|
Obecny czas: 12 Sty 2026, 16:58
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 22 posty(ów) ] |
|
| Autor |
Wiadomość |
|
jezyczek0 |
#101927 Wysłany:
12 Mar 2008, 20:30; Temat postu: stkanie z tyłu |
|
 |
| Puntoświr |
 |
|
|
witam Przepraszam jesli to juz ktos pytal ale nie umiałem znalzc tematu
Słychac z tyłu delikatne stukanie byłom przegladzie powiedział ze wahacz jakies łozesko<zestaw nap ok 80zł>
Pytanie ile mozna jezdzic z takim stukaniem.jest to bardzo delikatne w tej chwili i tylko przy wolnej jezdzie słychac dobrze.naprawa natychmiastowa>jakie sa skutki nie naprawienia
POMOCY!!
_________________ jezyczek0
"W życiu piękne są tylko chwile dltego właśnie pamiętam dobrze ideał swój marzeniami żyłem jak król...."
http://pl.youtube.com/watch?v=lBgzbqeW-LA
|
|
| Góra |
|
 |
|
|
|
dzikidaniel |
#101934 Wysłany:
12 Mar 2008, 20:38; Temat postu: |
|
 |
| Puntoświr |
 |
Samochód: Punto I 3d
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: GT
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Stara Kiszewa Rejestracja: 04 Mar 2007, Posty: 4202 Pomógł: 11
|
Można jeździć tak długo aż koła nie odpadną
A tak na poważnie to rób to puku czas. Z robocizną więcej jak 120zł nie powinieneś zapłacić. A jeśli Ci się wybije za mocno to będzie belka do wymiany... O kwestji bezpieczeństwa nie wspomne...
_________________ Nie kłóć się z głupim. Pierw ściągnie Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem...
Sprzedam części do Punto GT --> link
|
|
| Góra |
|
 |
|
BobMF |
#102218 Wysłany:
13 Mar 2008, 12:17; Temat postu: |
|
 |
| Puntoświr |
 |
Imię: BobMF
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Wrocław Rejestracja: 01 Kwi 2007, Posty: 1044
|
|
... no i zajechana opona ... a jazda w koleinach może skończyć się nieprzyjemnie, raz nie mogłem wyrwać się żeby wrócić na swój pas podczas wyprzedzania
_________________ -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Wszystko do Diesla - wtryski, pompy, akumulatory i inne: domino.sklep.pl --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
|
|
| Góra |
|
 |
|
RAFI86 |
#102236 Wysłany:
13 Mar 2008, 13:19; Temat postu: |
|
 |
| Puntoświr |
Miejscowość: mazowsze:) Rejestracja: 10 Mar 2008, Posty: 553
|
|
radził bym to zrobic bo szkoda zawieszenia........ i ryzyko jest.....
|
|
| Góra |
|
 |
|
jezyczek0 |
#102290 Wysłany:
13 Mar 2008, 17:06; Temat postu: odp |
|
 |
| Puntoświr |
 |
|
|
dzieki dalem juz do mechaniora.powiedział ok135zł zalezy od srub.A jeszcze jedno.jesli chodzi o olej w skrzyni biegów.wymieniałem i teraz 1 i 2 przez kilka kilometrów ciezko wskakija?co moze byc przyczyną?
"W życiu piękne są tylko chwile dltego właśnie pamiętam dobrze ideał swój marzeniami żyłem jak król...."
|
|
| Góra |
|
 |
|
Tezet1956 |
#102329 Wysłany:
13 Mar 2008, 18:52; Temat postu: |
|
 |
| Puntoświr |
 |
Miejscowość: Beskid Wyspowy Rejestracja: 24 Paź 2007, Posty: 992
|
jezyczek0 napisał(a): co moze byc przyczyną?
Niewłaściwy olej.
