ogranicznika umożliwiającego "zejście" ciśnienia z układu przy skrajnych położeniach maglownicy. Gdyby tego nie było to przy skręcie do oporu mogłoby dojść do uszkodzenia wspomagania (ze względu na stale pracującą pompę wspomagania) lub brak wspomagania przy skręcaniu w drugą stronę

Post #27320 Wysłany: 06 Cze 2007, 17:53; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kępno
Czy promień skrętu większy ma auto bez wspomagania to wątpie. bez wspomagania jest więcej obrotów kierownicy, bo jest inne przełożenie, bo jakby było o 1 obrot mnie jak w wrejsji ze wspomaganiem kręciłoby sie ciężej ;)

Post #27422 Wysłany: 07 Cze 2007, 11:53; 
 Temat postu:
Pitersen przełożenie jest faktycznie inne ale sam promień skrętu też jest nieznacznie większy w przypadku auta ze wspomaganiem. Zauważalne jest to np. przy ciasnym parkowaniu pod hipermarketem :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)