You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 21 Cze 2025, 01:23

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #758867 Wysłany: 15 Sty 2015, 13:11; 
 Temat postu: Podgrzewanie płynu chłodzącego
Puntomaniak
Awatar użytkownika

Imię: Filip
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.3 90KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Sport
Województwo: lubuskie [F]
Miejscowość: Nowa Sól
Pewnie niejeden posiadacz kropka w szczególności wersji 1.3mjet zastanawiał się co zrobić aby w jego kabinie było odrobinę chociaż cieplej.
Siedzenie w kurtce i zaciskanie palców u stóp, coby były się w stanie jeszcze później ruszać, do przyjemnych nie należy :wink: . O ile na krótkich przelotach to nie przeszkadza, to w czasie dłuższej podróży staje się dosyć sporym problemem (u mnie zwłaszcza po stronie pasażera - czyt. Ukochanej Małżonki :wink: )

Przeglądając forum trafiłem na wątek o nagrzewnicy elektrycznej. Jest tylko jeden minus...no może dwa. Problematyczny montaż jak się domyślam i kwestie finansowe (ok 1000zł jak pisał autor tematu).

Możliwe, że jest inne, tańsze rozwiązanie tego tematu.
Otóż w niektórych autach stosuje się podgrzewacze płynu chłodzącego. Poniżej przykład podgrzewacza stosowanego np w nissanie czy renault z silnikiem dci
Załącznik:

Do całości potrzebny jest oczywiście układ z przekaźnikami, które będą sterować poszczególnymi grzałkami i rzecz jasna termostat, który będzie pilnował aby całości nie zagotować, chociaż wydaje mi się, że przy obiegu płynu przez układ chłodzenia jest to raczej mało prawdopodobne. Całość oczywiście trzeba wyposażyć w główny wyłącznik, którym można załączać układ tylko w razie potrzeby.

Można też zastosować uniwersalny podgrzewacz dostępny na allegro za ok 200zł.
Załącznik:

W tym przypadku mamy już wszystko czego nam potrzeba.
Całość wydaje mi się najlepiej zamontować przed wejściem do nagrzewnicy, aby uzyskać optymalny efekt.

Sam jeszcze osobiście tego nie robiłem ale poważnie się nad tym zastanawiam.
Co sądzicie o takim podejściu do tematu?

Post #758885 Wysłany: 15 Sty 2015, 15:09; 
 Temat postu: Re: Podgrzewanie płynu chłodzącego
Puntoświr

Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: podkarpackie [R]
Jaką moc maja te grzałki . Czy alternator to wytrzyma.

Post #758886 Wysłany: 15 Sty 2015, 15:51; 
Puntomaniak
Awatar użytkownika

"-moc urządzenia nie jest przypadkowa i wynosi 500watt , tym samym nadaje się do wszystkich grup pojazdów, wyposażonych w alternatory o różnej mocy - zarówno benzynowych jak i diesla.

Dogrzewacz nie spowoduje nadmiernego ubytku energii nawet w autach małogabarytowych(przy sprawnej instalacji elektrycznej), które są wyposażone w alternatory mniejszej mocy np. fiat seicento, vw lupo, renault clio etc.

W autach gdzie alternatory mają mniejszą wydajność niż 40AMPER zalecane jest podłączenie tylko dwóch grzałek z trzech lub używanie dogrzewacza w krótkich sekwencjach czasowych jeśli auto jest użytkowane na krótkich dystansach."

"Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do pracy czasowej, nie jest przystosowane do pracy ciągłej ze względu na duże obciążenia prądowe. Zasila układ grzania świec do osiągnięcia temperatury 50 stopni. Po osiągnięciu żądanej temperatury termostat rozłącza układ. Przekaźniki sterowane są podświetlanym włącznikiem, który należy zamontować w kabinie."

To tak odnośnie gotowego zestawu z alledrogo.

Z powodzeniem można zastosować oryginalne urządzenie podgrzewające z innego auta z 4 grzałkami. Trzeba się tylko upewnić jaką dane urządzenie ma moc i wyposażyć układ sterujący w dodatkowy przekaźnik działający analogicznie do pozostałych.
Jeżeli chodzi o termostat to nie wiem czy jest to jakieś urządzenie dodatkowe, czy zwyczajnie grzałka pracuje na takiej zasadzie, że powiedzmy osiąga temp. 50 stopni i się wyłącza i po spadku poniżej jakieś temperatury znów się włącza.
Niektóre bezpieczniki chyba działają bodaj na tej zasadzie, że są w nich metale o różnej rozszerzalności cieplnej tylko nie pamiętam jak to się nazywa i czy takie coś dokładnie ma tam zastosowanie :mrgreen:

Niestety nasze auta nie są w takie coś wyposażane, także ciężko mi się wypowiedzieć jak dokładnie taki układ sterujący działa w poszczególnych autach, a dokładniej termostat.
Może jest na forum ktoś, komu temat jest lepiej znany.

Ogólnie rzecz biorąc jest to tańsza alternatywa dla elektrycznej nagrzewnicy.
Z tego co wyczytałem można takie coś dodatkowo zainstalować w autach wyposażonych w LPG aby szybciej podgrzać płyn idący do parownika i tym samym szybciej przełączyć auto na gaz.
Nie wiem na ile w tym przypadku jest to przydatne, bo mając wcześniej auto z LPG nie widziałem takiej potrzeby bo działo się to bardzo szybko, chyba, że kogoś zbawi minuta lub trzy :wink:

Post #759205 Wysłany: 17 Sty 2015, 15:09; 
Sympatyk kropek

Miejscowość: Kraków
termostat jest osobno zakładam, ale jest w tym zestawie z allegro.
Jeżeli chodzi o zestaw z allegro to ja bym poszedł w ten mniejszy na dwie grzałki (350W) żeby bardziej oszczędzać instalację.
Dodatkowo w tym zestawie brakuje mi czegoś co sprawdza napięcie w instalacji i wyłącza układ jak spadnie poniżej ustalonej wartości.
No i ja najchętniej to bym zrobił układ bezobsługowy który startuje z opóźnieniem po włączeniu silnika i wyłącza się po osiągnięciu temp oraz w przypadku spadku napięcia.
Przymierzam się powoli do takiego projektu, tylko znajdę kogoś ogarniętego w okolicy który mi pomoże :D

GP 1.3 JTD 90KM '06

Post #759216 Wysłany: 17 Sty 2015, 16:33; 
Puntomaniak
Awatar użytkownika

Znalazłem taki komputerek sterujący tym wszystkim w całkiem inteligentny sposób ale niestety nie można w nim zastosować innego czujnika. Jest on w zestawie z jakimś czujnikiem, który niestety trzeba przykleić do obudowy grzałki lub jakoś wkleić a to prowizoryczne rozwiązanie.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)