|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 12:52
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 12 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
bialko0019 |
#617001 Wysłany:
03 Paź 2012, 21:00; Temat postu: Czy jest alarm? |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: ELX
Województwo: mazowieckie [W]
|
Witam. Mam takie pytanie, a mianowicie o alarm w moim PUNCIE MK1. Otóż nie widzę nigdzie centralki pod maską ( nie wiem, może gdzieś indziej jest) co by świadczyło, że ten alarm jest. Jest natomiast taka lampeczka obok zegarka na podsufitce:  - podobno świeci na czerwono - ale nie wiem.. Posiadam centralny zamek i immobilizer - centralka może być gdzieś schowana, syrena może być podłączona do oryginalnej - i hah - jak sprawdzić, czy ten alarm, rzeczywiście jest? Po lewej stronie, obok kierownicy jest lampeczka, które w rzeczywistości nie jest podłączona - taka mała biała kosteczka. Nie mam pilota...Może można jakoś dokupić kluczyk i zaprogramować go? To jest 96, wersja ELX.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
NiebieskiSX |
#617023 Wysłany:
03 Paź 2012, 21:32; Temat postu: Re: Czy jest alarm? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Łukasz
Samochód: Punto I 3d
Paliwo: Benzyna
Wersja: MyLive
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kraków NH Rejestracja: 16 Cze 2012, Posty: 2299 Pomógł: 13
|
|
Góra |
|
 |
Bryckas |
#617165 Wysłany:
04 Paź 2012, 16:10; Temat postu: Re: Czy jest alarm? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Silnik: 1.6 8V 90KM
Województwo: Poza Polską
|
Mam u siebie fabryczny alarm i oto co jest widoczne z jego wyposażenia: -syrena z centralką(chyba to jedna całość, jest dosyć duże) z przodu akumulatora, z wyłącznikiem na specjalny kluczyk -wystająca czarna "kulka" przy lampce w podsufitówce- odbiornik fal IR z pilota -czujniki ruchu, 2 szt. przy zegarku w w/w lampce -czerwona dioda w skrajnym prawym przycisku/zaślepce na konsoli środkowej
Przy zamykaniu z pilota dłuuugi sygnał dźwiękowy i takie samo mignięcie kierunków Przy otwieraniu 3 krótkie sygnały i mrygnięcia kierunków
_________________ Moje primary auto- FORD MONDEO 2.5 V6 170PS w pełnej opcji. KOMBI 1999 z podtlenkiem LPG
|
|
Góra |
|
 |
bialko0019 |
#626648 Wysłany:
18 Lis 2012, 20:54; Temat postu: Re: Czy jest alarm? |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Tyle pracy, że nie zająłem się tematem... Pod kolumną kierowniczą własnie nie dopatrzyłem się żadnej centralki, nie widze też syreny - no chyba, że ktoś dobrze go gdzieś skamuflował i dostęp jest nie jest taki prosty... W poprzednim samochodzie miałem na wierzchu centralkę z kluczykiem, tutaj nic nie widzę, ciekawi mnie ten temat. Tak jak napisałem, dwa czujniki ruchu przy szybach są, ta czarna kula to czujka do pilota wg. instrukcji, nie ma tylko czerwonej kontrolki na konsoli... Jest centralny i te wszystkie czujniki, to może i alarm? Nie potrafię go włączyć, bo nie mam pilota, w tym problem. Może jest możliwość jakoś tanio dokupić taki pilot, albo od innego fiata zaprogramować jak to w instrukcji jest napisane, że naciskam przycisk obok tej czarnej kuli na podsufitce i uruchomić pilocik? Taki panelik identyczny mam:  Może tylko centralka wyjęta?
|
|
Góra |
|
 |
Bryckas |
#626714 Wysłany:
19 Lis 2012, 09:31; Temat postu: Re: Czy jest alarm? |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Moim zdaniem masz tylko oryginalny centralny zamek ze sterowaniem na podczerwień (odbiornik to ta duża czarna "kulka" przy lampce), do którego wł. i wył. możesz użyć kluczyka, lub zdalnie, jeżeli w kluczyku obok grota masz jakby diodę,to nadajnik IR, i przycisk na kluczyku. Jak masz taki kluczyk to możesz go zaprogramować do współpracy CZ.
