You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 14 Cze 2025, 19:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ] 

Które "jajka" byś kupił?
Hertz DCX 690 (cena ok. 200) 0%  0%  [ 0 ]
Hertz ECX 690 (cena ok.300) 7%  7%  [ 2 ]
Magnat Classic 694 (cena ok. 170) 0%  0%  [ 0 ]
Blaupunkt THx 693 (cena ok. 210) 11%  11%  [ 3 ]
JBL GT5-963 (cena ok. 200) 7%  7%  [ 2 ]
JBL GTO 937(cena ok. 250) 11%  11%  [ 3 ]
zaryzykowałbym inwestycje w fabryczne miejsca HERTZ ECX 87 (150PLN) w podszybie i HERTZ DCX 100 (120PLN) w fabryczne tylne miejsca 4%  4%  [ 1 ]
Szkoda by mi było tych pieniędzy aby inwestować w audio w kropku :) 15%  15%  [ 4 ]
w ogóle nie kupiłbym głośników eliptycznych 44%  44%  [ 12 ]
Razem głosów : 27
Autor Wiadomość

Post #117436 Wysłany: 21 Kwi 2008, 19:04; 
 Temat postu: [audio] punto 1 + radio + głośniki do 500-600PLN
Sympatyk kropek

Miejscowość: Poznań
Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum.

Temat wałkowany 100 razy jednak jak wiadomo każdy przypadek jest inny stąd też rodzą się moje pytania :)

Trochę wstępu:

Posiadam punto w wersji pierwszej. Mój obecny sound-system wygląda następująco – radyjko sony 4x35W na kasety + głośniki oryginalne pionieer 10W 87mm i do tego z tyłu też oryginalne 100mm również 10W pioneery (u mnie robią za basowe – haha!!) . Jednym słowem skandal. Uszy więdną, chociaż ostatnio coś pomieszałem w ustawieniach, podokręcałem mocowania i nie gra tak źle jak grało wcześniej.

Na dłuższą metę nie ujadę jednak z tym sprzętem więc chciałbym trochę rozbudować audio w moim punciaku - nie przkraczając jednak sumy 600PLN.

Niedawno byłem u kolegi w samochodzie który też ma „kropka” – ma jakies radyjko clairona i głośniki 16x9 Hertza DCX 169 w półce – natomiast z przodu pozostawione te oryginalne pykadełka. Miód w porównaniu do mojego sprzętu! Wszystko ładnie zamaskowane w półce, żeby nie korciło amatorów cudzej własności.

Radyjko szperałem, szperałem i wyszperałem – Kenwood W312SAY. Albo może jakiś Clairon – DB189RMP i DB188RMP. Cena za kenwooda ok 250 za clairona przeszło ok. 100 więcej - ze względów finansowych - wybór chyba padł na to tańsze radyjko :)

Problem pojawia się natomiast w przypadku doboru głośników. Ze względów finansowych odpada montaż w panelach bocznych.
W miejscach fabrycznych nie za bardzo jest co wrzucić - a boję się ryzykować kupując na podszybie głośniki 87mm hertza za 170 i do tyłu jakieś podobne z tą różnicą że o średnicy "aż" 100mm.

Miałem możliwość usłyszenia podobnego zestawu u znajomego (o którym wcześniej wspominałem) i przyznam szczerze, że niebo do ziemii - przy takim wkładzie finansowym (czy jest w ogóle sens pakować więcej w tego typu auto??) w zupełności by mi to wystarczyło.
Chciałbym tylko aby jakość była satysfakcjonująca, nawet gdy się zrobi odrobinę głośniej niż zwykle - a to chyba nie jakieś wygórowane wymagania, prawda ? ;)
Chce możliwie najprostszy komplet grający bez dodatkowego wzmacniacza, o którym można powiedzieć z czystym sumieniem, że gra ładnie – a nie żeby powodował opuchnięcie bębenków jak w tej chwili.

Podsumowując:

- głośniki oryginalne zostawiłbym w podszybiu
(czy 87mm hertz'e za 170PLN grały by w ogóle lepiej w tym miejscu montażowym??)

