|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 20:06
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 15 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
dziaracz |
#57744 Wysłany:
25 Paź 2007, 11:40; Temat postu: wycieraczka tylnej szyby - nie parkuje na swoim miejscu. |
|
 |
Puntoświr |
|
Witam. moje pierwsze autko i mój pierwszy post.
Punto 1.1 Sx i już na dzień dobry mam problem. Chodzi mi o wycieraczkę tylnej szyby. Chodzić chodzi nie powiem. Działać działa , tylko nie tak jak powinna. Po przetarciu szyby i wyłączeniu przełącznika wycieraczki, zostaje w miejscu w którym została wyłączona. Nie wraca samoistnie w miejsce spoczynku czyli na dole szyby. Trochę jest to niewygodne takie spoglądanie w tył i skupianie się na tejże wycieraczce żeby utrafić odpowiedni moment w którym zniknie ze środka szyby. Ponoć te autka tak mają. I niby powinienem cieszyć się że wogule dziła.
Jak można naprawić ten feler, od czego zacząć?? czy ktoś z was drodzy forumowicze spotkał się z takim przypadkiem jak mój.
za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuję.
_________________ uno, due, tre quatro..... punto
|
|
Góra |
|
 |
|
|
jarosz19 |
#57858 Wysłany:
25 Paź 2007, 17:40; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: S
Województwo: wielkopolskie [P]
|
moze nasmarowac bys musial hmm.....
_________________ PUNTO S 1.1 1997
|
|
Góra |
|
 |
dzordz1984 |
#57861 Wysłany:
25 Paź 2007, 17:56; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: biała podlaska Rejestracja: 06 Wrz 2007, Posty: 21
|
to nie wina braku smaru otóż powrotem wycieraczki steruje układ elektroniczny i dwa miedziane łączniki ktore łaczą sie z miedziana ściezką na kole zebatym w mechanizmie wycieraczki i dzieki temu zapewniaja dopływ pradu i odpowiednie miejsce zatrzymania sie tejze wycieraczki... wiec aby naprawic ten problem warto sprawdzic jak sie owe "łaczniki" miedziane maja i czy aby napewno dobrze sie stykaja ze sciezkami na zebatce... a druga opcja to ten elektroniczny układ... jednak jego naprawa raczej nie wchodzi w gre, jak cos to pewnie tylko wymiana ....
_________________ punto I 97 1,2 8V 75 KM - czerwona strzała.
wszyscy wiedzą, że tego nie da sie zrobic i wtedy przychodzi ten ktory nie wie i robi to....
|
|
Góra |
|
 |
dziaracz |
#58049 Wysłany:
26 Paź 2007, 11:07; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
czyli jak rozumiem najlepiej rozkręcić tylna klapę, dostać się do mechanizmu wycieraczki i przetrzeć wszystkie styki. Całkiem sensownie to brzmi bo przecież styki mogły zaśniedzieć. Przy najbliższej okazji będę musiał trochę pogrzebać.
Dzięki wielkie za szybką odpowiedź.
_________________ uno, due, tre quatro..... punto
|
|
Góra |
|
 |
Jezozwierz2 |
#64059 Wysłany:
15 Lis 2007, 09:58; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Gdańsk Rejestracja: 29 Paź 2007, Posty: 17
|
a mi wogle wycieraczki nie działają. to jest dopiero kłopotliwe. ale obiecuje ze cos z tym zrobie. na tył też mi nie psika płyn, ale po co ma psikać skoro wycieraczki niedziałają prawda... 
|
|
Góra |
|
 |
olo707 |
#70610 Wysłany:
08 Gru 2007, 20:42; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
mi nie wracaja bo mam uszkodzony sterownik ktory jest kolo sliniczka z tylu taki w bialej plastikowej obudowie...trzeba kupic nowy a w zestawie tylko z silnikiem do wycieraczki...
|
|
Góra |
|
 |
Kafarek23 |
#204402 Wysłany:
03 Sty 2009, 16:28; Temat postu: |
|
 |
Forumowicz |
 |
Miejscowość: Warszawa/Zambrów Rejestracja: 14 Lis 2008, Posty: 4
|
Koledzy ja tylko rozebrałem ten silniczek i nic tam nie widziałem ale gdy rozebrałem tę kostkę z układem okazało się że tam zaśniedziały ścieżki więc szukałem silnika kompletnego i sprawnego pojechałem w niedziele na żerań w warszawie (giełda) tam nabyłem niby dobry silnik przestrzegam klienci którzy sprzedają te silniki Wiedzą o śniedziejących płytkach gdy na Twoich oczach sprawdzają silnik podłączają się na krótko czyli za tę płytkę wtedy gdy silnik jest dobry będzie pracował a nie przed płytkę.  OSZUŚCI
Moje rozwiązanie było takie gdy rozebrałem tę kostkę z układem i zlokalizowałem zaśniedziałe miejsce, zlutowałem za pomocą kawałka drucika w izolacji miejsce w którym była przerwa fakt że wycieraczka nie wraca na miejsce ale działa gdy przekręcam przełącznik 
|
|
Góra |
|
 |
halina |
#204482 Wysłany:
03 Sty 2009, 20:15; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Wielkopolska koło Poznania. Rejestracja: 27 Maj 2008, Posty: 153
|
To tylko do tego wątku .