_________________ Punto I 1,2 75 KM SX MPI '94
Punto II 1,2 60 KM MPI '01
Suzuki Grand Vitara 2,5 V6 144 KM '04
|
|
| Góra |
|
 |
|
giero19 |
#102330 Wysłany:
13 Mar 2008, 18:55; Temat postu: |
|
 |
| Puntoświr |
 |
Imię: Łukasz
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 16V 86KM
Wersja: HLX
Województwo: podlaskie [B]
Miejscowość: Białystok Rejestracja: 23 Lut 2008, Posty: 220
|
|
ja ostatnio wymieniałem tą TULEJE i przestało stukać, w obu kołach odrazu wymieniłem dla świętego spokoju i zajefajnie się trzyma drogi. No jeśli zacznie Ci koło już krzywo stawać to wymień....
_________________ Punto 2 - 1.2 16V HLX
|
|
| Góra |
|
 |
|
jezyczek0 |
#102363 Wysłany:
13 Mar 2008, 20:13; Temat postu: odp |
|
 |
| Puntoświr |
 |
|
|
wymieniłem na lepkos 80 ELFA?mowili ze taki ma byc
|
|
| Góra |
|
 |
|
Tezet1956 |
#102372 Wysłany:
13 Mar 2008, 20:24; Temat postu: |
|
 |
| Puntoświr |
 |
|
|
Sprawdź na forum, było to szeroko omawiane.
|
|
| Góra |
|
 |
|
jezyczek0 |
#102373 Wysłany:
13 Mar 2008, 20:26; Temat postu: odp |
|
 |
| Puntoświr |
 |
|
|
| Góra |
|
 |
|
pawku |
#108621 Wysłany:
27 Mar 2008, 23:07; Temat postu: Stukanie |
|
 |
| Sympatyk kropek |
Miejscowość: Elbląg Rejestracja: 27 Mar 2008, Posty: 5
|
|
A moim zdaniem to jest poduszka zawieszenia. Są tam po dwie poduszki z każdej strony. Wysiadają te przenie, mniejsze. Głównym objawem uszkodzonych poduszek jest stukanie podczas hamowania.
Sprawdź to. Jak się okaże że to poduszka to daj znać to ci powiem jak to wymienić domowym sposobem. U mechaniora chcą za to ok 500 zł.
|
|
| Góra |
|
 |
|
Ja_szczur |
#108633 Wysłany:
27 Mar 2008, 23:16; Temat postu: Re: Stukanie |
|
 |
| Puntoświr |
Miejscowość: Siedlce Rejestracja: 13 Cze 2007, Posty: 449
|
pawku napisał(a): A moim zdaniem to jest poduszka zawieszenia. Są tam po dwie poduszki z każdej strony. Wysiadają te przenie, mniejsze. Głównym objawem uszkodzonych poduszek jest stukanie podczas hamowania. Sprawdź to. Jak się okaże że to poduszka to daj znać to ci powiem jak to wymienić domowym sposobem. U mechaniora chcą za to ok 500 zł.
U mnie wali z tyłu jak przejeżdżam przez nierówności niesamowicie. Wymieniłem już amory i sprężyny i pomogło tylko trochę. Podejrzewam że to te poduchy o których wspomniałeś, tylko że u mnie nic nie wali przy hamowaniu, ale mimo wszystko podpowiedz jak to wymienić domowym sposobem.
_________________ Punto I 55KM + GAZ 97r.
|
|
| Góra |
|
 |
|
pawku |
#108949 Wysłany:
28 Mar 2008, 22:07; Temat postu: |
|
 |
| Sympatyk kropek |
|
|
Przede wszystkim sprawdź czy aby na pewno to są poduchy. Podnieś autko, zdejmij koło i zobacz jak wygląda poducha ta z prawej strony (tylko ta siada). Jeżeli jest szczelina (kilkumilimetrowa) pomiędzy gumą a metalem to poducha do wymiany.