- chciałbym aby dobrze grało na samym odtwarzaczu - z pominięciem wzmacniacza - radio posiada 4x50W (DIN 4x30W)

- w tylnią półkę wrzucić "jajka" o możliwie najlepszym dźwięku i najbardziej szerokim paśmie.

- zamaskować głośniki w półce specjalnym materiałem przepuszczającym dźwięk aby uniknąć sytuacji, że ktoś się pokuśi na te głośniki - walić je ale szyby już by było szkoda :)
Koszt takiego montażu z tego co się dowiedziałem 80-100PLN. Może ktoś zna jakąś dobrą firmę w Poznaniu której można powierzyć takie zadanie? Albo w jakich cenach robią to konkurencyjne firmy?

Co do głośników - Przeglądałem, przebrałem i oto wyniki:
Hertz DCX 690 (cena ok. 200)
Hertz ECX 690 (cena ok.300)
Magnat Classic 694 (cena ok. 170)
Blaupunkt THx 693 (cena ok. 210)
JBL GT5-963 (cena ok. 200)
JBL GTO 937(cena ok. 250)

Co radzicie drodzy forumowicze? Co byście zrobili na moim miejscu? Wszelkie porady mile widziane :)
Ewentualnie jakieś alternatywne konfiguracje ?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Post #117457 Wysłany: 21 Kwi 2008, 19:56; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Bartek
Samochód: Punto I 3d
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: GT
Województwo: świętokrzyskie [T]
Miejscowość: Skarżysko Kamienna
6x9 w półkę, a 87 z przodu będzie dawać sopranik. 8) według mnie taki zestaw cię będzie satysfakcjonował. Ja jeździłem z takim zestawem i naprawdę cudnie gra. Polecam jeszcze ten model http://www.pioneer.pl/pl/products/25/131/201/TS-A6903i/index.html
U mnie gra model starszy stylistycznie można powiedzieć i bass naprawdę był soczysty grając pod samym radiem

Post #117467 Wysłany: 21 Kwi 2008, 20:14; 
 Temat postu:
Swój chłop
Awatar użytkownika

Imię: Łukasz
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: ELX
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice
adi.degora chce sprzedać głośniki :P

http://allegro.pl/item350839709_hertz_e ... znan_.html

powiem Ci, że ja mam 16cm w półce, i chyba wolę 1-drożne 16, niż 2 lub 3 drożne 6x9". Niby fajne, bo całe pasmo masz na jednym głośniku, ale nie możesz dać sobie zwrotnicy tak, żeby niskie tony leciały z 16ek, a srednio-wysokie z głośników fabrycznych :) (przynamniej ja mam take plany)

Image

Post #117788 Wysłany: 22 Kwi 2008, 12:32; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Bartek, Pioneery które polecasz wezme pod uwagę jak już dojdzie do zakupu. Chociaż słyszałem powielające się opinie narzekania na pioneera.

Głośniczki adi.degory widziałem już wcześniej na allegro. Przez moment chciałem się już zapożyczać ale szybko (na szczęście) ochłonąłem :)
W chwili obecnej czekam za dopływem środków do życia więc nie mogę się pokuśić :)

Jestem ciekaw jaki efekt dałoby dorzucenie w przyszłosci do takiego kompletu w fabryczne miejsca na podszybiu jakiegoś markowego głośnika 87mm?
Ma tam ktoś z Was coś bardziej sensownego?

Uzupełnia to w jakiś sposób 16x9 z tylniej półki?
Pytam osób które mają taką konfigurację? I jakie ewentualnie głośniczki na podszybie polecacie (widziałem magnaty carfit 87, hetze ecx 87, blaupunkty gtx 352, alpine sxe-0825S, boss audio gt322, mac audio mobile 87, pyle 87mm - ale nic nie słyszałem)?

Z drugiej strony czytając tyle wątków na forum mam obawe, że byłby to pieniądz wyrzucony w błoto.

Same dylematy :mrgreen: :) Czym więcej czytam tym mniej wiem...
W każdym bądź razie dziękuję za podpowiedzi

Post #117817 Wysłany: 22 Kwi 2008, 13:33; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

szyna napisał(a):
16x9

6X9 powielasz ciągle ten sam błąd :) co do głośników 87mm to tylko sopran można z nich uzyskać nic więcej, ale tył uzupełni resztę

Post #117824 Wysłany: 22 Kwi 2008, 13:44; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

BARTEKcoupe napisał(a):
6X9 powielasz ciągle ten sam błąd :)

tfuuu... oczywiscie chodzi o 6x9 - nie wiem dlaczego uparłem się na te 16x9.

