You Tube • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 




Obecny czas: 23 Maj 2019, 15:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 59 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 
 Post #121203 Wysłany: 02 Maj 2008, 22:48; 
 Temat postu: Dmuchawa pracuje tylko na trzecim biegu
Offline
Sympatyk kropek

Rejestracja: 02 Maj 2008,
Posty: 43
Witam tak jak w temacie. nawiew tylko na najwyższym biegu dlaczego tak sie dzieje. co może być tego przyczyną i jak to naprawić ??

_________________
punciak 1.6 B 90 KM


Góra
 Profil  
 

 
 Post #121479 Wysłany: 03 Maj 2008, 23:46; 
 Temat postu:
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: [D]
Rejestracja: 22 Sty 2008,
Posty: 150
Szczerze mówiąć to nie mam pojęcia co to może być i pewnie zaraz zostane posądzony o pisanie zbędnych postów..
Na twoim miejscu gdybym miał więcej czasu to bym rozebrał ten cały nawiec i zobaczył jak to wszystko tam siedzi. Tylko domyślam się że jest tam przełącznik albo może jakiś inny "fiatowski" mechanizm
W każdym razie najlepiej czekać na opinie kogoś kto z tym miał problem albo rozbierał ten nawiew...może da jakieś wskazówki.

_________________
Punto II 3D 1,2 8V 2000


Góra
 Profil  
 
 
 Post #121480 Wysłany: 04 Maj 2008, 00:02; 
 Temat postu:
Offline
Puntomaniak
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Rejestracja: 17 Wrz 2007,
Posty: 51
Wg. mnie to bardzo prawdopodobne że padł rezystor dmuchawy .Właśnie walczę ze swoim i jestem w temacie .Aby sprawdzić czy tak jest to odłącz wtyczkę od niego i przełącznik daj na pierwszy bieg potem miernikiem znajdź plus w tej kostce(w kostce są cztery przewody) co odłączyłeś i od tego plusa zrób mostek do jednego z pozostałych w kostce przewodów (połącz na krótko i sprawdź wszystkie po kolei)jeśli na którymś zadziała a jak zadziała to tak jak by chodziła na najwyższym biegu)to już masz pewnik że trzeba szukać tego rezystora w sklepie lub na szrocie.Rezystor znajduje się w obudowie dmuchawy a dmuchawa nad nogami pasażera Ja mam trzybiegową dmuchawę i do takiej daję ci propozycję prostego sprawdzenia.Powodzenia :D


Góra
 Profil  
 
 
 Post #122550 Wysłany: 06 Maj 2008, 18:55; 
 Temat postu:
Offline
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 Maj 2008,
Posty: 45
O fajny temacik, moja tez dzila tylko na najwyzszym biegu 4. I tak juz od poczatku zimy. Czasem bardzo jest potrzebny pierwszy bieg bo na 4 hałasuje. Podobno koszt takich rezystorów to ok 120 zł porażka jak za rezystorki tyle kasy :evil:

_________________
------------------------------------------------------
http://fiatpunto.com.pl/post121174.html#121174

Punto to Fiat na 10 lat ;/


Góra
 Profil  
 
 
 Post #122554 Wysłany: 06 Maj 2008, 19:05; 
 Temat postu:
Offline
Puntomaniak
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 Gru 2007,
Posty: 91
+na bank ten rezystor. od strony pasażera nad nogami jest ta cała dmuchawa i z boku jest przykręcony do wewnątrz obudowy ten pierdolnik na 2 śrubki. Tylko wymienić.

_________________
Punto 1.1 96r. ABARTH


Góra
 Profil  
 
 
 Post #122648 Wysłany: 06 Maj 2008, 22:45; 
 Temat postu:
Offline
Sympatyk kropek

Rejestracja: 02 Maj 2008,
Posty: 43
jaki koszt????