A teraz jak wymienić:
Po zdjęciu koła podstaw drugi lewarek pod belkę (pierwszym podniosłeś samochód). Wykręć śruby z obydwu poduszek i powoli ( żeby nie uszkodzć przewodów hamulcowych, jak się trochę wygną to się nic nie stanie) opuść belkę w miarę nisko ale bez przesady.
Teraz wybij od spodu uszkodzoną poduszkę młotkiem (lekko wyjdzie).
I teraz najtrudniejsze.
Musisz dorobić sobie mały przyrząd do wciągnięcia nowej poduszki bo młotkiem jej nie wbijesz.
Jest to odpowiedniej średnicy przewiercona tuleja ze śrubą.
Kładziesz nową poduszkę u góry, od spodu zakładasz tuleję i śrubę tak aby przeszła przez tuleję, belkę i poduszkę. Śrubę możesz włożyć od góry albo od dołu jak ci wygodniej. Zakładasz nakrętkę i powoli dokręcasz patrząc czy poduszka równo z każdej strony chowa się w belce.
Dokręcasz do momentu aż delikatnie "prztyknie" albo jak poduszka dojdzie do belki. Żeby łatwiej wchodziło posmaryj zatoczenie poduszki smarem.
Jak poduszka będzie już na swoim miejscu to wykręcasz śrubę którą wciągałeś i lewarkiem powoli podnosisz belkę do góry i mocujesz spowrotem śrubami. Ot i cała filozofia.
Osobiście taką wymianę robię już na chodniku pod domem. więc jak parę razy wymiaenisz ( a często siadają te poduchy) to sam stwierdzisz że nie nie jest to wielki problem.
Ta tuleja musi być takiej średnicy żeby poduszka wciągana była do jej środka.
Jutro postaram się podać ci wymiary tej tulei i śruby i może strzelę jakieś fotki.
Być może jest jeszcze jakiś inny sposób na wymianę tej tulei, nie wiem. Ten sposób opracowałem sam włącznie z wymiarami tulei właśnie po tym jak skasowali mnie u mechaniora.
Mam nadzieję że jest to zrozumiałe co napisałem.
Jakby co to pytaj. Postaram się pomóc
|
|
| Góra |
|
 |
|
Ja_szczur |
#109067 Wysłany:
29 Mar 2008, 00:18; Temat postu: |
|
 |
| Puntoświr |
Miejscowość: Siedlce Rejestracja: 13 Cze 2007, Posty: 449
|
|
Jutro obejrzę jakby to miało wyglądać, a jakbyś mógł to wrzuć jakieś fotki to będzie git.
_________________ Punto I 55KM + GAZ 97r.
|
|
| Góra |
|
 |
|
pawku |
#110204 Wysłany:
31 Mar 2008, 20:22; Temat postu: Tuleja |
|
 |
| Sympatyk kropek |
|
Tą tuleję możesz trochę z jednej strony podszlifować wtedy lepiej się mieści przy wahaczu.
Śruba musi być takiej długości żeby przeszła przez poduchę, wahacz no i żebyś mógł swobodnie nakręcić nakrętkę dł. ok. 150-200mm.
Oczywiście pod nakrętkę daj podkłdkę i to też najlepiej jakąś wytoczoną, grubszą żeby ci podczas wciągania poduszki jej nie wcisnęło w otwór tulei.
Trochę to "trudnie" brzmi ale wierz mi jest to banalnie prosta robota.