:)

Żeby zamknąć się w tej kwocie nie mam chyba zbytnio wyboru.

Do zakupu pozostało mi jeszcze troche czasu więc na razie nie spieszy mi się zbytnio. Jakbyście mieli jakieś sugestie z chęcią poczytam.

A co myślicie żeby zamiast elips w półkę wrzucić jakieś trójdrożne 20cm ?

Dzięki!
Pozdrawiam

PS. Bartek a u Ciebie poza pioneerami z tyłu (o których pisałeś) co się składa na sprzęt audio? Jakie głośniki masz na przodzie i co im dźwięk zapodaje ?

Post #117825 Wysłany: 22 Kwi 2008, 13:57; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Cytuj:
PS. Bartek a u Ciebie poza pioneerami z tyłu (o których pisałeś) co się składa na sprzęt audio? Jakie głośniki masz na przodzie i co im dźwięk zapodaje ?

Na chwile obecną z tyłu gra PIONEER TS-A6911 a z przodu TS-A172C(tylko głośnik niskotonowy)+ seryjne alpine razem na zwrotnicy. Niedługo przybędzie następny komplet TS-A172C. w tej chwili gra to na radiu blaupunkta 4x45 i jestem zachwycony 8)

[ Dodano: 22 Kwi 2008 12:57 ]
zapomniałem dodać zdjęcia znajdziesz tu http://fiatpunto.com.pl/topic6907-15.html

Post #117828 Wysłany: 24 Kwi 2008, 22:58; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Widzę, że u Ciebie przód zdecydowanie ciekawiej się prezentuje :)

Z wyborem radia nie mam zbytnio problemu ale z tymi głośnikami to już sam nie wiem :komp:

Chociaż słyszałem u kumpla te hertze 6x9 na dobrym radyjku, wspomagane tymi atrapami głośników na przodzie i grało naprawdę fajnie.

Teraz waham się czy 6x9" czy może jednak okrągłe 20cm (przez wyniki ankiety). Może jakbym wziął głośniki do 200PLN to starczyłoby na jakieś 87mm do 100PLN :mrgreen: :?: Hmm...

Jak tylko wleci zwrot podatku (pytanie tylko kiedy? :) ) to trzeba będzie się przekonać na własnej skórze :)

[ Dodano: 24 Kwi 2008 22:58 ]
Mam jeszcze kilka pytań:

Pisałem to już w innym temacie ale zostałem zbyty, i to chyba słusznie! :eye: Faktycznie lepiej jak zamieszczę to w bardziej odpowiednim (i do tego własnym temacie). Więc do rzeczy...

Tym razem dla osób posiadających głośniki 6x9 w tylniej półce:

1)
Co tam macie za sprzęt w półce? Czym jest uzupełniony (radio, dodatkowe nagłośnienie). I jakie są wasze odczucia akustyczne? Krótka opinia mile
widziana 8) :?:

2)
Sami montowaliście czy powierzyliście montaż jakiejś wykwalifikowanej jednostce (jakiś sklep car-audio czy coś) :?:

3)
Czy macie zamaskowane głośniki w półce przed amatorami cudzej własności czy po prostu macie gdzieś tylnią szybę ;D :?:

Post #118938 Wysłany: 25 Kwi 2008, 13:02; 
 Temat postu:
Puntoświr

Miejscowość: 42-530
ja rozwazajac takie i rozne inne opcje jednak zamowilem zestaw paneli do przednich drzwi + Helixy DB 62.1, koszt 430 zlotych za calosc. Wiem ze to jest drozej niz planujesz, ale jak u kumpla slyszalem z tylu jajka, dosc dobre JBL, ale nie pamietam modelu, i z przodu takie dziadostwo, ze przod praktycznie nie gral, to jednak sie zle czulem w tak naglosnionym aucie.

