|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 14:43
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
pyjter |
#633246 Wysłany:
26 Gru 2012, 10:35; Temat postu: Problem z ponownym odpaleniem |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Piotr
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 65KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: ELX
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 17 Kwi 2012, Posty: 6
|
Witam wszystkich użytkowników forum. Od pół roku jestem bardzo szczęśliwym posiadaczem kropka i od dłuższego czasu przeglądam forum korzystając z Waszych porad.
Od razu po zakupie zdecydowałem się na montaż instalacji LPG. Niestety mam z nią mały problem po "zgaśnięciu" samochodu na gazie (gdy np. dodam mało gazu) samochód nie chce odpalić. Trzeba kręcić rozrusznikiem około 10 sekund zanim samochód ponownie zapali. Na benzynie nie ma takich problemów. Jutro wybieram się z tym do gościa, który mi ją montował (instalacja jest na gwarancji) i prosiłbym o podpowiedź co może być tego przyczyną. Za pierwszym razem gościu mnie zbył (specjalistą w dziedzinie motoryzacji to ja nie jestem i gościu mi wmówił, że tak może się dziać) a teraz chciałbym powalczyć o to, by w końcu działało to poprawnie. Tym bardziej, że taki problem z odpaleniem może być bardzo niebezpieczny w czasie jazdy.
Pozdrawiam wszystkich, Piotrek
|
|
Góra |
|
 |
|
|
BogdanK |
#633272 Wysłany:
26 Gru 2012, 13:43; Temat postu: Re: Problem z ponownym odpaleniem |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Bogdan
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 15 Mar 2012, Posty: 2114 Pomógł: 51
|
Jakiego typu masz instalację LPG? Zawsze się odpala auto na benzynie i w zależności od rodzaju instalacji LPG, po osiągnięciu wskazanej temperatury przez silnik, instalacja sama się przełącza na zasilanie gazowe lub w starszych typach instalacji musiał to robić kierowca. Piszesz, że na benzynie problem nie występuje, chyba nie odpalasz auta na gazie? W butli z gazem masz LPG w stanie ciekłym, a samochód jeździ na LPG w stanie lotnym - do tego służy zamontowany parownik - ale płyn w układzie chłodzenia musi być zagrzany do np. 40 stopni C.
Góra |
|
 |
pyjter |
#633433 Wysłany:
27 Gru 2012, 11:01; Temat postu: Re: Problem z ponownym odpaleniem |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Piotr
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 65KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: ELX
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 17 Kwi 2012, Posty: 6
|
Auto odpalam na benzynie oczywiście, na gaz przechodzi automatycznie po osiągnięciu przez silnik temperatury 40 stopni. Problem z odpaleniem pojawia się tylko gdy samochód mi "zgaśnie" już po przełączeniu na gaz (np. dodam za mało gazu i przyduszę samochód). Wtedy pojawiają się problemy z ponownym odpaleniem samochodu. Muszę około 10 sekund kręcić rozrusznikiem by mi odpalił
|
|
Góra |
|
 |
BogdanK |
#633451 Wysłany:
27 Gru 2012, 13:04; Temat postu: Re: Problem z ponownym odpaleniem |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Bogdan
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 15 Mar 2012, Posty: 2114 Pomógł: 51
|
W takiej sytuacji najlepiej podjechać na regulację / sprawdzenie instalacji gazowej (może masz zbyt ubogą mieszankę gazową, dodatkowo jeżdżenie na takiej mieszance może doprowadzić do przepalenia uszczelki pod głowicą).
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|