|
Obecny czas: 12 Sty 2026, 17:49
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
| Autor |
Wiadomość |
|
Pawelbrz |
#37874 Wysłany:
09 Sie 2007, 13:36; Temat postu: Irlandzkie ceny...Łożyska na wachaczach, amortyzatory itp... |
|
 |
| Puntoświr |
 |
Miejscowość: Killarney, Irlandia Rejestracja: 09 Lip 2007, Posty: 105
|
Pojechalem ostatnio do mechanika, bo slyszalem lekkie stukanie w zawieszeniu w tylnym lewym kole. Okazalo sie, ze mam wyjechane juz lozyska na wachaczach po lewej stronie, no i amortyzatory nie za zdrowe juz, wiec... zdecydowalem sie na remont. Wymiana łożysk na wachaczach obu koł, tylne amortyzatory, do tego lewa koncowka drazka kierowniczego i profilaktycznie olej z filtrem.
I tutaj sie wysuwa moje pytanie, z racji tego ze mieszkam w Irlandii chcialbym sie dowiedziec ile bym zaplacil za koncowke drazka kier., zestaw amortyzatorow na tyl i lozysk na wachaczach u nas w kraju?? tutaj zostalem skasowany 220 Euro!!! Wlosy mi deba stanely szczerze mowiac. Dodajac do tego wymiane oleju (Castrol 5 litrow chyba 36 Euro) i robocizne okolo 150 Euro calosc wyniesie mnie bagatela 400 Jurków!!! Czy to nie jest przesada ???
Patrzac dodatkowo na chore warunki i ceny ubezpieczen aut coraz mniej podoba mi sie posiadanie wlasnego auta w tym kraju  Chyba trzeba bedzie sie zastanowic nad przyprowadzeniem czegos od naszej Polski.
Pozdrawiam!!
_________________ mk1 SX 1.2 60KM '99 z kierownica po prawej stronie
|
|
| Góra |
|
 |
|
|
|
abdul |
#37878 Wysłany:
09 Sie 2007, 13:50; Temat postu: |
|
 |
| Puntoświr |
Miejscowość: Przeworsk Rejestracja: 11 Cze 2007, Posty: 136
|
|
ja za wymiane oleju Mobil + filtry zapłaciłem ostatnio ok 140 zł (wymiana gratis przy kupnie oleju)
Kolega zmieniał w uniaku filtry i olej mobil mineralny (z beczki) zapłacił 65 zł.
Pozostałych cen niestety nie znam (na szczęscie nie miałem przyjemności poznawać)
_________________ świece bosch, cewka bosch, a maszyna nie idiosz
|
|
| Góra |
|
 |
|
Grzegorz1151 |
#37883 Wysłany:
09 Sie 2007, 13:59; Temat postu: |
|
 |
| Puntoświr |
 |
Miejscowość: Kędzierzyn Rejestracja: 18 Maj 2007, Posty: 424
|
|
amortyzatory tyl w zaleznosci od firmy 40-80zl szt
koncowka drazka 23zl szt
zestwa naprawczy wahacza tyl 50zl szt
ceny z allegro nalezy doliczyc koszt transpor
co do robocizny zalezy od warsztatu i wojewodztwa ceny na prawde rozne
_________________ Prawdziwa moc tkwi tylko w TDI
|
|
| Góra |
|
 |
|
BobMF |
#37927 Wysłany:
09 Sie 2007, 17:35; Temat postu: |
|
 |
| Puntoświr |
 |
Imię: BobMF
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Wrocław Rejestracja: 01 Kwi 2007, Posty: 1044
|
|
ja za Castrol 5L zapłaciłem 89
za filtr dałem 14 [kupiłem 2 filtry w promocji za 28]
i samodzielna wymiana - na szczęście mam u przyszłego Teścia garaż z kanałem
_________________ -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Wszystko do Diesla - wtryski, pompy, akumulatory i inne: domino.sklep.pl --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
|
|
| Góra |
|
 |
|
Pawelbrz |
#37936 Wysłany:
09 Sie 2007, 18:16; Temat postu: |
|
 |
| Puntoświr |
 |
Miejscowość: Killarney, Irlandia Rejestracja: 09 Lip 2007, Posty: 105
|
Czyli dobrze slyszalem, ze ceny sa praktycznie takiesame u nas w kraju i w irlandii... rozni sie jedynie waluta.  No ale niestety chcac miec dobre autko trzeba o nie dbac, naprawiac je i placic za to niestety... A w moim przypadku dorwac tutaj jakis garaz z kanalem na wlasne potrzeby jest raczej nierealnym marzeniem 
_________________ mk1 SX 1.2 60KM '99 z kierownica po prawej stronie
|
|
| Góra |
|
 |
|
abdul |
#37992 Wysłany:
09 Sie 2007, 22:06; Temat postu: |
|
 |
| Puntoświr |
Miejscowość: Przeworsk Rejestracja: 11 Cze 2007, Posty: 136
|
|
BobMF filtr powietrza co ile zmieniasz?
_________________ świece bosch, cewka bosch, a maszyna nie idiosz
|
|
| Góra |
|
 |
|
BobMF |
#38029 Wysłany:
09 Sie 2007, 23:44; Temat postu: |
|
 |
| Puntoświr |
 |
|
szukam, szukam, szukam i... z notatek wynika, że wymieniałem jakieś 10.000 km. temu jak kupiłem auto
z książki wynika, że powinno wymieniać się filterek co 30.000 km albo co 2 lata
_________________ -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Wszystko do Diesla - wtryski, pompy, akumulatory i inne: domino.sklep.pl --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
|
|
| Góra |
|
 |
|
Grzegorz1151 |
#38035 Wysłany:
10 Sie 2007, 00:25; Temat postu: |
|
 |
| Puntoświr |
 |
Miejscowość: Kędzierzyn Rejestracja: 18 Maj 2007, Posty: 424
|
|
jak masz taki seryjny filtr to ja proponuje 2 razy w roku zmieniac , to nie kosztuje duzo
[ Dodano: 10 Sie 2007 00:25 ] to tez zalezy w jakich warunkach eksploatujesz auto:
-holowanie przyczep
-duze zanieczyszczenia powietrza
-czesta praca silnika na biegu jalowym
-dlugie przejazdy z malymi prdkosciami
nalezy wymieniac oleje i filtry powietrza czesciej ( normalnie 30 000 lub 2 lata) niz jest to zalecane
_________________ Prawdziwa moc tkwi tylko w TDI
|
|
| Góra |
|
 |
|
BobMF |
#38183 Wysłany:
10 Sie 2007, 16:53; Temat postu: |
|
 |
| Puntoświr |
 |
|
ja też preferuję wymianę filta powietrza częściej, kosztuje mało a oddycha Kropek pełną piersią 
|
|
| Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|