A zakladajac 200 za jajka, i 100 za cos dobrego na przod - to juz prawie 70 % ceny mojego zestawu (ktory jest w drodze do mnie - jak zamontuje opisze wrazenia), tyle ze tez - gdy jajka beda bardziej jako basowe glosniki robily, z dobrym przodem, moze to tez calkiem fajnie grac. I wydaje mi sie ze bedziesz zadowolony. Tylko w wyborze 6x9 Ci nie pomoge niestety ;)

Post #119069 Wysłany: 25 Kwi 2008, 21:20; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Miejscowość: prawie Bytom ;>
sarsplot mądrze prawi grać ma z przodu
już jakoś tak człowiek jest zbudowany żeby słyszeć co jest przed nim

gdyby Pan Bóg chciał żeby głośniki w półkę montować dał by nam uszy z tyłu głowy :wink:

[ Dodano: 25 Kwi 2008 20:20 ]
o przepraszam za literówkę ofc sarsolot

kurcze jak te klawisze są blisko siebie :D

Post #119145 Wysłany: 26 Kwi 2008, 02:08; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Helixy DB 62.1 prezentują się całkiem ciekawie (i tak też pewnie grają) :mrgreen:
Ciekawa alternatywa z tymi panelami... bardzo kusząca w dodatku xD ale...
...pojawia się kłopot montażu, wygłuszenia itp. a to też kosztuje.

Sarsolot sam montujesz sprzęcicho? Czy zlecasz to komuś?
Tweeter gdzie masz zamiar wstawić?
Gdzie kupiłeś panele i głośniki że wyszło tak okazyjnie? Czy może sam stworzyłeś te panele ? :)
Patrząc na cenę paneli (300), głośniki (200) to już mam 500, do tego radyjko + instalacja (głośników) i nie dam rady na raz :roll:

Wie ktoś może ile orientacyjnie liczą sobie firmy za montaż takich paneli, łącznie z wygłuszeniem drzwi i podłączeniem głośników w panelach :?:

Pierwszorzędnie kupię raczej tylko jaja do tyłu i radio, a z czasem dokulam na zestaw taki jak sarsolot i wtedy to już będzie miód - więcej w punciaka nie ma co ładować chyba :)

Samo przejście na CD i wrzucenie 6x9 w półkę, po przesiadce z obecnej "porażki" i tak będzie skokiem o kilka lat świetlnych w kierunku teraźniejszości :)

Sarsolot napisz jak już będzie Ci grało. Jestem ciekaw wrażeń (tych z samym montażem również).

Opinie osób korzystających z 6x9" o które pytałem w poprzednim poście nadal mile widziane :)

Post #119183 Wysłany: 26 Kwi 2008, 10:22; 
 Temat postu:
Puntoświr

Miejscowość: 42-530
po kolei ;)

Z tego co wyczytałem , to bez wzmacniacza Helixy sa jednym z najlepszych, o ile nie najlepszym wyborem. Dodatkowo, miesiac temu na allegro wszystkie chodzilu po 299, teraz spadły o 100. I za 200 sie kupi z przesyłką.

Panele kupiłem na allegro, użytkownik zajcu007, jezeli teraz nie ma, zapewne niedlugo wystawi, ew. napisz do niego. Ktos juz na tym forum u niego zamawiał, jest zadoiwolony z jakości wykonania, i z kontaktu. Ja tez z nim umowilem sie co i jak ma wygladac - a cena atrakcyjna.

Montował bede sam, czas na to znajde, dwoch lewych rak chyba tez nie mam, ksiazke i opisy jak zdjac tapicerke tez posiadam, wiec mysle ze sie uda. Jeszcze musze troche poczytac o wygluszaniu co i jak, bo szkoda majac zdjete tego nie wygluszyc, Chyba ze bedzie duzy koszt.

Ogolnie zamierzalem zrobic audio za 1000 w kropku, ale wydałem na to rowne 800 zlotych, wraz z http://www.pioneer.pl/pl/products/25/12 ... index.html , nie liczac wygluszenia - troche przekracza Twoj budzet, jak zamontuje zobaczymy cyz bylo warto :)

Co do montazu, to mysle ze ze stowke sobie za takie cos policza, wiec wg mnie dosc duzo. Co do wrazen z montazu, to jakis uzytkownik, bodajze Doman, zrobil juz fotorelacje z montazu takiego cuda ;) A tweetery nie wiem wlasnie - albo zakupie plastiki te kolo regulacji lusterek i sie pobawie czy mi cos wyjdzie, albo zamontuje na podszybiu.