http://fiatpunto.com.pl/img,IMG_47f12b97e7f011629.jpg
|
|
| Góra |
|
 |
|
sob24 |
#111255 Wysłany:
03 Kwi 2008, 16:20; Temat postu: |
|
 |
| Puntomaniak |
 |
Imię: Krzysiek
Samochód: Punto Evo 5d
Silnik: 1.2 8V 69KM
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Bochnia Rejestracja: 15 Lis 2007, Posty: 72
|
|
mialem ten sam problem i dzisiaj wymieniałem wlasnie te lozyska - zestaw naprawczy 53zl:) jak reka odjal:)
|
|
| Góra |
|
 |
|
Tezet1956 |
#111263 Wysłany:
03 Kwi 2008, 16:51; Temat postu: |
|
 |
| Puntoświr |
 |
|
|
Czy ktoś może wreszcie poprawić ten tytuł, bo już mnie wkurza. Co znaczy "stkanie"
|
|
| Góra |
|
 |
|
Fatal |
#111274 Wysłany:
03 Kwi 2008, 17:47; Temat postu: |
|
 |
| Puntomaniak |
Miejscowość: Sosnowiec Rejestracja: 12 Sty 2008, Posty: 69
|
sob24 napisał(a): mialem ten sam problem i dzisiaj wymieniałem wlasnie te lozyska - zestaw naprawczy 53zl:) jak reka odjal:)
a mógłbyś podać jakiś namiar na ten zestaw naprawczy jakiś numer czy jaką stronkę z tym związaną , i jak znasz numery tych łożysk , też mam do wymiany  będę bardzo wdzięczny za namiary dzięki
_________________ Punto 75KM ELX 3D wisienka
|
|
| Góra |
|
 |
|
pawku |
#111285 Wysłany:
03 Kwi 2008, 18:21; Temat postu: |
|
 |
| Sympatyk kropek |
|
sob24 napisał(a): mialem ten sam problem i dzisiaj wymieniałem wlasnie te lozyska - zestaw naprawczy 53zl:) jak reka odjal:)
kolega ma na myśli oczywiście zestaw naprawczy wahacza.......
|
|
| Góra |
|
 |
|
Tezet1956 |
#111338 Wysłany:
03 Kwi 2008, 19:42; Temat postu: |
|
 |
| Puntoświr |
 |
|
|
Fatal a czy mógłbyś użyć wyszukiwarki? Już tysiąc razy omawiane.
Chwilami to już odechciewa się zaglądać na forum.
|
|
| Góra |
|
 |
|
pawku |
#111411 Wysłany:
03 Kwi 2008, 21:32; Temat postu: |
|
 |
| Sympatyk kropek |
|
Fatal napisał(a): sob24 napisał(a): mialem ten sam problem i dzisiaj wymieniałem wlasnie te lozyska - zestaw naprawczy 53zl:) jak reka odjal:) a mógłbyś podać jakiś namiar na ten zestaw naprawczy jakiś numer czy jaką stronkę z tym związaną , i jak znasz numery tych łożysk , też mam do wymiany  będę bardzo wdzięczny za namiary dzięki
Numery łożysk nic ci nie dadzą. Zestaw naprawczy (jak sama nazwa mówi) to jest komplet: 2 łożyska, tuleja metalowa, tuleja plastykowa(ebonitowa?) 2 tulejki dystansowe, 2 uszczelniacze, śruba i nakrętka.
Samych łożysk się nie wymienia. Nawet jak ci się uda wyjąć i nie uszkodzić łożyska to i tak tuleja będzie tak zapieczona że będziesz ją musiał kupić więc nie opłaca się kupować każdego elementu z osobna bo w zestawie jest taniej.
A tak nawiasem mółwiąc to pewnie i tak uszkodziśz łożyska podczas wyciskania tulei na prasie.
|
|
| Góra |
|
 |
|
Fatal |
#111457 Wysłany:
03 Kwi 2008, 22:33; Temat postu: |
|
 |
| Puntomaniak |
Miejscowość: Sosnowiec Rejestracja: 12 Sty 2008, Posty: 69
|
Tezet1956 napisał(a): Fatal a czy mógłbyś użyć wyszukiwarki? Już tysiąc razy omawiane.
Chwilami to już odechciewa się zaglądać na forum.
przepraszam nie pomyślałem  sorki mam nadzieję że sie nie gniewasz 
_________________ Punto 75KM ELX 3D wisienka
|
|
| Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 22 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|