You Tube • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 




Obecny czas: 22 Sty 2018, 22:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 
 Post #750989 Wysłany: 17 Lis 2014, 19:47; 
 Temat postu: Usunięcie wspomagania
Offline
Sympatyk kropek

Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: lubelskie [L]
Rejestracja: 17 Lis 2014,
Posty: 16
Witam. Przestało mi działać wspomaganie. Zawracałem na podwórku, a gdy skręciłem maksymalnie w lewo zaświeciła się kontrolka, a kierownica zaczęła ciężej chodzić. Mam zamiar sprawdzić silniczek, czy to przypadkiem nie wina zimnych lutów. Jeśli okazałoby się, że to coś poważniejszego i musiałbym wymienić jakieś części i za nie sporo zapłacić wolałbym jeździć bez wspomagania. Nie wydaje mi się ono niezbędne, więc nie chcę ponosić dużych kosztów. Jak więc usunąć wspomaganie? Czy wystarczy wykręcić silniczek (podobno kierownica chodzi wtedy lżej)? Czy czerwona kontrolka wspomagania świeciłaby się wtedy cały czas? Jeśli tak to co zrobić by nie świeciła? Proszę o radę.


Góra
 Profil  
 

 
 Post #751005 Wysłany: 17 Lis 2014, 20:56; 
 Temat postu: Re: Usunięcie wspomagania
Offline
Puntoświr

Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Inne
Województwo: śląskie [S]
Rejestracja: 11 Sie 2011,
Posty: 1308
Pomógł: 32
Kontrolka będzie się wtedy świecić. Po wyjęciu silnika kierownica chodzi lżej.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #751017 Wysłany: 17 Lis 2014, 22:05; 
 Temat postu: Re: Usunięcie wspomagania
Offline
Puntomaniak

Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: śląskie [S]
Rejestracja: 22 Mar 2014,
Posty: 84
Pomógł: 4
Usunąć sterownik wspomagania i zrobić osiowanie proxi ,aby wyeliminować go z Body


Góra
 Profil  
 
 
 Post #751018 Wysłany: 17 Lis 2014, 22:09; 
 Temat postu: Re: Usunięcie wspomagania
Offline
Puntoświr

Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Inne
Województwo: śląskie [S]
Rejestracja: 11 Sie 2011,
Posty: 1308
Pomógł: 32
Ale czy ten błąd jest aż tak denerwujący? Brak wspomagania odczujesz przy pierwszym parkowaniu. Najlepiej przelutuj przekaźniki, niech będzie jak już jest.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #751022 Wysłany: 17 Lis 2014, 22:25; 
 Temat postu: Re: Usunięcie wspomagania
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Bogdan
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: ON
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice
Rejestracja: 15 Mar 2012,
Posty: 1947
Pomógł: 41
Edimixer napisał(a):
Po wyjęciu silnika kierownica chodzi lżej.

Tylko ciut lżej, o wiele ciężej niż w Punto bez wspomagania w serii (lepiej je naprawić, choćby dla bezpieczeństwa w sytuacji potrzeby wykonania nagłego manewru).

_________________
Image
Było: Punto II 3D 1,2 8V 2000r.
Jest: Renault Thalia 1,5 dCi 2005r.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #751029 Wysłany: 17 Lis 2014, 22:47; 
 Temat postu: Re: Usunięcie wspomagania
Offline
Sympatyk kropek

Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: lubelskie [L]
Rejestracja: 17 Lis 2014,
Posty: 16
Dziękuję za odpowiedzi. Będę się starał naprawić wspomaganie, ale jeśli za naprawę miałbym zapłacić około 2000 zł to wolę jeździć bez. Mam nadzieję, że przelutowanie pomoże.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #751032 Wysłany: 17 Lis 2014, 22:54; 
 Temat postu: Re: Usunięcie wspomagania
Offline
Puntoświr

Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Inne
Województwo: śląskie [S]
Rejestracja: 11 Sie 2011,
Posty: 1308
Pomógł: 32
Silnik wspomagania powinieneś znaleźć za ok. 100 zł, więc nie wiem skąd wziąłeś taką sumę.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #751035 Wysłany: 17 Lis 2014, 23:02; 
 Temat postu: Re: Usunięcie wspomagania
Offline
Sympatyk kropek

Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: lubelskie [L]
Rejestracja: 17 Lis 2014,
Posty: 16
Mówię o wymianie kolumny i czujnika, jeśli zaszłaby taka konieczność.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #751038 Wysłany: 17 Lis 2014, 23:04; 
 Temat postu: Re: Usunięcie wspomagania
Offline
Puntoświr

Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Inne
Województwo: śląskie [S]
Rejestracja: 11 Sie 2011,
Posty: 1308
Pomógł: 32
Całą kolumnę zmienisz za 200 zł.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #751040 Wysłany: 17 Lis 2014, 23:07; 
 Temat postu: Re: Usunięcie wspomagania
Offline
Sympatyk kropek

Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: lubelskie [L]
Rejestracja: 17 Lis 2014,
Posty: 16
To nie wiem czemu w internecie w wielu miejscach padają takie wysokie kwoty. Kilka razy spotkałem się z informacją, że wymiana kolumny to koszt około 1500, a czujnika skrętu około 400zł. Jeśli kosztuje tyle co mówisz to dobrze.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #751045 Wysłany: 17 Lis 2014, 23:15; 
 Temat postu: Re: Usunięcie wspomagania
Offline
Puntoświr

Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Inne
Województwo: śląskie [S]
Rejestracja: 11 Sie 2011,
Posty: 1308
Pomógł: 32
http://allegro.pl/fiat-punto-2-wspomaga ... 34952.html

[ Dodano: 17 Lis 2014 22:15 ]

http://allegro.pl/punto-ii-1-2-8v-3d-99 ... 26655.html


Góra
 Profil  
 
 
 Post #751051 Wysłany: 17 Lis 2014, 23:29; 
 Temat postu: Re: Usunięcie wspomagania
Offline
Sympatyk kropek

Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: lubelskie [L]
Rejestracja: 17 Lis 2014,
Posty: 16
Ja natomiast znalazłem między innymi takie opinie co do kosztu:
Image
Image


Góra
 Profil  
 
 
 Post #751053 Wysłany: 17 Lis 2014, 23:43; 
 Temat postu: Re: Usunięcie wspomagania
Offline
Puntoświr

Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Inne
Województwo: śląskie [S]
Rejestracja: 11 Sie 2011,
Posty: 1308
Pomógł: 32
Planowałeś naprawiać samochód w ASO? Za zaślepkę zderzaka po kolizji do Grande policzyli nam ponad 70 zł (całe szczęście bezgotówkowo). Wybij sobie z głowy te serwisy.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #751110 Wysłany: 19 Lis 2014, 21:17; 
 Temat postu: Re: Usunięcie wspomagania
Offline
Sympatyk kropek

Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: lubelskie [L]
Rejestracja: 17 Lis 2014,
Posty: 16
Nie planowałem naprawiać w ASO, ale nawet mi do głowy nie przyszło, żeby różnice w cenie były tak duże.

[ Dodano: 19 Lis 2014, 20:17 ]

Okazało się, że wystarczyło przelutować. Teraz wszystko działa.


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Style based on FI Subsilver by phpBBservice.nl
Forum Fiata Punto © 2006 - 2013
Tłumaczenie: phpbbhelp.pl
phpBB SEO