Z innej beczki - jezeli nie jestes audiofilem mysle, ze z samych 6x9 + jednak cos grajace na przod (chocby te blaupunkty z postu obok - jezeli wejda) wyciagniesz calkowicie zadowalajacy efekt. Dodatkowo, jak to zaargumentowal moj kumpel, gdy oni jezdza w wiecej osob, lepiej im sie slucha z tylu, bo jak da wiecej dzwieku na przod, to sami siebie nie slyszą.

PS . Ciekawostka - ja tez po zmianie z Kenwooda, calkeim dobrego radia, ale juz wiekowego i 4x25 a nie 4x50 (weiec rzeczywista zapewne tez o polowe mniejsza) zauwazylem roznice na zestawie standardowym - tyl Nokia, nie wiem jakie , przod w ogole nie wiem co - nie rozkrecalem. Tylko teraz mi swiszcza wysokie tony (wiem, moze jestem wyczulony :P)

Post #119245 Wysłany: 26 Kwi 2008, 15:50; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

sarsolot napisał(a):
Panele kupiłem na allegro, użytkownik zajcu007, jezeli teraz nie ma, zapewne niedlugo wystawi, ew. napisz do niego. Ktos juz na tym forum u niego zamawiał, jest zadoiwolony z jakości wykonania, i z kontaktu. Ja tez z nim umowilem sie co i jak ma wygladac - a cena atrakcyjna.

Właśnie ja kupiłem od tego użytkownika i polecam bo zna się na rzeczy :D

sarsolot napisał(a):
Montował bede sam, czas na to znajde, dwoch lewych rak chyba tez nie mam, ksiazke i opisy jak zdjac tapicerke tez posiadam, wiec mysle ze sie uda. Jeszcze musze troche poczytac o wygluszaniu co i jak, bo szkoda majac zdjete tego nie wygluszyc, Chyba ze bedzie duzy koszt.

Montaż nie jest trudny i bardzo dobry jest opis w dziale zrób to sam. Mi niestety fundusze się wyczerpały i wygłuszę dopiero kolo września

Post #120521 Wysłany: 30 Kwi 2008, 16:28; 
 Temat postu:
Puntoświr

no ja się pod temat podłączę i powiem tak:

zabawa w audio w aucie jest niestety wbrew pozorom kosztowna.

szczerze powiedziawszy jakbym wiedział że tyle wyjdzie w sumie to nie brałbym się za to:P no ale . już jest to co jest więc nie ma co grymasić.

Wszystko robiłem sam i jako tako to wyszło. do pełni szczęścia brakuje mi tylko porządnego radia z mp3. (porządne to takie które bez zakłuceń i nie przerywa płyt ~ 300 zł)

mój rachunek sumienia:

- subwoofer: głośnik, deski , materiał , kleje , wkręty , i inne pierdoły ~400 zł. miało być tanio - wniosek lepiej kupić gotowe . dlaczego ?? mniej roboty = wcale, mniejszy burdel w domu = wcale . Jedyny pozytyw satysfakcja że gra i to całkiem nieźle.

- panele drzwiowe : ~40 zł . tutaj się opłaciło bo 150 czy 200 dać za panele to trochę przesada.

- głośniki front : PB ES6C. 220zł z przesyłką jeśli mam być szczery konstrukcja nie powala. JAk dla mnie jakieś słabo wykonane. nie wiem czy z mojej winy czy może niedopatrzenie sprzedającego ale membrany zaczynają się odklejać . :/ trzeb będzie butaprena wyjąć z szafki

- wzmacniacz 4 kanałowy blaupunkt , na całe szczęście wszystko działa, już się bałem że coś popsułem ale jak się okazało jeden z kabli rozdzielających sygnał był popsuty. 160 zł

- kable zasilające 250 zł + kable głośnikowe z różnymi konektorami coś koło 70 zł

przydało by się wytłumić no ale ........... dźwięk mnie zadowala.