Co do czujników ruchu obok szyby to ktoś pewnie dołożył jakiś nieoryginalny alarm i teram są dwie opcje: albo ten alarm ma się uzbrajać po zamknięciu auta fabrycznym centralnym, albo do alarmu były piloty i to on, przy uzbrajaniu się, zamykał samochód dzięki centralnemu.
_________________ Moje primary auto- FORD MONDEO 2.5 V6 170PS w pełnej opcji. KOMBI 1999 z podtlenkiem LPG
|
|
Góra |
|
 |
Edimixer |
#626776 Wysłany:
19 Lis 2012, 16:25; Temat postu: Re: Czy jest alarm? |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Inne
Województwo: śląskie [S]
|
Bryckas, jaki masz pilot do centralnego? W kluczyku czy osobno?
|
|
Góra |
|
 |
Bryckas |
#626840 Wysłany:
19 Lis 2012, 21:13; Temat postu: Re: Czy jest alarm? |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Edimixer napisał(a): Bryckas, jaki masz pilot do centralnego? W kluczyku czy osobno? 2 oryginalne kluczyki z wbudowanym pilotem, tzn. maja przycisk i diodę IR przy grocie. Później wrzucę fotki.
|
|
Góra |
|
 |
Edimixer |
#626854 Wysłany:
19 Lis 2012, 21:55; Temat postu: Re: Czy jest alarm? |
|
 |
Puntoświr |
|
Aha, dzięki. Bo ja mam chyba dołożony, bo mam osobny pilot (imitacja drewna), ale znaki kierunkowskazami są takie same (1 długi i 3 krótkie).
|
|
Góra |
|
 |
Bryckas |
#626993 Wysłany:
20 Lis 2012, 20:29; Temat postu: Re: Czy jest alarm? |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
|
Góra |
|
 |
Edimixer |
#627023 Wysłany:
20 Lis 2012, 21:35; Temat postu: Re: Czy jest alarm? |
|
 |
Puntoświr |
|
Bardzo dziękuję. Właśnie się zastanawiam czy mam sterowanie z pilota założone w ASO, czy później. Ojciec nie pamięta i mówi, że tak było zawsze. Jest to możliwe? Identyczny pilot był także w naszym Punto II.
|
|
Góra |
|
 |
Bryckas |
#627092 Wysłany:
21 Lis 2012, 09:22; Temat postu: Re: Czy jest alarm? |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Edimixer napisał(a): czy mam sterowanie z pilota założone w ASO, czy później Często było tak, że Aso oferowało montaż nieoryginalnego np. alarmu z zachowaniem gwarancji tłumacząc, że jak od nich wyjedziemy i dołożymy alarm w firmie X to możemy stracić gwarancję itd. Więc może właśnie w salonie Ci dołożyli, co tłumaczyłoby dlaczego w innym punciaku też masz to samo.
|
|
Góra |
|
 |
bialko0019 |
#627136 Wysłany:
21 Lis 2012, 16:32; Temat postu: Re: Czy jest alarm? |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
hmm, niedopatrzenie - jest jednak czerwona kontrolka alarmu w desce, więc cały komplet powinien być  w skrzynce bezpieczników jest ona odłączona, w skrzynce znalazłem też luzem przycisk nie wiem do czego, możliwe że to jakiś awaryjny wyłącznik alarmu:  tak się zastanawiam, jak znaleźc taką centralkę - w poprzednim fordzie, mialem w jednej skrzynce pod maską syrenę, miejsce na kluczyc itd, a tutaj nie widze, pod maską żadne jcentralki do alarmu.. może jest ona gdzieś schowana w skrzynce bezpieczników a tutaj podłączona do ( albo w ogóle bez ) syreny? Jak znaleźć tą centralkę, i jak ona wygląda...  Próbowałem szukać po kablach, gdzie prowadzą czujiki ruchu - ale tam jest plastik (zdjęcie), który nie wiem jak zdemontować.. Jest jedna widoczna śrubka i uszczelka i zacisk odok tej śrudki, trzymagdzieś przy deske - boje się, że trzeba będzie jakoś deskę rozbierać...? Bo to jedyny możliwy sposób znalezienia centralki  Jak na zdjęciu - przycisk do programowania pilota chyba działa, kontrolka się świeci po przyciśnięciu - tylko nie mam pilota.. W takim przypadku gdzieś chyba musi być ta centralka...    Jest tez w skrzynce przekaźnik jakiś, może on coś podpowie?: 
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 12 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|