To moje spostrzeżenie i nauka na przyszłość dla mnie. U mnie nie działała wycieraczka tylna jak miałam otwarty bagażnika. Jechałam 40km nie zamkniętymi drzwiami bagażnika. Cóż typowe dla mnie.......;-)
Ile się na wkurzałam ,a lało wtedy mocno,a ona nie chodzi. .Jak doszłam do przyczyny,że tylko bagażnik jest otwarty ,to również okazało się ,że śruba się poluzowała i kombinerkami ją dokręciłam. Teraz wycieraczka działa bez zarzutu.
I SPRAWDZAM PRZED WYJAZDEM CZY BAGAŻNIK MAM ZAMKNIĘTY. 
|
|
Góra |
|
 |
Konar! |
#204579 Wysłany:
04 Sty 2009, 00:14; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Olsztyn Rejestracja: 22 Lis 2008, Posty: 187
|
Ja kiedyś miałem taką przygodę, że włożyłem plecak do bagażnika i pasek wpadł akurat na te złącza przy masce. Ile się nakląłem, a tu taka pierdoła ;p
_________________ Kropas 1995r 1.2 SX 75
"Ej ty masz bagażnik czy to tylko tuba?"
|
|
Góra |
|
 |
sebul |
#250029 Wysłany:
07 Maj 2009, 14:40; Temat postu: Tylna wycieraczka-problem. |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Sebastian
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Olkusz Rejestracja: 17 Wrz 2008, Posty: 520 Pomógł: 1
|
Dzis moj tata chcial sobie sprawdzic jak smiga tylna wycieraczka no i w polowie drogi sie zatrzymala i teraz nie idzie. Czy to padl silniczek ( 188 zl nowy :O :O:O ) czy moze cos innego ?
[ Dodano: 07 Maj 2009 14:40 ] ok wycieraczka naprawiona , ale nie leci mi plyt i nie pryska szyby , gdzie moze lezec powod ? ten sam zbiorniczek jest dla szyb przednich i tylnich ?
|
|
Góra |
|
 |
domin45670 |
#250472 Wysłany:
07 Maj 2009, 14:43; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Dominik
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 25 Maj 2008, Posty: 14400 Pomógł: 128
|
Zbiorniczek jest ten sam. Pompka pracuje gdy chcesz spryskać tylną szybę?
_________________ PII 1.2 16v 3D Active 2002r. 128 000 km GRIGIO STEEL Gorąca Szesnastka Club
|
|
Góra |
|
 |
sebul |
#250546 Wysłany:
07 Maj 2009, 17:12; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
Tak pracuje , bo slychac ja , ale nic nie leci, wiec zapewne zapchany przewod jest. Tylko ktorego on idzie ? I moze jakis specyfik by go przepchal ?
|
|
Góra |
|
 |
luki22 |
#250607 Wysłany:
07 Maj 2009, 19:18; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Silnik: 1.1 8V 55KM
Województwo: świętokrzyskie [T]
Miejscowość: Civitas Kielcensis Rejestracja: 08 Sie 2008, Posty: 169
|
a na przednie szyby ci leci? zbiornik ten sam u mnie nie lecialo na tył bo byl pekniety zaworek zwrotny. zbiornik jst za lewa lampa kolo akumulatora. przeslec trase przewodow ktore wychodza od silniczka. oze pekniety gdzies jest
_________________ Bo w życiu chodzi o to żeby oddać dwa równe skoki
|
|
Góra |
|
 |
domin45670 |
#250616 Wysłany:
07 Maj 2009, 19:31; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Dominik
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 25 Maj 2008, Posty: 14400 Pomógł: 128
|
Spróbuj siknąć na tył dość sporo i zobacz czy Ci płyn nie kapie na ziemie. U znajomego w C3 przewody się rozpięły i mu Niagara waliła spod reflektora.
Ewentualnie możesz spróbować rozpiąć wężyk przy samej dyszy, może tam się przytkało.
_________________ PII 1.2 16v 3D Active 2002r. 128 000 km GRIGIO STEEL Gorąca Szesnastka Club
|
|
Góra |
|
 |
sebul |
#250627 Wysłany:
07 Maj 2009, 20:02; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
Na przednie leci elegancko , tylko na tyl nie leci ,w sumie dzieki awarii wycieraczki dowiedzialem sie ze w ogóle mam taka funkcje jak piskanie tez tylnej szyby
A te przewody ida dolem , czy w dachu sa ?
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 15 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|