reasumując moją wypowiedź stwierdzam że robiąc samemu człowiek się zmęczy , zdenerwuje, wkurzy , zirytuje,................... i takie tam ale chyba jednak warto przynajmniej póki ktoś nie zakosi tego wszystkiego :)

reasumując ponownie lepiej przekalkulować wszystko na spokojnie i potem dopiero się brać do roboty.

pozdrawiam

Post #120538 Wysłany: 30 Kwi 2008, 17:20; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

no,no ale daj jakieś fotki :P robienie to samemu może i jest kosztowne ale satysfakcji na pewno masz dużo z własnej pracy :D

dziaracz napisał(a):
głośniki front : PB ES6C. 220zł z przesyłką jeśli mam być szczery konstrukcja nie powala. JAk dla mnie jakieś słabo wykonane. nie wiem czy z mojej winy czy może niedopatrzenie sprzedającego ale membrany zaczynają się odklejać . Ekhm... trzeb będzie butaprena wyjąć z szafki

nie lepiej na gwarancji oddać?? :?:

Post #120545 Wysłany: 30 Kwi 2008, 17:46; 
 Temat postu:
Puntoświr

BARTEKcoupe napisał(a):
no,no ale daj jakieś fotki Razz robienie to samemu może i jest kosztowne ale satysfakcji na pewno masz dużo z własnej pracy Very Happy

fakt przyjemność ze słuchania czegoś co zrobiło się samemu pozostanie :)

fotki popstrykam w weekend. :) i zapodam.

BARTEKcoupe napisał(a):
nie lepiej na gwarancji oddać?? Question

tylko że nie wiem czy to z mojej winy się tak stało czy może faktycznie lipne jakieś te głośniki .

koszt przesyłki napewno znacznie przewyższy cenę kleju a i znów mieć dziury w drzwiach przez napewno kilka jak nie kilkanaście dni :/ nie nie będę ryzykował

[ Dodano: 30 Kwi 2008 17:46 ]
więc narazie boki, będą jeszcze raz owijane tym razem materiałem co się nie będzie brudził. chciałem na szybko prędko zrobić boki żeby do montażu przystąpić i pod.....łem od matuli trochę sztruksu :P

kolor ni w ... ni w oko ale zawsze coś .

kolejna warstwa zlikwiduje drobne nierówności i będzie grać muzyka.

jedyny żal to taki że nie wyszlifowałem tego za pomocą szpachli i papierka , no ale człowiek się na błędach uczy. :/

Image

Image

Image

Image

Post #120604 Wysłany: 30 Kwi 2008, 19:58; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

naprawdę ładnie to wygląda, ale jak obijesz to eko-skórą będzie bajka. Pod skórke połóż cieniutką gąbkę nie dość ze wygładzi nierówności to będzie miękkie w dotyku.

Post #120611 Wysłany: 04 Maj 2008, 16:35; 
 Temat postu:
Puntoświr

BARTEKcoupe napisał(a):
naprawdę ładnie to wygląda, ale jak obijesz to eko-skórą będzie bajka. Pod skórke połóż cieniutką gąbkę nie dość ze wygładzi nierówności to będzie miękkie w dotyku.

wim wim :) :)

[ Dodano: 04 Maj 2008 16:35 ]
Image

Image

Image

fotek kilka.

skromnie bo skromnie bo i po co więcej :)

pierwsze foto pokazuje przeciągnięcie kabli zasilających. No nie powiem natrudziłem się z tym ustroństwem ale przeszło uffff.

drugie foto to moja buda , własnej konstrukcji . Mimo słabej mocy (tylko 200 RMS) gra naprawdę ładnie. Coś kosztem czegoś niestety bagażnik już prawie nie istnieje.

ostatnie foto to taki mały myk . Może nie jest to wzór estetyki ale spełnia swoje zadanie. Mam jakąś pewność że tuba nie biega po bagażniku beztrosko :).

Pasy mocujące zrobione z kawałka pasa do którego doszyłem rzepy. Łatwo zdjąć i wyjąć budę:P . Koszty naprawdę niewielkie bo szlufka w sklepie kosztuje 0,50 zł metr paska też coś koło tego , do tego rzep za jakąś złotówkę z metra i tanim kosztem mocowanie zdaje egzamin.

