You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 21 Cze 2025, 01:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #133343 Wysłany: 08 Cze 2008, 21:41; 
 Temat postu: jakie sprężyny na tył gaz + hak + nadkola??
Forumowicz

Witam w moim Punto I 75 ELX mam gaz i hak (a to wszystko waży) do tego kiedyś założyłem plastikowe nadkola. Obecnie auto tak siedzi, że nawet jadąc samemu potrafi przytrzeć o plastikowe nadkole na większej nierówności. Potrzebuję sprawdzonych sprężyn na TYŁ co by mi utrzymały butlę z gazem, hak i z jedną osobę na tylnym siedzeniu bez przycierania na nierównościach. Znalazłem na Allegro jakieś firmy JAMEX http://www.allegro.pl/item378565824_spr ... 9_tyl.html czy ktoś to sprawdzał jak się spisują ??? Najchętniej kupiłbym od jakieś wersji VAN ale chyba nie było Punto I w tej wersji. Słyszałem że można włożyć sprężyny od Punto II są ponoć ciut dłuższe i mają jeden zwój więcej, poza tym średnica z obu stron się zgadza. Jakby była to prawda to bez wahania kupuję sprężyny od Punto II. Proszę napiszcie jakie sprężyny mam kupić ewentualnie czy mogę zastosować sprężyny od Punto II i czy osiągnę zamierzony efekt.

Pozdrawiam

Post #133344 Wysłany: 08 Cze 2008, 21:44; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląsk
Myślę, że powinieneś szukać sprężyn nie zwykłych (takie jak pokazałaś to chyba najzwyklejsze i wymiana nic nie da [albo da na jakiś czas]), a sportowych ale nie powodujących obniżenia samochodu - tzn sprężyny bardzo twarde i nie podatne na tak duże obciążenie + dobre amorki - a haku nie możesz zdemontować ? parę kilo mniej będzie.

Fiat Punto I 1.2 ELX 75 KM - kolor "Blue Midnigth" - to jest to -

Post #133348 Wysłany: 08 Cze 2008, 21:56; 
 Temat postu:
Forumowicz

Hak musi zostać. Zawieszenia nie chce obniżać przez sportowe sprężyny, a gdzie kupić sportowe które nie obniżają zawieszenia o których piszesz ??? Ja to bym go prędzej trochę podniósł a butla z gazem i hak lekko by go przydusiły i wyglądałby jak fabryczny. Ciekawe jak to jest z tymi sprężynami od Punto II ....

Post #133350 Wysłany: 08 Cze 2008, 21:59; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląsk
No chodziło mi raczej o sprężyny utwardzające ale nie obniżające - czy to sportowe czy nie tego już nie wiem - rzuciłem od tak - jak chcesz sprawdzić czy sprężynki z Punto II pasują najlepiej sprawdzić na szrocie czy są jakieś Punta do kasacji i można by po taniemu kupić i kasy nie stracić dużej.

Fiat Punto I 1.2 ELX 75 KM - kolor "Blue Midnigth" - to jest to -

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)