You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 18 Cze 2025, 23:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #173469 Wysłany: 25 Wrz 2008, 14:29; 
 Temat postu: Brak iskry na jednym cylindrze. Kontrolka wtrysku
Forumowicz

Miejscowość: Pomorskie
Witam wszystkich! :wink:

Mam duży probem z moim kropkiem. :( Posiadam wersję z '95 jest to 1.1 55 S. Od jakiegos czasu (2 tygodnie) calkowicie znikla iskra z jednego cylindra.(pierwszy od lewej) Sprawdzałem już wszystko, ani to nie jestes świeca, ani kabel wysokiego napięcia, ani nawet cewka (kupilem druga i te same obiawy). Poprostu po zapaleniu silnika (a zapala bez problemu) chodzi na 3 gary, da sie jechać ale z 55 koni robi sie 30 i wyprzedzają mnie skutery. Wczesniej takie obiawy pojawialy sie przy odpaleniu rano jak byla wilgotna pogoda lecz ustawalo to po doslownie 3 sekundach po tzw lekkim "przegazowaniu". Teraz zostalo juz tak na stałe. Od czasu do czasu wedle humoru kropka zapala sie kontrolka wtrysku, ktora gasnie po chwili i znowu sie zapala. Kto spotkał sie z podobnym problemem, bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam!

Post #173824 Wysłany: 26 Wrz 2008, 00:51; 
 Temat postu:
Przeczyść styki centralki i sprawdź okablowanie na drodze centralka - cewki. Kontrolka wtrysku w PI to kontrolka silnika znana z nowszych modeli. Coś nie tak dzieje się z cewką i centralka sygnalizuje jej awarię. Cewka jak napisałeś jest dobra, więc pozostaje zrobić to co napisałem. Jeśli po tym nic się nie zmieni to prawdopodobnie centralka jest uszkodzona.

Post #173856 Wysłany: 26 Wrz 2008, 08:39; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: zamość
ja stawiam na komputer 99% jest uszkodzony

Post #174043 Wysłany: 26 Wrz 2008, 21:33; 
 Temat postu:
Puntomaniak

jak widać na załączonym obrazku

Image

jeżeli pada coś przed cewka to nie ma iskry na dwóch świecach, wiec problem masz z cewką, albo kablem, albo świecą, sprawdź też masę silnika

uwaga: może jeszcze pasc w cewce jedno z wtórnych uzwojeń (jedno wtórne na jedna świece) i nie ma iskry na jednej świecy, ja miałem problem z kablami, niby dobre, ale jak było wilgotno i gorąco, to gdzieś było przebicie, trzeba je dobrze spiąć spinkami, żeby były daleko od wszelakich elementów silnika.

powodzenia!

Post #174087 Wysłany: 26 Wrz 2008, 22:53; 
 Temat postu:
Forumowicz

Miejscowość: Pomorskie
Samochód jest od trzech dni u znajomego mechanika. Sprawdzony został komputer (centralka) okazało się, że coś było nie tak elektronik zmienił części (które niby są już stare) podłączył i urządzenie działa. Komputer podłączyliśmy do innego punto i działa bez problemu. Okazuje sie wiec ze to nie komputer. Iskry dalej nie ma na jednym garze, a impuls za to ten który powinien iść do cewki idzie na karoserie.... czyli gdzieś w wiązkach jest przebicie do masy albo coś innego. Ciężka sprawa, bo ciężko to zlokalizować. Dziękuję bardzo za wszystkie porady. Pozdrawiam Wszystkich :)
Jeśli ktoś będzie mi jeszcze w stanie pomóc to bardzo proszę pisać.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)