You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 17 Cze 2025, 14:36

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #515099 Wysłany: 27 Paź 2011, 13:09; 
 Temat postu: Elektryczne szyby z tyłu w Punto 1
Puntoświr

Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Inne
Województwo: śląskie [S]
Witam!

Zamontowałem el. szyby z tyłu w Punto 1, 1998r.
Tylko nie wiem gdzie mam się wpiąć z "+"? "-" W drzwiach wpiąłem do szyb przednich, które miałem od nowości (wersja SX). Mam kostkę do bezpiecznika ze szrotu do schowka, taka sama jak do szyb przednich, tylko czy mogę wpiąć się przed bezpiecznik do szyb przednich, aby szyby działały po załączeniu stacyjki (tak jak przednie)? Czy na tym bezpieczniku jest napięcie cały czas czy znika po wyłączeniu zapłonu? Może komputer steruje załączaniem szyb, bo wiem że przednie na 100% są podłączone do centralki. Następna rzecz, to gdzie wpiąć przewód od domykacza 4 szyb (zamykanie każdej szyby po kolei), aby działał po wyłączeniu stacyjki? Na koniec dodam że elektryczne szyby z tyłu zamontowałem tak jak przednie, owszem, na uniwersalnych podnośnikach puki co, ale z czasem to przerobie, przełączniki oryginalne, wszystkie w panelu drzwi kierowcy, gdy skończę, wrzucę fotki, tapicerkę też obiję, tak aby nie było poznać, że tam kiedykolwiek była korbka (derma z oryginalnej tapicerki przedniej dawcy).

Z góry dziękuję za pomoc!

Post #515117 Wysłany: 27 Paź 2011, 15:26; 
 Temat postu: Re: Elektryczne szyby z tyłu w Punto 1
Szaman
Awatar użytkownika

Imię: Przemek
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.3 75KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Dynamic
Miejscowość: Rybnik
znika po wylaczneiu zaplony, mozesz dac za bepziecznikiem ewentual nie daj troszke wiekszy ;)

Image
Gadzety reklamowe, Koszulki, Kubki, Wizytówki, Ulotki, Kalendarze, Banery Reklamowe i inne..

OFICJALNE GADZETY FFP do nabycia bezposrednio na forum:
Ramki pod tablice, LEPKI FFP i Regionalne
KALENDARZE FORUMOWE 2016

Post #515120 Wysłany: 27 Paź 2011, 15:42; 
 Temat postu: Re: Elektryczne szyby z tyłu w Punto 1
Puntoświr

Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Inne
Nie, nie, dam następny na 25/30 A. Dziękuję, miałem iść właśnie to przemierzyć, a teraz następna sprawa, podłączam czujnik nie domkniętych drzwi, denerwuje mnie ciemność, po otwarciu tylnych drzwi, podłączam się do krańcówki drzwi, na którym kablu jest "-" idący z lampki sufitowej? Na czarnym, czy na biało-czerwonym? Podejrzewam właśnie ten biało-czerwony, ale nie jestem pewny. Teraz ostatnia rzecz, gdzie podłączyć "+" którego domykacz będzie używał do podnoszenia szyb? Plusy są dwa, jeden zasila domykacz, a drugi podaje +12V do silników, gdzie właśnie ten kabel podłączyć, aby nic nie przepalić i aby działał po wyłączeniu zapłonu?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)