|
Obecny czas: 25 Cze 2025, 22:23
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
czerwius |
#623143 Wysłany:
30 Paź 2012, 21:40; Temat postu: Konsekwencje wyjęcia klocka hamulcowego |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Marcin
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: S
Województwo: łódzkie [E]
|
Witam. Mam takie skromne pytanie.. Co by się mogło stać gdybym wyjął klocek hamulcowy z przedniego koła, ten od wewnątrz? Wyleci ten okrągły tłoczek pchający klocek do tarczy i wycieknie płyn hamulcowy? Czy raczej dotrze do tarczy i zablokuje koło ? 
|
|
Góra |
|
 |
|
|
wojtass18 |
#623157 Wysłany:
30 Paź 2012, 22:06; Temat postu: Re: Konsekwencje wyjęcia klocka hamulcowego |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Wojtek
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
Miejscowość: SZCZECIN Rejestracja: 10 Gru 2009, Posty: 4596 Pomógł: 56
|
a co Ty chcesz jeździć z jednym i się zabić ?
|
|
Góra |
|
 |
domin45670 |
#623178 Wysłany:
30 Paź 2012, 22:45; Temat postu: Re: Konsekwencje wyjęcia klocka hamulcowego |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Dominik
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 25 Maj 2008, Posty: 14400 Pomógł: 128
|
Pedał pewnie pójdzie w podłogę, a jeśli rozpocznie się hamowanie, to lekko tyłem i kompletnym przodem (tym bez zdemontowanych części). Pewnie wywiniesz piruet i będziesz ciężko żałował "mądrej" decyzji 
_________________ PII 1.2 16v 3D Active 2002r. 128 000 km GRIGIO STEEL Gorąca Szesnastka Club
|
|
Góra |
|
 |
czerwius |
#623181 Wysłany:
30 Paź 2012, 22:48; Temat postu: Re: Konsekwencje wyjęcia klocka hamulcowego |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Nie mam zamiaru tak robić tylko zastanawiałem się po prostu co by się stało bo z klocka został już tylko kawałek metalu a wypłata w nast tygodniu 
|
|
Góra |
|
 |
wojtass18 |
#623191 Wysłany:
30 Paź 2012, 22:59; Temat postu: Re: Konsekwencje wyjęcia klocka hamulcowego |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Wojtek
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
Miejscowość: SZCZECIN Rejestracja: 10 Gru 2009, Posty: 4596 Pomógł: 56
|
to auto do odstawki do wypłaty, jak bym nie ryzykował
|
|
Góra |
|
 |
_marcin00_ |
#623195 Wysłany:
30 Paź 2012, 23:03; Temat postu: Re: Konsekwencje wyjęcia klocka hamulcowego |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Fiat Tipo II
Silnik: 1.4 16V 120KM
Wersja: Easy
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Toruń Rejestracja: 29 Sty 2010, Posty: 3642 Pomógł: 31
|
czerwius napisał(a): Nie mam zamiaru tak robić tylko zastanawiałem się po prostu co by się stało bo z klocka został już tylko kawałek metalu a wypłata w nast tygodniu  Jak blacha się wytrze to przeleci pomiędzy zaciskiem a tarczą hamulcową i się dowiesz co będzie - nagle wpadnie pedał w podłogę i żadnych hamulców dopóki nie przesunie się tłoczek do tarczy, czyli jakieś 3-4 pełne wciśnięcia hamulca, oczywiście po czymś takim jeszcze tłoczek może być do wymiany. Pewnie o tym że klocki się kończą wiesz od wczoraj? Nie rozumiem po co tak długo zwlekać z wymianą klocków, jak w najtańszym wypadku koszt nowych to około 40zł? A teraz będziesz miał i tarcze i klocki do wymiany.
_________________ Było: Fiat Punto II 1,2 16V HLX Było: Fiat Stilo 1,6 Trofeo Było: Fiat Grande Punto Sport 1,4 t-jet Jest: Fiat Tipo Easy 1,4 t-jet
|
|
Góra |
|
 |
czerwius |
#623210 Wysłany:
30 Paź 2012, 23:40; Temat postu: Re: Konsekwencje wyjęcia klocka hamulcowego |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Już wcześniej wiedziałem że mam klocki do wymiany tylko stało się źle bo podczas jazdy pękła mi tarcza bo już też nie była zbyt tęga i klocek wytarł się w mgnieniu oka, a teraz zamulając przy kompie rozmyślałem cóż by się mogło stać mając to jedynie na myśli 
|
|
Góra |
|
 |
Bryckas |
#627305 Wysłany:
22 Lis 2012, 19:38; Temat postu: Re: Konsekwencje wyjęcia klocka hamulcowego |
|
 |
Puntoświr |
 |
Silnik: 1.6 8V 90KM
Wersja: ELX
Województwo: Poza Polską
|
czerwius napisał(a): Już wcześniej wiedziałem czerwius napisał(a): stało się źle bo podczas jazdy pękła mi tarcza Kolego, wielki szacunek dla Ciebie...ale naprawdę nie rozumiem takich ludzi jak Ty... Rozumiem, kasa, brak możliwości wymiany, choroba itd. Ale pomyślałeś co by było, gdyby przy dużej prędkości pękła tarcza, bo była nieludzko cienka, zblokowała się z klockiem/zaciskiem i np. wpadasz w poślizg, uderzasz w inne auto itd,itd. Ktoś ginie, tragedia, no ale to przecież " nie Twoja wina", stało się... Kiedy ludzie zrozumieją, że auto to nie tylko dupowóz, ale i rzecz, o którą trzeba jakoś dbać, która się zużywa. Masakra. Przepraszam za OT, ale i pytanie tytułowe idiotyczne...
_________________ Moje primary auto- FORD MONDEO 2.5 V6 170PS w pełnej opcji. KOMBI 1999 z podtlenkiem LPG
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|