|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 22:01
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
fenix8 |
#634405 Wysłany:
01 Sty 2013, 22:18; Temat postu: Schematy elekrtyczne z mk1? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: S
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: chrzanów Rejestracja: 20 Gru 2011, Posty: 267 Pomógł: 3
|
Witajcie Posiada może ktoś schematy elektryczne do mk1. Jeżeli tak to prosiłbym na maila, neo_agin@interia.pl" target="_blank. Z góry thx [ Dodano: 01 Sty 2013 22:18 ]Nie wiem komu mam dziękować za schematy, ale niestety nie znalazłem interesującej mnie informacji. Otóż ostatnio zmieniłem wszystkie żarówki w liczniku na Flux (przy okazji zrobiłem schemat licznika, za niedługo będzie na forum). I wyszedł mały zonk... Kontrolka od wtrysku (marchewa) się świeci. Niemniej nie jest to pełna moc świecenia. Wynika z tego że dostaje około 4-5V. Ciekawostką jest to, że do licznika są w kostkach 2 piny od tej właśnie kontrolki. Chcę dojść do tego co jest dokładnie od czego... i skąd te parę V.
_________________ Rzeczy niemożliwe wykonuje od razu Cuda zajmują mi trochę czasu West Coast Custom Fenix Garage - by Ortes Mechanika, Elektryka, Diagnostyka, Tuning Mechaniczny i Optyczny - priv MultiEcuScan & IawScan2 Club
|
|
Góra |
|
 |
|
|
rzel |
#634620 Wysłany:
01 Sty 2013, 22:35; Temat postu: Re: Schematy elekrtyczne z mk1? |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 16V 86KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: ELX
Województwo: podkarpackie [R]
|
wg tego schematu ma wspólne zasilanie z innymi kontrolkami (przewód AR w kostce D) a jej świeceniem steruje masa z kompa (132) 
|
|
Góra |
|
 |
fenix8 |
#634623 Wysłany:
01 Sty 2013, 22:53; Temat postu: Re: Schematy elekrtyczne z mk1? |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
hm.... ten schemat nie do końca jest zgodny z tym co jest na liczniku....  eh.... będzie to trza na żywca zweryfikować... bo np. wg schematu kontrolka aku oraz oleju ma osobny pin w kostce.... a faktycznie jest to pin wspólny z innymi (plus)
_________________ Rzeczy niemożliwe wykonuje od razu Cuda zajmują mi trochę czasu West Coast Custom Fenix Garage - by Ortes Mechanika, Elektryka, Diagnostyka, Tuning Mechaniczny i Optyczny - priv MultiEcuScan & IawScan2 Club
|
|
Góra |
|
 |
punto 1.6 |
#634627 Wysłany:
01 Sty 2013, 23:15; Temat postu: Re: Schematy elekrtyczne z mk1? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marek
Silnik: Inny
Miejscowość: Przemyśl Rejestracja: 20 Lip 2010, Posty: 1775 Pomógł: 40
|
schemat jest ok kontrolka aku i oleju jest zasilona +plusem po stacyjce , a minus jest z altka i czujnika oleju , co daje w sumie 3 piny na liczniku a kontrolka wtrysku jak napisał rzel ma stały + po stacyjce a do zaświecenia potrzebuje - który daje ECU  , co daje w sumie 2 wyjścia na liczniku coś sobie namieszałeś zmianą żaróweczek 
_________________ PUNTO ELX 1.6 16vT = 320HP & 360NM
|
|
Góra |
|
 |
Angry_Us3r |
#634633 Wysłany:
01 Sty 2013, 23:17; Temat postu: Re: Schematy elekrtyczne z mk1? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Krzysztof
Samochód: Inny
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: [CIN] Inowrocław Rejestracja: 26 Lip 2011, Posty: 5925 Pomógł: 35
|
Też to miałem, po prostu dioda potrzebuje dużo mniej A żeby świecić, niż fabryczna T5 żarówka, też mi świeciła cały czas, kiedy miała świecić to świeciła normalnie, a kiedy miała zgasnąć to tak na 1/2.
_________________ Rany boskie, jeżdżę kioskiem
|
|
Góra |
|
 |
punto 1.6 |
#634636 Wysłany:
01 Sty 2013, 23:20; Temat postu: Re: Schematy elekrtyczne z mk1? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marek
Miejscowość: Przemyśl Rejestracja: 20 Lip 2010, Posty: 1775 Pomógł: 40
|
no i sprawa wyjaśniona, wstaw ta żarówkę co była , a diodki sobie włóż w podświetlenie czegoś innego
_________________ PUNTO ELX 1.6 16vT = 320HP & 360NM
|
|
Góra |
|
 |
fenix8 |
#634885 Wysłany:
02 Sty 2013, 23:03; Temat postu: Re: Schematy elekrtyczne z mk1? |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
punto 1.6, no i się nie zgadza schemat z licznikiem sx (nie wiem jak S, który jest na tym schemacie)...
w liczniku SX wszystkie kontrolki sterowane masą, w tym aku i oleju, mają wspólny plus. jest on oddzielony faktycznie diodą (teraz ciekawostka... kto wie po co owa dioda jest? - bez niej po wyłączeniu stacyjki prądy błądzące powodowały by ciągłą pracę silnika).
natomiast pin 8 w kostce B jest pusty (kończy się zaraz na kostce).
dodatkowo kontrolka wtrysku ma dwa piny; tj 2 w kostce C (na schemacie) oraz 1 w kostce B.
ps. diody i tak zostaną, za fajnie świecą...
|
|
Góra |
|
 |
Angry_Us3r |
#634890 Wysłany:
02 Sty 2013, 23:19; Temat postu: Re: Schematy elekrtyczne z mk1? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Krzysztof
Samochód: Inny
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: [CIN] Inowrocław Rejestracja: 26 Lip 2011, Posty: 5925 Pomógł: 35
|
Żeby kontrolki mocniej i ładniej świeciły, wyjmij te matowe blendy, wypina się je bardzo łatwo z kołeczków, IMO wygląda to lepiej niż fabryka 
_________________ Rany boskie, jeżdżę kioskiem
|
|
Góra |
|
 |
rzel |
#634902 Wysłany:
02 Sty 2013, 23:41; Temat postu: Re: Schematy elekrtyczne z mk1? |
|
 |
Puntoświr |
Silnik: 1.2 16V 86KM
Paliwo: Benzyna
|
masz tu schemat z sx; na obudwu żarówki wtrysku sterowane są masą i podłączone pod wspólne zasilanie 
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|