_________________
punciak 1.6 B 90 KM


Góra
 Profil  
 
 
 Post #122773 Wysłany: 07 Maj 2008, 10:42; 
 Temat postu:
Offline
Puntomaniak
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Rejestracja: 17 Wrz 2007,
Posty: 51
piotrgorzko napisał(a):
jaki koszt????
Ponad 100zł.Jak kupisz taniej to daj znać.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #122784 Wysłany: 07 Maj 2008, 11:13; 
 Temat postu:
Offline
Puntomaniak
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 Gru 2007,
Posty: 91
a mnie się wydaje że widziałem używke na allegro za 20 zł

_________________
Punto 1.1 96r. ABARTH


Góra
 Profil  
 
 
 Post #122833 Wysłany: 07 Maj 2008, 14:23; 
 Temat postu:
Offline
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Imię: Bartek
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Bielsko-Biała
Rejestracja: 27 Mar 2008,
Posty: 17
Miałem podobny problem i rozwiązałem go przy okazji wymiany nagrzewnicy. Kiedy rozbierałem układ nawiewu wyczyściłem go gruntownie (oj, mnóstwo było tam świństw) a sama dmuchawa a raczej wentylator również czystością nie grzeszył. Okazało się, że wentylator pracował na najmocniejszym biegu a na wolniejszych nie, bo mechanizm był zabrudzony. Po wyczyszczeniu wszystko wróciło do normy, pracuje cichutko a co ważniejsze żadne pyłki czy inne śmieci już się z niego nie wydostają.

Sprawdzałem również od strony elektrycznej ale wszystko było ok, na kostce było napięcie na każdym z biegów jakie ustawiałem pokrętłem regulacji nawiewu.

Dmuchawę na szrocie widziałem za ok 30 zł w całkiem dobrym stanie.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #122940 Wysłany: 07 Maj 2008, 21:54; 
 Temat postu:
Offline
Sympatyk kropek

Rejestracja: 02 Maj 2008,
Posty: 43
na allegro do mk2 widziałem za 29 a ja kupiełm za 20 do mk1. to lepsze niz dawanie (podbno talka cena w salonie) 86 zloty

_________________
punciak 1.6 B 90 KM


Góra
 Profil  
 
 
 Post #124290 Wysłany: 11 Maj 2008, 13:38; 
 Temat postu:
Offline
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 Maj 2008,
Posty: 45
Wczoraj zabrałem sie za przegląd dmuchawy, bo od 1 do 3 biegu nie działała. Cała dmuchawa pokryta brudem i zauwazyłem że to co trapi wiekszosć użytkowników to hałas w czasie pracy, albo raczej stukanie silnika. Otóż w przypadku mojej dmuchawy są to luzy w zaczepach silnika. Wiadomo zmienna temperatura, oraz drgania zrobiły swoje. A co tyczy sie pracy na niższych biegach to rozebrałem obudowe i zobaczylem ze kable były juz sklejane izolacją, a poza tym przy odpowiednim poruszaniu kablami :wink: dmuchawa sie załączała. zrobiłem tak że przykręciłem rezystor odwrotnie niz był i kable złapały styk - do tej chwili działa. A w ogole rezytsor ma chyba na górze jakąś diode, a ktoś juz przy tym manipulował i zrobił zworkę :?. Uwaga na najniższym biegu rezystor strasznie sie grzeje - mozna sie opazyc.
Pozdro

_________________
------------------------------------------------------
http://fiatpunto.com.pl/post121174.html#121174

Punto to Fiat na 10 lat ;/


Góra
 Profil  
 
 
 Post #319544 Wysłany: 22 Gru 2009, 15:13; 
 Temat postu:
Offline
Forumowicz

Miejscowość: krosno
Rejestracja: 16 Lut 2009,
Posty: 3
sir_dadol napisał(a):
Miałem podobny problem i rozwiązałem go przy okazji wymiany nagrzewnicy. Kiedy rozbierałem układ nawiewu wyczyściłem go gruntownie (oj, mnóstwo było tam świństw) a sama dmuchawa a raczej wentylator również czystością nie grzeszył. Okazało się, że wentylator pracował na najmocniejszym biegu a na wolniejszych nie, bo mechanizm był zabrudzony. Po wyczyszczeniu wszystko wróciło do normy, pracuje cichutko a co ważniejsze żadne pyłki czy inne śmieci już się z niego nie wydostają.

Sprawdzałem również od strony elektrycznej ale wszystko było ok, na kostce było napięcie na każdym z biegów jakie ustawiałem pokrętłem regulacji nawiewu.