Post #121657 Wysłany: 04 Maj 2008, 17:17; 
 Temat postu:
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Samochód: Punto II FL 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Wersja: Dynamic
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Twierdza Poznań
dziaracz napisał(a):
Coś kosztem czegoś niestety bagażnik już prawie nie istnieje.

Co Ty gadasz, jeszcze pół bagaja zostało ;-)

***Ty ze spaloną gumą, patrz jak się toczę z dumą... ***

Post #121669 Wysłany: 04 Maj 2008, 17:48; 
 Temat postu:
Puntoświr

adi.degora napisał(a):
Co Ty gadasz, jeszcze pół bagaja zostało Wink

drugie pół zajęte przez zapas bo w jego prawidłowym miejscu znajduje się gaz :P

Post #163754 Wysłany: 31 Sie 2008, 02:02; 
 Temat postu: Mała zmiana planów ;)
Sympatyk kropek

dziaracz ładnie musi grać ten Twój sprzęt. Prezentuje się równie wyśmienicie ;) szkoda że bagażnika zabrakło w projekcie 8)

Odświeżę nieco temat ;)

Dorobiłem się ostatnio radyjka - chciałem kupić kenwooda ale dostałem od znajomego w atrakcyjnej cenie Pionka DEH-4700MP. Z tego co znalazłem w instrukcji ma na wyjsciu 4x27W DIN.

Czytając wszystkie wypowiedzi - zamiast się szczypać postanowiłem skutecznie raz a w miarę dobrze (bez specjalnych wodotrysków) nagłośnić kropka. Obecnie mam fabryczne pioneery - lipa na maxa - chociaż i tak po zmianie radia jest o niebo lepiej.

Chciałbym wrzucić panele w drzwi - do nich dołożyć głośniki 165mm odseparowane a cyki od nich wrzucić w podszybie.
Do tego z czasem przydałoby się uzupełnić jakoś tył - tutaj też nastąpiła zmiana pomysłu - z 16/9" na (??i tu właśnie problem??) w półkę .
Jakiej mocy muszą być głośniki aby radio sobie z nimi radziło?

Z głośników, które miałem do tej pory okazję przesłuchać najbardziej odpowiadają mi hertze. Dlatego też w panele myślałem zamontować Hertz DSK 165.

Kolejne pytanie - co byście polecali do tyłu - nie widzę innego rozwiązania niż montaż w półce. Chciałbym, żeby obeszło się bez wzmacniacza i subwoofera w bagażniku.

Na parę głośników nie chciałbym wydawać więcej niż 250 PLN. Jakie inne głośniki brać pod uwagę?

Gdzie dostać dobre jakościowo panele - widzieliście gdzieś może w cenie poniżej 280 PLN?

Mam więc prośbę do osób pamiętających podobne rozterki - skomentujcie mój pomysł - ewentualne błędy merytoryczne skorygujcie, napiszcie sugestie, które Wam ślina na język przynosi ;)

Cholernie ciężko mi podjąć jakąkolwiek decyzję. Raz, że nie ma możliwości przesłuchania i sprawdzenia jak grają poszczególne głośniki w różnych konfiguracjach a dwa że punto w wersji pierwszej jest strasznie ubogo potraktowany jeśli chodzi o możliwości seryjne audio.

Może macie godną polecenia konfigurację - możecie podać orientacyjny koszt tej inwestycji ;) (bez radia)

Jeszcze raz dzięki za wszelkie opinie...

Pozdrawiam

Post #214481 Wysłany: 01 Lut 2009, 13:34; 
 Temat postu:
Urwis
Awatar użytkownika

Imię: Marcin
Silnik: 1.6 8V 90KM
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Czerwionka/Rybnik
Odświeżam i zadaje pytanie !! to samo co szyna...

Image

Post #214498 Wysłany: 01 Lut 2009, 13:53; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

szyna napisał(a):
Gdzie dostać dobre jakościowo panele - widzieliście gdzieś może w cenie poniżej 280 PLN

ja mam do sprzedania panele 2x16cm do 5d

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)