Dmuchawę na szrocie widziałem za ok 30 zł w całkiem dobrym stanie.


po co szukać na szrotach szkoda kasy!!! Wystarczy kupić opornik termiczny w sklepie elektronicznym koszt ok. 2 zł (temp. 140*C 10A) i go wlutować.
:D


Góra
 Profil  
 
 
 Post #405141 Wysłany: 18 Paź 2010, 17:18; 
 Temat postu:
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: RZ / RP
Rejestracja: 29 Sty 2008,
Posty: 880
Pomógł: 3
Podepnę się pod temat bo mam taki sam problem.Chodzi mi tylko na 3 biegu.1 i 2 ''milczą''.Czy chodzi o to ''dziadostwo'' co na zdjęciu ??? To muszę wykręcić i kupić ?


Image

_________________
Fiat Punto 1 1.2 8V Cult
Image
Mój Punciak - klik


Góra
 Profil  
 
 
 Post #405169 Wysłany: 18 Paź 2010, 19:12; 
 Temat postu:
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Marcin
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Żęszuf
Rejestracja: 23 Paź 2007,
Posty: 7422
Pomógł: 164
tak to to odpowiada za prędkość obrotową dmuchawy.

_________________
Fiat Punto I 97 60KM 1.2 Pb+LPG 5D Biały jak umyty :>
topic20164.html


Image

było zwykłe "S" a teraz lekko doposażyłem ;D

Czy masz już darmowe Assistance?


Góra
 Profil  
 
 
 Post #406694 Wysłany: 24 Paź 2010, 20:44; 
 Temat postu:
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: RZ / RP
Rejestracja: 29 Sty 2008,
Posty: 880
Pomógł: 3
Cytuj:
po co szukać na szrotach szkoda kasy!!! Wystarczy kupić opornik termiczny w sklepie elektronicznym koszt ok. 2 zł (temp. 140*C 10A) i go wlutować.


Jesteś pewny na 100 % parametrów ???


Edit :

Znalazłem na szrocie za 40 zł.

Ktoś może się wypowiedzieć na temat tych parametrów ?

raf134 raczej się nie wypowie skoro jego ostatnia wizyta to ''07 Mar 2010''

_________________
Fiat Punto 1 1.2 8V Cult
Image
Mój Punciak - klik


Góra
 Profil  
 
 
 Post #406952 Wysłany: 25 Paź 2010, 20:05; 
 Temat postu:
Offline
Forumowicz

Miejscowość: krosno
Rejestracja: 16 Lut 2009,
Posty: 3
julian77 napisał(a):
Cytuj:
po co szukać na szrotach szkoda kasy!!! Wystarczy kupić opornik termiczny w sklepie elektronicznym koszt ok. 2 zł (temp. 140*C 10A) i go wlutować.


Jesteś pewny na 100 % parametrów ???


Edit :

Znalazłem na szrocie za 40 zł.

Ktoś może się wypowiedzieć na temat tych parametrów ?

raf134 raczej się nie wypowie skoro jego ostatnia wizyta to ''07 Mar 2010''


witam.sorry że tak późno ale nie mam zbytnio czasu ( cały czas w trasie) Takie parametry polecił mój znajomy i działa mi dmuchawa do dziś. DO forda focusa i golfa tak samo zrobiłem i też działa już ponad rok!!!!


Góra
 Profil  
 
 
 Post #407085 Wysłany: 26 Paź 2010, 01:11; 
 Temat postu:
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Nadwarciański Park Krajobrazowy
Rejestracja: 09 Paź 2010,
Posty: 816
Pomógł: 2
ja rozbierałem na warsztacie bo akurat 3 bieg nie działał, co prawda w golfie 2 ale zasada ta sama
puściło lutowanie przy rezystorze
poza tym same rezystory nie są takie drogie... nawet jeśli padł to samemu niskim kosztem naprawisz

_________________
Punto Selecta, swap manual
Image
Image


Góra
 Profil  
 
 
 Post #407115 Wysłany: 26 Paź 2010, 11:16; 
 Temat postu:
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: RZ / RP
Rejestracja: 29 Sty 2008,
Posty: 880
Pomógł: 3
W takim razie wybiorę się jeszcze do sklepu elektronicznego.Będę miał zapasowe :wink:

_________________
Fiat Punto 1 1.2 8V Cult
Image
Mój Punciak - klik


Góra
 Profil  
 
 
 Post #407299 Wysłany: 26 Paź 2010, 20:53; 
 Temat postu:
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Nadwarciański Park Krajobrazowy
Rejestracja: 09 Paź 2010,
Posty: 816
Pomógł: 2
no ale co ci da wybranie się jak nie wiesz jakij rezystancji potrzebujesz...
rozbierz i zobacz co nie tak...
najwyżej dzień na wymontownym pojeździsz..

_________________
Punto Selecta, swap manual
Image
Image


Góra
 Profil  
 
 
 Post #407436 Wysłany: 27 Paź 2010, 09:27; 
 Temat postu:
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: RZ / RP
Rejestracja: 29 Sty 2008,
Posty: 880
Pomógł: 3
Cytuj:
no ale co ci da wybranie się jak nie wiesz jakij rezystancji potrzebujesz...




Cytuj:
po co szukać na szrotach szkoda kasy!!! Wystarczy kupić opornik termiczny w sklepie elektronicznym koszt ok. 2 zł (temp. 140*C 10A) i go wlutować.




:> :>

_________________
Fiat Punto 1 1.2 8V Cult
Image
Mój Punciak - klik


Góra
 Profil  
 
 
 Post #442217 Wysłany: 18 Lut 2011, 11:28; 
 Temat postu:
Offline
Forumowicz

Miejscowość: Jasienica
Rejestracja: 15 Sty 2011,
Posty: 3
Ja np zrobiłem tak jak sugerował raf134 wlutowałem bezpiecznik termiczny 142*C 10A i śmiga.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #442782 Wysłany: 21 Lut 2011, 12:51; 
 Temat postu:
Offline
Puntoświr

Imię: Adam
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Star
Województwo: świętokrzyskie [T]
Miejscowość: Kielce
Rejestracja: 04 Maj 2008,
Posty: 134
Pomógł: 1
Panowie a wiecie jaki bezpiecznik byłby potrzebny żeby 1 bieg przywrócić do życia?

[ Dodano: 21 Lut 2011 12:51 ]
i czy wie ktoś gdzie dokładnie znajdują się te oporniki?

_________________
Punto 1, 1.2 60 STAR 97r.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #443396 Wysłany: 21 Lut 2011, 13:26; 
 Temat postu:
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Marcin
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Żęszuf
Rejestracja: 23 Paź 2007,
Posty: 7422
Pomógł: 164
opornik jest przy dmuchawie czyli jak nogi pasażera.

[ Dodano: 21 Lut 2011 12:24 ]
zimolag_adam napisał(a):
Panowie a wiecie jaki bezpiecznik byłby potrzebny żeby 1 bieg przywrócić do życia?

jeśli byś czytał uważnie temat to byś wyczytał że trzeba zmienić opornik a nie bezpiecznik.

[ Dodano: 21 Lut 2011 12:26 ]
julian77 napisał(a):
Wystarczy kupić opornik termiczny w sklepie elektronicznym koszt ok. 2 zł (temp. 140*C 10A) i go wlutować.

_________________
Fiat Punto I 97 60KM 1.2 Pb+LPG 5D Biały jak umyty :>
topic20164.html


Image

było zwykłe "S" a teraz lekko doposażyłem ;D

Czy masz już darmowe Assistance?


Góra
 Profil  
 
 
 Post #443523 Wysłany: 21 Lut 2011, 17:42; 
 Temat postu:
Offline
Puntoświr

Imię: Adam
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Star
Województwo: świętokrzyskie [T]
Miejscowość: Kielce
Rejestracja: 04 Maj 2008,
Posty: 134
Pomógł: 1
nickoo czytałem i julian77 wpisał opornik a Lukas892 bezpiecznik, dlatego napisałem o bezpieczniku. Dzięki za wskazanie namiaru

_________________
Punto 1, 1.2 60 STAR 97r.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #446192 Wysłany: 27 Lut 2011, 19:12; 
 Temat postu:
Offline
Sympatyk kropek

Rejestracja: 11 Lut 2011,
Posty: 9
na bank rezystor lub opornica (jak kto woli) dmuchawy. Miałem ten sam problem. Kupiłem uzywkę na allegro za 40 zł. Trzeba tylko zwrócić uwagę bo są 3 i 4 pinowe.


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 59 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Style based on FI Subsilver by phpBBservice.nl
Forum Fiata Punto © 2006 - 2013
Tłumaczenie: phpbbhelp.pl
phpBB SEO